Spausdinti šį puslapį

Iškirstus medžius išvežė į sąvartyną

Gedimino Nemunaičio nuotr. Nukirsti medžiai buvo seni ir tinkami tik malkinei medienai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Nukirsti medžiai buvo seni ir tinkami tik malkinei medienai.

Tvarkant miestą, buvo pjaunami medžiai. Mūsų skaitytojai klausė, kur juos miesto tvarkytojai deda. To savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vyriausiojo specialisto Vyginto Dubausko paklausėme ir mes.

„Už nukirstų medžių utilizavimą atsakingas rangovas – UAB „Losrita“. Įmonės atstovai informavo, kad šakas priduoda UAB „Ukmergės vandenys“, o medieną – Utenos sąvartynui“, – atsakė V. Dubauskas.

Paklaustas, pagal kokius kriterijus buvo atrinktas darbų rangovas, atsakė, jog pagal darbų kainos ir kokybės santykio parametrus. Nukirstų medžių medienos vertė į šiuos parametrus neįėjo.

Kaip savivaldybė skelbė, pagal šį projektą buvo nukirsti 7 medžiai Kęstučio aikštėje ir 6 medžiai Draugystės skvere – iš viso 13 medžių. Tik vienas jų buvo uosis, vienas kaštonas, viena miškinė kriaušė, likusieji – mažalapės liepos. Medžiai buvo seni ir tinkami tik malkinei medienai.

Paklaustas, kiek iš gamtinę brandą pasiekusio uosio, kaštono, miškinės kriaušės ir 10 mažalapių liepų galima paruošti medienos, Valstybinės miškų urėdijos Ukmergės padalinio medienos ruošos ir prekybos vadovas Laimis Striukys negalėjo tiksliai atsakyti. „Reikia matuoti kelmus ir tik tada galima būtų tiksliai apskaičiuoti, kiek iš kiekvieno medžio galima paruošti malkinės medienos“, – skrupulingai dėstė jis. Šiaip iš akies, pasak jo, iš 13 medžių gali būti ir 2, ir 5 kubiniai metrai.

Kiekviena medžio rūšis turi skirtingą medienos kainą, tačiau mieste augę medžiai, nepaisant jų rūšinės sudėties, eitų į pigiausios medienos klasę. Šiuo metu tokios malkinės medienos kaina be PVM – 15,5 euro.

Tačiau Ukmergės savivaldybė turi dvi pirtis. Ukmergės mieste ji prijungta prie bendrųjų šildymo tinklų, o Deltuvos – šildoma malkomis. Jas paruošti įpareigota seniūnija. Iš kur ji ima malkas?

„Na, kai tik kur tvarkome pakeles, iš ten ir vežame. Štai dabar kapinėse pjausime medžius, tai iš ten keletą parsivešime“, – pasakojo Deltuvos seniūnas Gintaras Radzevičius.

Paklaustas, ar būtų pasiėmęs 13 medžių iš miesto, seniūnas atsakė, jeigu jie būtų supjauti bent rąsteliais, kad tilptų į seniūnijos turimo traktoriaus priekabą. „Miškavežio juk nesamdysi. Mes sudarydami sutartis su darbų rangovais numatome, kad nupjautus medžius jie supjautų netgi kaladėmis“, – kalbėjo Deltuvos seniūnas.

Ukmergės savivaldybė rangos sutartyje su UAB „Losrita“ tokios paslaugos nenumatė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)