Ką turime žinoti apie elektronines cigaretes?

Paskaitą apie elektroninių cigarečių žalą skaitė klinikinės toksikologijos gydytojas dr. Robertas Badaras. Paskaitą apie elektroninių cigarečių žalą skaitė klinikinės toksikologijos gydytojas dr. Robertas Badaras.

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

Elekroninių cigarečių rūkymo mada labiausiai paplitusi tarp paauglių. Apklausų duomenimis, Lietuvoje elektronines cigaretes bent kartą gyvenime bandė vartoti du iš trijų 15–16 m. moksleivių. Tenka pripažinti, kad mokytojai, tėvai, jaunimas yra nepakankamai informuoti apie elektroninių cigarečių toksiškumą, riziką ir žalą sveikatai.

Ukmergės rajono visuomenės sveikatos biuro iniciatyva buvo surengta paskaita pedagogams ir policijos pareigūnams apie elektroninių cigarečių žalą. Paskaita vyko Ukmergės rajono policijos komisariate, ją skaitė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas, klinikinės toksikologijos gydytojas dr. Robertas Badaras.

Apie tyrimus

Anot toksikologo, internete galima surasti įvairios informacijos. Neseniai dar buvo gajus mitas, kad elektroninės cigaretės padeda atsikratyti rūkymo priklausomybės. Vis dėlto 2021 m. Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė, kad „garinantys“ vaikai ir paaugliai turi dvigubai didesnę riziką priklausomybei nuo nikotino.

Korporacijos, pateikiančios į rinką tokius gaminius, pačios užsako tyrimus, analizuojančius šių prietaisų poveikį sveikatai, tad vartotojas dažnai gali būti suklaidintas. Deja, medicininiams tyrimams atlikti ir įvardyti žalą sveikatai reikia ne vieno dešimtmečio. Tik pastaraisiais metais vis plačiau imta kalbėti apie poveikį sveikatai.

Penktadalyje pasaulio – uždrausta

Europoje ir JAV elektroninės cigaretės buvo užregistruotos 2003 metais. Jos paplito po visą pasaulį, tačiau 40 šalių, t. y. penktadalis pasaulio valstybių, jas yra uždraudę – Tailandas, Singapūras, Brazilija, Vatikanas, Indija...

Elektroninių cigarečių rūkymas labai sparčiai plinta: jeigu 2018 metais šios pramonės pelnas siekė 11 milijardų dolerių, tai 2023 metais planuojamas 21 milijardas.

Žala sveikatai

„Naujausi tyrimai rodo, kad elektroninės cigaretės yra labiau sukeliančios priklausomybę nei įprasti tabako gaminiai. Pagal šį kriterijų jas lenkia tik metamfetaminas“, – teigia R. Badaras.

Elektroninių cigarečių gamintojų platinami skysčiai susideda iš tų pačių pagrindinių sudedamųjų dalių: nikotino (gali būti ir be nikotino), propilenglikolio arba glicerolio, kaitinant skylančius į ypatingai toksiškus formaldehidą ir acto rūgšties aldehidą. Tam, kad pripratintų vartotoją, gamintojai yra sukūrę 15 000 kvapų (pinakolados, mango, sūrio pyrago ir t. t.). Pastebima, kad į elektronines cigaretes jaunimas pila ne tik nikotininį skystį, bet ir sintetinių kanabinoidų.

Anot gydytojo, pasekmės galėtų būti suskirstytos dvejopai – ūminės, kai pavartoję nukrito tualete ar dar kažkur, pateko į ligoninę, ir lėtinės – pasireiškiančios po ilgo vartojimo. Kad išaiškėtų, jog cigaretės, tabakas sukelia vėžį, reikia 20-ies metų stebėjimo. Baiminamasi, kad katastrofiškai žalingas elektroninių cigarečių poveikis sveikatai pasireikš jau po 10-ies metų.

Dažniausi negalavimai

Atlikti medicininiai tyrimai rodo, kad parūkius elektroninių cigarečių padidėja oksidacinio streso žymenų lygis bei laisvųjų radikalų kiekis.

Negalavimai, dėl kurių skundžiamasi dažniausiai: pakilęs kraujo spaudimas, galvos, krūtinės, raumenų ir sąnarių skausmai, nemiga, nerimas, drebulys, nuovargis, burnos gleivinės sudirginimas, sausas kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, peršalimo simptomai, sutrikęs virškinimas, išsausėjusi oda...

Medikų praktikoje yra jau ne vienas atvejis, kai elektroninių cigarečių rūkymas sukėlė traukulius.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro 2020 m. duomenimis, iš viso šioje šalyje buvo nustatyti 2 807 su elektroninių cigarečių vartojimu susiję plaučių pažeidimai (vidutinis nukentėjusiųjų amžius – 24 m.). Taip pat nustatytos 68 elektroninių cigarečių vartojimo sukelto plaučių pakenkimo sąlygotos mirtys.

Elektronines cigaretes vartojantys žmonės du kartus dažniau skundžiasi depresija nei tie, kurie niekuomet nevartojo. Stipriausias ryšys tarp elektroninių cigarečių vartojimo ir depresijos buvo nustatytas 18–25 m. aukštųjų mokyklų studentų grupėje.

Pastebimi prastesni mokymosi rezultatai, padidėjęs agresyvumas, impulsyvumas, bloga miego kokybė, dėmesio trūkumas, atminties ir pažinimo sutrikimas, sustiprėjusi depresija ir mintys apie savižudybę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # Aha 2023-06-04 12:06
Elektronines cigaretes - tai nesamone sukurta nuodyti vaikus ir ipratinti juos prie rukymo jau nuo mazu dienu. :-x :-x :-x

Pries kokia savaite vaiksciojau paupiu,burelis vaiku gal 13-16m garina ta cigarete,2 patraukia ir vis kikena,vienas ant zoles voliojasi,o dar vienas stovi stiklinem akim net nemirksedamas ir ziuri i viena taska.

Tokios nesamones turetu buti uzdraustos. Sita nauja mada prie gero neprives.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų