Statė tiltus iš makaronų – iškovojo antrą vietą

Alekso Jauniaus nuotr. Taujėnų gimnazijos komanda puikiai pasirodė „Makaronų tiltai 2023“ čempionate. Alekso Jauniaus nuotr. Taujėnų gimnazijos komanda puikiai pasirodė „Makaronų tiltai 2023“ čempionate.

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VILNIUS TECH) vyko dešimtasis „Makaronų tiltai 2023“ čempionatas.

Jo metu buvo aiškinamasi, kuris makaronų tiltas atlaikys didžiausią apkrovą. Ukmergės rajono Taujėnų gimnazijos auklėtiniai pasirodė puikiai – užėmė antrą vietą.

VILNIUS TECH Inovatyviųjų statybinių konstrukcijų laboratorijos vyriausiasis mokslo darbuotojas doc. dr. Arvydas Rimkus pasakojo, kad pirmieji renginiai, prieš dešimtmetį, buvo skirti tik jų universiteto studentams.

Vėliau dalyvių gretas papildė studentai iš kitų universitetų. Pastaraisiais metais su studentais varžosi ir moksleivių komandos iš įvairių Lietuvos mokyklų.

Visiems galioja trys pagrindinės taisyklės: tiltas turi būti pastatytas tik iš makaronų ir klijų, jis turi perdengti 1 m tarpatramį bei turi būti lengvesnis nei 1 kg. Statybai naudoti galima bet kokius makaronus ir bet kokius klijus. Čempionatą laimi komanda, kurios pastatytas tiltas atlaiko didžiausią apkrovą.

Pasak A. Rimkaus, norint pastatyti tvirtą tiltą iš makaronų, svarbiausia – tikslumas ir kruopštumas.

„Nors atrodo keistai, maži pastatai, pastatyti iš makaronų, yra panašūs į tikro mastelio statinius iš konstrukcinio plieno. Maketai iš makaronų kartais naudojami net ir seisminiuose pastatų maketų bandymuose. Todėl kartu su žaidybiniu elementu atsiranda ir dalis tikrovės – nuo apkrovos tiltai iš makaronų deformuojasi ir lūžta panašiai, kaip tikro mastelio tiltai iš plieno“, – pasakoja docentas. 

„Makaronų tiltai 2023“ finale dalyvavo 17 komandų iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių.

Pirmą vietą užėmė komanda iš Vievio gimnazijos, kurios tiltas atlaikė 275 kg. Vievis garsėja ilgametėmis tiltų iš makaronų statybos tradicijomis. 2019 m. komanda iš Vievio tapo pasaulio tiltų iš makaronų vicečempione.

Komanda „Niutonistai“ iš Ukmergės rajono Taujėnų gimnazijos čempionate iškovojo antrą vietą.

Komandos nariai – IV klasės gimnazistai Edgaras Burbulis, Teodoras Galvonas, Ignas Sarapinas ir Kipras Stankevičius. Jų tiltas atlaikė 101,6 kg apkrovą.

Trečia vieta atiteko VILNIUS TECH studentų komandai „Spagečių būrys“, kurios konstrukcija atlaikė 90,5 kg.

Ukmergiškiai čempionate dalyvavo prieš tai puikiai pasirodę ir konkurentus nugalėję mūsų rajone vykusiame atrankiniame ture.

Tada buvo naudojamos minimalios priemonės – pakelis makaronų ir keletas gabaliukų plastilino. Tiltas tada atlaikė 3,7 kg apkrovą.

„Makaronų tiltai 2023“ čempionate užduotis buvo sudėtingesnė, o konkurentai – itin patyrę.

Taujėnų komandos nariai pasakojo išanalizavę daugybę tiltų konstrukcijų bei išsirinko jiems tinkančią.

Nutarė naudoti cilindro formos „Cannelloni“ tipo ir paprastus ilgus makaronus. Po ilgų svarstymų komanda pasirinko naudoti karštus klijus.

Darbai pradėti likus trims dienoms iki finalo. Jie truko apytiksliai 25 valandas. Pačiame jų įkarštyje sulūžo dalis tilto, tai kainavo daug nervų ir laiko. Tačiau motyvacija laimėti vedė mokinius į priekį ir galų gale tiltas buvo pastatytas.

Gimnazistai sako buvę įsitikinę, kad jų tiltas bus vienas stipriausių. Ir nuojauta nenuvylė.

Komandą į konkursą lydėjo fizikos mokytoja Diana Žeruolienė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų