Spausdinti šį puslapį

Įsivažiuoja rinkimų komisijų darbas

Dauguma apylinkių rinkimų komisijų jau pradeda savo darbus. Jų pirmininkai sušaukė posėdžius ir supažindino komisijų narius su laukiančiomis užduotimis, o komisijų nariai pateikė rašytinius pasižadėjimus.

 

Ukmergės rajono rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Odeta Mackevičienė pasakojo, kad atsižvelgiant į rinkėjų skaičių daugumoje Ukmergės apylinkių komisijų narių skaičius turėjo būti ne mažesnis nei 5.

Tik dviejose didžiausiose apylinkėse rinkėjų skaičiumi – Krekšlių ir Linų – komisijos turi susidaryti ne mažiau kaip iš 9 narių.

Pagal dabartinius duomenis matyti, kad daugumoje apylinkių Ukmergėje darbuosis nuo 6 iki 9 narių.

Visose apylinkėse kandidatų dirbti komisijose nepritrūko. Tiesa, kai kurie šio laikinojo darbo nutarė atsisakyti. Vieni sako pervertinę savo galimybes, sutikdami dirbti. Kiti sužinojo, kad, jei imsis šio oficialaus laikinojo darbo, turės atsisakyti pašalpų. O tai jiems neapsimoka.

Užimtumo tarnyba darbdavius taip pat informavo, kad asmenims, dalyvaujantiems remiamojo įdarbinimo priemonėje ir pradėjusiems dirbti rinkimų komisijose pagal darbo sutartis, remiamojo įdarbinimo priemonė – finansavimas įmonei – bus nutraukta.

Galutinai komisijos bus suformuotos iki vasario vidurio. Tada ir prasidės didysis darbymetis – iki vasario 23 dienos bus išnešiojami lapeliai rinkėjams ir parengta informacinė medžiaga apie kandidatus.

 

Sumažėjo

 

Ukmergės rinkimų apygardoje suformuotos 27 rinkimų apylinkės. Per ankstesnius rinkimus jų buvo 38.

Anksčiau „Ukmergės žiniose“ jau skelbėme, kad nebelieka Laumėnų, Tolučių, Sližių, Nuotekų, Petronių, Kulniškių, Tulpiakiemio, Lėno apylinkių kaimuose.

Mieste nebeliks Vytauto, Klaipėdos, Transporto rinkimų apylinkių.

Dar kelių apylinkių keisis adresai. Ukmergės kultūros centre buvusi Kęstučio rinkimų apylinkė kelsis į Ukmergės kraštotyros muziejų.

Galutiniai kandidatų į savivaldybės tarybą sąrašai turėtų būti paviešinti artimiausiu metu.

 

Nuslėpė teistumą

 

Sausio 29 d. Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje visoje šalyje iš kandidatų sąrašų pasiūlyta išbraukti daugiau kaip 300 savo teistumą nuslėpusių asmenų.

Nutarta neregistruoti kandidatais į savivaldybių tarybų narius asmenų, nenurodžiusių, kad teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu (sprendimu) buvo pripažinti kaltais dėl nusikalstamos veikos.

Tarp siūlomų išbraukti kandidatų – ir keturi ukmergiškiai.

VRK skelbia, kad šią informaciją nuslėpė du partijos „Tvarka ir teisingumas“ Ukmergės skyriaus kandidatai ir du Lietuvos centro partijos kandidatai.

 

Tikslina rinkėjų sąrašus

 

VRK skelbia, kad, sudarius išankstinius rinkimų apylinkių sąrašus, savivaldybių rinkimų komisijos pradeda vykdyti rinkėjų sąrašų patikslinimo darbus.

Kadangi asmenys į rinkėjų sąrašus įtraukiami pagal deklaruotą adresą, asmenys, deklaravę savo gyvenamąją vietą prie savivaldybės (jų tikslus adresas yra nežinomas), nėra priskiriami jokiai konkrečiai rinkimų apylinkei.

Iki vasario 24 d. jie turi teisę pateikti VRK prašymą, kad būtų įrašyti į konkrečios rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus.

Asmenys, kurie iki 2018 m. gruodžio 3 d. pakeitė savo deklaruotą gyvenamąją vietą toje pačioje savivaldybėje, taip pat turi teisę prašyti būti perkelti iš vienos rinkimų apylinkės į kitą toje pačioje savivaldybėje.

VRK duomenimis, per šiuos rinkimus rinkėjo teisę turės 31 352 ukmergiškiai. 2015 metais rinkėjų skaičius buvo 33 429.

Rinkimai į rajonų savivaldybių tarybas vyks kovo 3 d.

 

 

Rinkimų komisijos narys tuo pačiu metu negali būti kandidatu, atstovu rinkimams, rinkimų stebėtoju.

***

Rinkimų komisijos narys, pirmininkas pareigas rinkimų komisijoje pradeda eiti davęs rašytinį pasižadėjimą. Jame įsipareigoja: būti ištikimas Lietuvos Respublikai; laikytis šalies Konstitucijos ir įstatymų; sąžiningai ir garbingai atlikti savo pareigas rinkimų komisijoje; susilaikyti nuo poelgių, pažeidžiančių įstatymus ir žmogaus teises.

***

Rinkimų komisijos nariui draudžiama priimti dovanas, gauti nemokamų paslaugų už savo darbą rinkimų komisijoje. Apie gautas dovanas rinkimų komisijos narys praneša rinkimų komisijos pirmininkui, kuris privalo organizuoti gautų dovanų grąžinimą.

***

Rinkimų komisijos nariui ar pirmininkui, davusiems rašytinį pasižadėjimą, draudžiama bet kokia rinkimų agitacija ar kiti bandymai paveikti rinkėjų valią. Draudžiama bet kokia forma reklamuoti partiją ar jos narį, platinti rinkiminei agitacijai skirtą medžiagą, dalyvauti partijos renginiuose turint tikslą agituoti.

***

Rinkimų komisijos narys, vykdydamas pareigas, privalo būti korektiškas, mandagus, laikytis bendravimo etikos taisyklių, vykdydamas pareigas, turi elgtis paslaugiai, paaiškinti apie jo atliekamus veiksmus, atsakyti į klausimus arba nurodyti asmenį, kuris yra atsakingas už atitinkamo klausimo sprendimą.

***

Rinkimų komisijos nariui yra privaloma dalykinė apranga.

***

Rinkimų komisijų nariai už darbą rinkimų komisijose gauna atlyginimą pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos pateiktus ir Vyriausybės nustatytus tarifus pagal darbo laiko apskaitos žiniaraščių duomenis, neviršijant atitinkamai rinkimų komisijai numatytų asignavimų darbo užmokesčiui. Darbo laiko apskaitos žiniaraščių rinkimų komisijose pildymo tvarką nustato Vyriausioji rinkimų komisija. Darbui rinkimų komisijose netaikomi Darbo kodekse nustatyti darbo laiko trukmės apribojimai.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)