Spausdinti šį puslapį

Gyventojų dėka nustatė 40 mln. eurų nuslėptų mokesčių

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad per trylika metų, kai 2006 m. buvo įsteigta VMI pasitikėjimo linija 1882, iš gyventojų iš viso gauta apie 45,7 tūkst. pranešimų apie galimus mokestinius pažeidimus.

Pagal gautą informaciją VMI iš viso nustatė 40,4 mln. eurų nuslėptų mokesčių, iš jų 329 tūkst. eurų – per pirmąjį šių metų pusmetį.

Per paskutinius kelerius metus gautų pranešimų skaičius kasmet viršija 4 tūkst. Pernai tokių pranešimų gavo apie 5 tūkst., šiemet jau beveik 2 tūkst.

Per mėnesį mokesčių administratorius sulaukia vidutiniškai apie 300 pranešimų apie pastebėtus įvairius mokestinius pažeidimus. Daugiausia informuoja apie mokamus atlyginimus „vokeliuose“, gaunamų pajamų neapskaitymą, kvitų neišdavimą, nelegalų darbą ir kt.

Gaunama pranešimų dėl maitinimo įstaigų, autoservisų veiklos ir neregistruota statybų veikla užsiimančių asmenų.

Remiantis gauta informacija, VMI nuo pasitikėjimo linijos įkūrimo nustatė apie 6,7 mln. eurų išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio („vokelių“), 1,7 tūkst. nelegaliai dirbusių asmenų.

Daugiausia pranešimų sulaukiama iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionų gyventojų. Statistika rodo, kad apie mokestinius pažeidimus vienodai praneša tiek vyrai, tiek moterys (po 50 proc.), gyventojai aktyviausi gegužės ir rugpjūčio mėnesiais.

VMI pažymi, kad gyventojai visada gali išlikti anonimai, tačiau dažniau ir greičiau mokestiniai pažeidimai išaiškinami, kai pranešėjai sutinka bendradarbiauti su mokesčių inspekcija. Pernai iš 5 tūkst. gyventojų, kurie pranešė apie įvairius pažeidimus, pasitikėdami VMI, savo kontaktus nurodė beveik 2,1 tūkst. gyventojų.

Pastebėtus mokestinius pažeidimus gyventojai gali pranešti užpildę elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt arba pasinaudoję programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, kuria naudojantis apie pažeidimus pranešti dar paprasčiau: mokesčių mokėtojas gali pažeidimo vietoje nufotografuoti, padaryti garso ar vaizdo įrašą, pažymėti pastebėto pažeidimo vietą žemėlapyje ir šią informaciją perduoti tiesiai VMI.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)