Spausdinti šį puslapį

Atlyginimo skaičiavimo paskeitimai 2018 metais

Atlyginimo skaičiavimo metodika 2018 metais metais ir vėl atsinaujino. Šiais metais, pasikeitimų susijusių su darbo užmokesčio skaičiavimu buvo nei kiek ne mažiau, nei ankstesniais metais, o gal net ir šiek tiek daugiau.

Nors pagrindinis pajamų mokesčio tarifas nesikeitė, ir toliau išliko 15 proc., tačiau įvairūs su mokesčiais susiję dydžiai. Daugiausia keitėsi su NPD (neapmokesinamų pajamų dydžiu) susiję nustatymai ir atsirado „Sodros“ mokesčių grindys.

Atlyginimo skaičiavimas susijęs su NPD, ir keitėsi ne tik jo dydis, tačiau iš viso buvo panaikintas NPD taikomas už auginamus vaikus (keičiama vaiko pinigais). Dar šis neapmokestinamų pajamų dydis vadinamas papildomuoju NPD ir buvo skaičiuojamas visiems asmenims, auginantiems vaikus.

Nuo 2018 metų šis dydis buvo panaikintas, ir nebeskaičiuojamas. Liko tik įprastas NPD dydis, kuris priklauso tik nuo darbo užmokesčio dydžio, ir kai kuriais atvejais darbingumo lygio (jei yra sumažintas asmens darbingumas). Šis NPD taip pat keitėsi, didinant jo maksimalią reikšmę iki 380 eurų.

Galima sakyti, jog dauguma asmenų, auginančių vaikus, nuo 2018 metų gaus mažesnį atlyginimą nei prieš tai buvusiais metais, vien dėl panaikinto papildomo neapmoketinamų pajamų dydžio.

Tačiau buvę pasikeitimai susiją ne vien su neapmokestinamų pajamų dydžiu. Ne mažiau svarbus pasikeitimas yra ir su „Sodros“ mokesčių grindimis, mat po paskutinių pasikeitimų atsirado naujas dalykas – jei asmuo uždirba mažiau nei nustatytą minimalią algą (kuri 2018-ais metais siekia 400 EUR), tai vistiek turi mokėti socialinį draudimą už visą minimalią algą, taip bendri darbo vietos kaštai išauga. Paprastai socialinio draudimo mokesčiai yra pagirdiniai mokesčiai susiję su darbo užmokesčiu, todėl yra itin reikšmingi darbo vietos kaštams.

Panašu, kad dauguma pasikeitimų susijusių su atlyginimu yra darbuotojams ne į naudą. Teigiamas dalykas vis tik yra tai, kad darbo užmokestis nuosekliai auga, ir vidurkis Lietuvoje jau viršija aštuonis šimtus penkiasdešimt eurų, todėl atlyginimas bet kokiu atveju nuosekliai didėja, ir tikėtina, po dviejų trijų metų vidutinis atlgyginimas prieš mokesčius sieks tūkstantį eurų, kas vis dar bus didelis atsilikimas nuo daugumo Europos valstybių.

Jei norite susiskaičiuoti kiek tiksliai 2018-ais metais pasikeis gaunamas atlyginimas į rankas (išliekant tam pačiam sutartiniam atlygiui), pasikeitus valstybės mokesčiams, reikėtų pasinaudoti mokesčių skaičiuokle. Itin patogi ir patikima yra FINANSISTAS.NET paruošta skaičiuoklė, kuria galima naudotis tiek kompiuteriuose, tiek mobiliuosiuose įrenginiuose. Šią skaičiuoklę rasite čia: www.finansistas.net/atlyginimo-skaiciuokle

Užsakomieji tekstai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)