Lietuvos aktualijos

Rugsėjo 1 d. startavo kasmetė akcija „Lašiša“, kuria siekiama apsaugoti lašišas ir šlakius jų migracijos bei neršto vietose. Ji tęsis iki lapkričio 20 d. Šiuo laikotarpiu lašišoms ir šlakiams būtina ypatinga apsauga, nes jos susiduria su daug kliūčių – kabliaujančiais ar tinklais žuvis gaudančiais brakonieriais, užtvankomis, hidroelektrinėmis.

Valstybinių miškų urėdija rugsėjo 11 d. rengia miškų tvarkymo akciją „Miško kuopa“.

Ketaus arba kitaip špižines keptuves žino tikriausiai kiekvienas. Jos pasižymi ilgaamžiškumu ir puikiai tinka įvairaus maisto ruošimui: pradedant mėsa, baigiant daržovėmis. Ketaus keptuvės labai vertinamos tiek profesionalių virtuvės šefų, tiek mėgėjų. Nepaisant didelio tokių reikmenų populiarumo, vis dar sklando pakankamai daug su jais susijusių mitų. Taigi dabar pristatysime populiariausius iš jų.

1. Ketaus keptuves sunku prižiūrėti

Vyrauja nuomonė, kad ketus yra greitai rūdijanti medžiaga, kuri gali suskilinėti ar įtrūkti. Todėl iš jo pagamintai keptuvei reikia itin kruopščios ir sudėtingos priežiūros. Tačiau realybė visiškai kitokia. Ketus yra labai kietas ir atsparus. Ruošiant maistą iš jo pagamintoje keptuvėje galima drąsiai naudoti metalinius įrankius, nesibaiminant įbrėžimų. Jos valymui pakanka karšto vandens ir kempinėlės.

Verta paminėti ir tai, jog daugelis šiuo metu pardavinėjamų ketaus indų jau yra paruošti naudoti, todėl juos nusipirkus nereikia nieko papildomai daryti. Taigi, jeigu jau kurį laiką svarstote apie tokių virtuvės reikmenų įsigijimą, nedvejokite. Špižinės keptuvės internetu – itin praktiškas ir patogus pasirinkimas.

2. Ketaus keptuvės įšyla tikrai tolygiai

Manoma, kad kepsniams ir bulvėms kepti reikia aukštos, tolygios temperatūros, kurią būtent ir užtikrina iš ketaus pagamintos keptuvės. Tačiau iš tiesų tokia medžiaga, lyginant su kitomis, pavyzdžiui, aliuminiu, nepasižymi geru šilumos laidumu. Ketaus privalumas yra tas, kad įkaitęs jis ilgai išlaiko šilumą ir ją skleidžia. Todėl iš tokios medžiagos pagamintos keptuvės idealiai tinka troškiniams, vištienai ar daržovėms gaminti.

3. Tinkamai paruoštos ketaus keptuvės paviršius yra nelimpantis

Daug kas mano, kad prie tinkamai paruoštos ketaus keptuvės maistas beveik visiškai nelimpa. Tačiau tai tik dar vienas mitas. Taip, tokio indo paviršius iš tiesų gali būti pakankamai nelimpantis, tačiau ne toks kaip specialia danga dengtos aliuminio keptuvės. Todėl jei gaminant maistą jis šiek tiek prilipo, dėl to tikrai nevertėtų nerimauti – tai visiškai normalu.

4. Tokios keptuvės niekada negalima plauti su muilu

Tikriausiai daugelis yra girdėję, kad ketaus keptuvės negalima plauti su muilu, nes tokiu būdu galima pažeisti ant jos esantį apsauginį aliejaus sluoksnį. Tačiau iš tikrųjų jis nėra taip lengvai pašalinamas. Todėl greitai išplovus keptuvę su vandeniu ir švelniu plovikliu, nieko blogo nenutiks. Tačiau patariama vengti šio indo mirkymo vandenyje ir kuo greičiau jį gerai išdžiovinti.

Tinkama ketaus keptuvės priežiūra leidžia užtikrinti jos ilgaamžiškumą. Taigi, skyrus tam pakankamai laiko, lengvu gaminimo procesu ir puikaus skonio patiekalais galima mėgautis daugybę metų.

Rugpjūčio 26 d., apie 15 val., Vytauto gatvėje, remontuojant butą, po grindimis buvo rasti šaudmenys.

Logotipas - reprezentacinis įmonės ar kito veiklą vykdančio objekto elementas. Šis elementas padeda lengviau identifikuoti tokio objekto veiklos sritį ar patį prekės ženklą. Šiuolaikiniame pasaulyje logotipas turi neįtikėtinai didelę reikšmę dėl tokių priežasčių kaip prekinio ženklo žinomumo formavimas. Turbūt pastebėjote, jog praktiškai visos įmonės turi savo logotipus. Vieni logotipai yra tikrai sudėtingi, tuo tarpu kitus logotipus sudaro elementarus užrašas.

Sanitarinius kirtimus eglynuose šiuo metu tenka atlikti pastebėjus medžių liemenų kenkėjų – žievėgraužių tipografų apniktų medžių.

Šiomis dienomis daugiausia kalbų viešoje erdvėje sukasi apie galimybių pasus: kur, kada, kam jie išduodami. Tačiau mūsų redakcijoje ukmergiškių užduodami klausimai patvirtina, kad informacijos stinga. Daugelis nežino, kam galimybių pasai reikalingi, kur juos atsiimti, ar Ukmergėje, apskritai, yra Registrų centro padalinys ir kur jį rasti.

Ukmergėje įsikūrusioje gamykloje užgimusios slidinėjimo lazdos keliauja po visą pasaulį.

Kartais namai pradeda pabosti. Tam, kad jie vėl taptų „gyvi“ ir pripildyti gyvybingos energetikos - reikia juos atnaujinti. Jeigu jau pasiryžote pokyčiams, tuomet juos galite paversti į kažką naujo ir artimai jūsų sielai. O tai gali būti romantiškoji Prancūzija, kurioje ne tik pati šalis, bet ir jos glamūrinis namų interjeras sužavi kiekvieną.

Šiuolaikiniame pasaulyje teigiama, jog sausas maistas kenkia šuns sveikatai, todėl vis pradedama labiau naudoti „šlapią“ maistą. Tačiau reikia atsižvelgti ir į tai, kad šuo gautų viskas jam reikiamas maisto medžiagas, kurios jam suteiks ne tik energijos, bet ir vitaminų bei mineralų.

Puslapis 37 iš 90

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų