Lietuvos ekonomikos naujienos

Pirks sklypą prie ežero

Kitą savaitę vyksiančiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje parengtas sprendimo projektas pirkti 0,8 ha žemės sklypą, esantį Jurdonių kaime, Pabaisko seniūnijoje, už suderėtą kainą – 45 100 Eur.

Savaitgalio lietūs jau neišgelbės nuo sausros sunykusių Ukmergės rajono žemdirbių pasėlių. Reaguojant į tai ūkininkai ragina rajono vadovus skelbti ekstremalią padėtį. Nuostolių tai nekompensuotų, bet bent jau būtų pasiteisinimas neišgalint įvykdyti sutartinių įsipareigojimų. 

Registrų centras paskelbė apleistos žemės ūkio paskirties žemės sklypų duomenis. Labiausiai „apleistu“ vadinamas Vilniaus rajonas. Daugiau nei pusantro tūkstančio sklypų su apleista žeme yra ir Ukmergės rajone.

Šalyje ruošiamas naujas nederlingų žemių teritorijų ribų žemėlapis. Jame nenašių žemių – dvigubai mažiau, negu jų plotai buvo deklaruojami iki šiol. Jų gerokai sumažėtų ir mūsų rajone. Ūkininkams tai – prarastos išmokos.

Gyvulių mėšlas yra vertinga natūrali trąša, deja, aplinkosaugos pareigūnus pasiekia ne vienas pranešimas apie netinkamai tvarkomą mėšlą. Šis gali ne tik skleisti nemalonų kvapą aplinkiniams gyventojams, bet ir pasiekti gruntinius vandenis, o jais – pakliūti į geriamojo vandens šulinius.

Žemės diena visame pasaulyje nuo 1971 metų minima per pavasario lygiadienį, kovo 20-ąją. Lietuvoje ši šventė oficialiai paskelbta 1992 metais, o Ukmergėje Žemės vėliava kasmet suplevėsuoja nuo 2006-ųjų. Iniciatoriai kviečia visuomenę mąstyti ir gyventi ekologiškai, tausoti žemės išteklius, mažinti oro ir aplinkos taršą.

Kiekvieną rudenį Ukmergės centrinėje aikštėje rengta žemdirbių šventė persikraustė į Veprius. Vepriai šiemet – mažoji Lietuvos kultūros sostinė, todėl nutarta mugę perkelti būtent į šį miestelį. 

Ukmergėje šiuo metu ekologinio ūkio statusą turi 150 ūkių. Tačiau vargu ar jų tiek ir išliks, nes ekologiškai ūkininkauti tampa vis sudėtingiau.

Du vienas šalia kito esantys, besiribojantys žemės sklypai Želvos seniūnijos Karališkių kaime įžiebė konfliktą tarp jų naudotojų. Sumaištį sukėlė atlikti ribų matavimo darbai, po kurių tos sklypų ribos susipainiojo. Kodėl – teks aiškintis specialistams.

Ragino tausoti aplinką

Kovo 21 d. Ukmergėje paminėta Pasaulinė Žemės diena. Šventė tapo gražiu kartų bendradarbiavimu. „Bočių“ kolektyvas papuošė šventę tautiniais šokiais, o vaikučiai – pavasariškomis saulytėmis.

Puslapis 1 iš 2

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų