Spausdinti šį puslapį

Grynaveisliams gyvuliams įsigyti – valstybės pagalba

Grynaveisliams gyvuliams įsigyti – valstybės pagalba Grynaveisliams gyvuliams įsigyti – valstybės pagalba

Praėjusiais metais buvo pradėta nauja valstybės pagalbos schema, kurios tikslas paskatinti augintojus rinktis veislinius gyvulius ir padėti jų įsigyti. Šiai pagalbos schemai buvo skirta  2 172 150 eurų. Šiemet iki kovo 1-osios vėl laukiamų paraiškų, tų kurie ketina įsigyti grynaveislius gyvulius.

Praėjusiais metais pirmojo etapo metu buvo pateiktos 168 paraiškos, iš jų patvirtintos 167. Per antrąjį etapą Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba patvirtino dar 77 paraiškas. Per tą laiką įsigyta daugiau nei 1136 grynaveislių mėsinių galvijų, 272 grynaveislės avys

Šią pagalbą gauti turi teisę asmenys, jau esantys mėsinių galvijų ožkų ar avių laikytojai, t. y. teikdami paraišką nuosavybės teise turi atitinkamos rūšies gyvulių, ir norintys pagerinti turimų bandų kokybę. Todėl buvo kompensuojama tik grynaveislių, įvertintų aukščiausios kilmės ir įrašytų į Kilmės knygą , gyvulių įsigijimo kaina.

Įvertinus visas paraiškas ir jas patvirtinus pareiškėjai turėjo per 150 dienų įsigyti gyvulių. Tačiau buvo ir tokių atvejų, kai kompensacija nebuvo išmokama. Dažniausios priežastys –pareiškėjai prašė kompensacijos už tokius gyvulius, kurie buvo įsigyti anksčiau nei pateikta paraiška, gyvuliai neatitiko keliamų reikalavimų arba gyvuliai buvo nenupirkti, o gimę laikytojo bandoje. Taip pat pareiškėjams, kurie nebuvo numatę, kokius gyvulius norėtų įsigyti užsienyje, pritrūko laiko baigti pirkimo–pardavimo sandorį.

Šiemet vėl daugiausia dėmesio bus skiriama mėsinei galvijininkystei. Mė­si­nė gal­vi­ji­nin­kys­tė Lie­tu­vo­je yra pa­ly­gin­ti jau­na že­mės ūkio ša­ka, tačiau esama nemažai palankių sąlygų jai plėtotis. Že­mės ūkio ir kai­mo vers­lo cen­tro duo­me­ni­mis, prieš me­tus gry­na­veis­lių mė­si­nių gal­vi­jų ša­ly­je bu­vo 20,3 tūkst.., o miš­rū­nų  –104 tūks­tan­čiai. Mė­si­niai ir miš­rū­nai gal­vi­jai su­da­rė dau­giau nei 18 proc. vi­sų ša­ly­je au­gi­na­mų gal­vi­jų.

Patys ūkininkai turi pasirinkti kokios rūšies gyvulius  nori įsigyti ir kaip juos veisti. Tai nėra lengvas sprendimas, nes nuo tinkamo pasirinkimo priklauso ūkio kryptis ir plėtros galimybės.

Šiemet paraiškos yra priimamos nuo vasario 1 iki kovo 1 d. Priemonei skiriama suma yra tokia pati kaip ir pernai – daugiau nei 2 mln. eurų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)