Balsuoti siūlo elektroniniuose terminaluose

Balsuoti siūlo elektroniniuose terminaluose Balsuoti siūlo elektroniniuose terminaluose

Teisingumo ministerija siūlo, kad kitų metų rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose išankstinio balsavimo metu būtų galima balsuoti miestų ir rajonų savivaldybėse įrengtuose elektroniniuose balsavimo terminaluose.

Tokia pati tvarka galiotų ir referendumo metu, jeigu Seimas nuspręstų jį paskelbti.

Tokiems ministerijos siūlymams pritarta Vyriausybės posėdyje, o dėl parengtų įstatymų projektų turės balsuoti Seimas.

„Elektroniniai terminalai sumažintų rinkimų administravimo kaštus, palengvintų jų administravimą, padarytų balsavimo procesą patogesnį neįgaliesiems ir užkirstų kelią balsų pirkimui“, – sako iniciatyvos autorius, teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Šiais metais vykstant savivaldybių rinkimams, buvo anuliuoti trijų savivaldybių rinkimų rezultatai dėl pažeidimų per išankstinį balsavimą apygardose. Teko rengti pakartotinius rinkimus, kurie valstybės biudžetui kainavo apie 1,5 mln. eurų. Elektroninių terminalų naudojimas per rinkimus padėtų išspręsti tokias situacijas.

Balsuojant elektroniniuose terminaluose, nebeliktų vokų, į kuriuos įdedamas rinkėjo balsas, todėl tokių rinkimų pažeidimų, kuomet pažeidžiamas balsavimo vokas, nebeliktų. Atvykęs balsuoti į savivaldybę, rinkėjas apygardos rinkimų komisijos nariams pateiktų asmens dokumentą ir gautų prieigą prie elektorinio balsavimo įrenginio. Balsavimo kabinoje esančio įrenginio ekrane rinkėjui būtų pateikiamas rinkimų ar referendumo biuletenis, kurį jis užpildo ir ekrane patvirtina savo pasirinkimą.

Rinkėjui nubalsavus, įrenginys išspausdintų rinkėjo užpildytą biuletenį (kaip atsarginę kopiją), kad rinkėjas galėtų įsitikinti savo balso pasirinkimu. Rinkėjui patvirtinus, kad išspausdintas biuletenis atitinka jo paduotą balsą, jis automatiškai būtų įmetamas į balsadėžę. Jei išspausdinto biuletenio turinys nesutaptų su rinkėjo patvirtintu pasirinkimu, jis balsavimo įrenginio ekrane pažymėtų išspausdintą biuletenį negaliojančiu ir galėtų balsuoti pakartotinai. Kai patvirtintas biuletenis patenka į balsadėžę, balsavimas elektroninio ryšio priemonėmis pasibaigtų.

Užpildyti ir rinkėjo patvirtinti biuleteniai būtų užkoduojami ir saugaus elektroninio ryšio priemonėmis perduodami Vyriausiajai rinkimų komisijai. Pasibaigus balsavimui iš anksto, apygardos rinkimų komisija užantspauduotų balsadėžę, į kurią automatiškai buvo įmesti išspausdinti rinkimų biuleteniai, ir perduotų ją VRK.

Ankstesnė balsavimo paštu tvarka liktų ligoninėse, namuose, laivuose, plaukiojančiuose su Lietuvos vėliava, ir kitais įstatymo numatytais atvejais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų