Kokie veiksniai gali sukelti klausos sutrikimus?

Klausos sutrikimai gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, nuo paveldimo polinkio iki gyvenimo sąlygų ir sužalojimų. Tai yra rimta problema, kuri gali turėti įtakos žmogaus gyvenimo kokybei. Šiame straipsnyje išsiaiškinsime, kokie veiksniai gali sukelti klausos sutrikimus ir kaip galima jų išvengti.

Taigi, pakalbėkime apie priežastis

Genetika gali būti vienas iš veiksnių, kurie gali sukelti klausos sutrikimus. Kai kurie žmonės gimsta su paveldėtu polinkiu į klausos problemų vystymąsi. Tai gali apimti genetines mutacijas arba paveldėtą linkimą į tam tikras ligas, kurios gali turėti įtakos ausų ir klausos organams. Jei turite šeimos narių, turinčių klausos sutrikimų istoriją, būtinai pasikalbėkite su savo gydytoju, kad galėtumėte imtis prevencinių priemonių.

Aplinkos sąlygos taip pat gali turėti įtakos klausos sutrikimų atsiradimui. Ilgalaikis triukšmas ir garsūs garsai gali sukelti klausos praradimą. Žmonės, kurie dirba ar gyvena triukšmingose aplinkose, pvz., fabrikuose arba koncertų salėse, yra didesnėje rizikoje patirti klausos problemų. Jei dirbate tokioje aplinkoje, būtinai užtikrinkite, jog turėsite reikiamą klausos apsaugą, pavyzdžiui, ausines arba ausų kamštukus.

Sveikatos sutrikimai taip pat gali sukelti klausos sutrikimus. Kai kurios ligos, pvz., lėtinės infekcijos, širdies ir kraujagyslių ligos arba autoimuninės ligos, gali paveikti ausų ir klausos organus. Be to, tam tikri vaistai, gali sukelti laikinus arba nuolatinius klausos sutrikimus. Todėl svarbu nuolat stebėti savo sveikatą ir nedelsiant kreiptis į gydytoją, jei pasireiškia klausos problemų simptomai.

Galutinai, traumos ir sužalojimai taip pat gali sukelti klausos sutrikimus. Smūgis į galvą, ausį arba stiprus akustinis smūgis gali pažeisti ausų struktūras ir sukelti klausos praradimą. Norint išvengti tokios situacijos, būtinai reikia laikytis saugos taisyklių, pavyzdžiui, nešioti apsauginį šalmą ar ausines, dalyvaujant sporto varžybose ar dirbant triukšmingose aplinkose.

Kokios priemonės gali atstatyti klausą?

Laimei, klausos praradimas gali būti gydomas ir valdomas naudojant šiuolaikines technologijas ir terapiją. Medicinos specialistas atliks klausos tyrimą, kad išsiaiškintų, kokio tipo ir sunkumo yra jūsų klausos sutrikimas. Tuomet jis gali rekomenduoti vieną ar kelis jūsų būklei tinkamus gydymo būdus.

Įprasti gydymo būdai yra klausos aparatai, kochleariniai implantai, kurie gali būti naudojamas klausai atkurti. Kiti gydymo būdai - garso terapija ir konsultavimas, kurie gali padėti prisitaikyti prie klausos praradimo. Chirurginė operacija kartais rekomenduojama naudoti, jei labai sutrinka klausa.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų