Didžioji dalis tarybos narių salę paliko ir darbo nutarė netęsti. Daivos Zimblienės nuotr. Didžioji dalis tarybos narių salę paliko ir darbo nutarė netęsti. Daivos Zimblienės nuotr.

Praėjusią savaitę vykusiame neeiliniame Ukmergės rajono savivaldybės tarybos posėdyje taip ir nepaaiškėjo, kokia komanda vadovaus mūsų rajonui. Administracijos direktoriaus kandidatūros rajono meras nepateikė, dėl to susilaukė rimto smūgio – dauguma posėdžio dalyvių salę paliko ir darbą teko nutraukti.

Neeiliniame tarybos posėdyje dalyvavo 24 iš 25 išrinktų rajono tarybos narių. Dėl ligos nedalyvavo Valdas Petronis.

Priminsime, kad šiuo metu Ukmergės savivaldybės taryboje yra susidariusi neeilinė situacija – visi tautos išrinktieji yra pasiskelbę esantys daugumos koalicijose. Vieną – 10 narių – koaliciją sudaro Socialdemokratų ir Darbo partijos.

Kitoje daugumoje yra 15 narių – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, visuomeninio komiteto „Tavo Ukmergė“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai. Pirmame posėdyje į mero pavaduotojo postą jie buvo pasiūlę Agnės Balčiūnienės kandidatūrą, į savivaldybės administracijos direktoriaus – Dariaus Varno, į administracijos direktoriaus pavaduotojo – Dalės Steponavičienės.

Vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymu, vicemero ir administracijos direktoriaus kandidatūras teikia meras. Tačiau pirmame posėdyje R. Janickas paskelbė jų neteiksiąs. Pažadėjo tai padaryti, kai kandidatūras pateiks visų frakcijų kandidatai, o tinkamumą direktoriui eiti pareigas patvirtins iš STT gautos pažymos.

Klausimai dėl šių kandidatūrų buvo įtraukti ir į šio, neeilinio, posėdžio darbotvarkę.

Pasiūlė į vicemerės postą

Į mero pavaduotojo postą R. Janickas pasiūlė Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatę, praėjusioje kadencijoje administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas ėjusią, A. Balčiūnienę. 

„Pažįstu Agnę. Ji atsakingas, jaunas, energingas žmogus, per rinkimus gavęs didelį visuomenės pasitikėjimą“, – pristatydamas kalbėjo meras.

Pati A. Balčiūnienė pažymėjo, kad diena, kada teikiama jos kandidatūra, – svarbi ir reikšminga – gegužės 9-ąją minėtas Europos Sąjungos gimtadienis – Europos diena.

Kandidatė žadėjo, jei už ją bus balsuota, dirbti sąžiningai, nuosekliai, vadovaujantis sveika logika. 

Uždavė klausimų

Klausimų uždavė Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai.

Į Kazio Grybausko klausimą apie bendrapartiečių stabdomus kai kuriuos projektus, tarp jų – miesto aplinkkelio, A. Balčiūnienė sakė esanti tik už tai, kad jis būtų įgyvendintas.

Stasys Jackūnas teiravosi apie naujus miesto riboženklius. Prieš dvejus metus riboženklius kūrė architektūrą studijuojantys studentai, vėliau buvo skelbtas visuomenei labiausiai patikusio riboženklio konkursas, vyko balsavimas, tačiau šie ženklai taip ir nebuvo pastatyti.

A.Balčiūnienė sakė, kad viena iš aplinkybių, dėl kurios įstrigo sumanymas, – savivaldybėje ilgą laiką nebuvo vyriausiojo architekto. Dabar jau turime šias pareigas einantį specialistą, tad tiki, kad šiemet bent jau vienos krypties riboženklis bus atnaujintas.

Arūnas Dudėnas teiravosi apie prioritetinius Ukmergės projektus.

Atsakė, kad, jos įsitikinimu, didžiausias prioritetas, jog parengtieji projektai nestrigtų.

Vienbalsiai – „už“

Dėl mero pavaduotojo kandidatūros, vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymu, vyksta slaptas balsavimas. Tam buvo sudaryta balsų skaičiavimo komisija, nuo visų frakcijų išrinkti šios komisijos nariai.

Daugiau nei per pusvalandį balsavimas įvyko ir buvo paskelbti jo rezultatai. Paaiškėjo, kad slaptame balsavime visi posėdžio dalyviai palaikė A. Balčiūnienės kandidatūrą.

Naujoji mero pavaduotoja buvo pasveikinta gėlėmis, o pati dėkojo kolegoms už išreikštą pasitikėjimą ir užėmė vietą salės priekyje šalia mero.

Tačiau ties šia posėdžio vieta tarybos narių vienybė ir pasibaigė.

Kandidatūros neteikė

Meras pranešė, kad kitu darbotvarkėje numatytu klausimu – dėl administracijos direktoriaus – jis nutarė šios kandidatūros neteikti.

Sakė, kad rinkosi iš dviejų kandidatų – savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo Salvijaus Stimburio ir visuomeninio rinkimų komiteto „Tavo Ukmergė“ vadovo Dariaus Varno.

Direktorius gali būti paskirtas tik gavus atitinkamą STT pažymą apie tai, kad kliūčių šiam asmeniui dirbti valstybės tarnyboje nesama.

Pasak R. Janicko, apie šių kandidatų tinkamumą eiti šias pareigas buvo gautos reikalingos pažymos tik iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT). Valstybės saugumo departamentas (VSD) išvadų dėl leidimo dirbti su įslaptinta informacija pateikti nespėjo.

Meras pareiškė, kad neteiks administracijos direktoriaus kandidatūros, kol nesulauks visų reikiamų dokumentų, kuriuos privalu turėti prieš skiriant valstybės tarnautoją į administracijos direktoriaus pareigas.

Salę paliko

Į daugumą susibūrę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, visuomeninio komiteto „Tavo Ukmergė“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai po šių mero žodžių paprašė 5 minučių pertraukos ir iš posėdžių salės išėjo – tarėsi koridoriuje.

Sugrįžus į salę koalicijos atstovas Andrius Kalesnikas paragino merą į administracijos direktorius teikti šios koalicijos iškeltą Dariaus Varno kandidatūrą. Antraip šis posėdis bus baigtas.

Pažymėjo, kad rajono savivaldybėje vyksta chaosas – kitos šalies savivaldybės jau pradėjo darbus, o Ukmergė liko bene vienintelė, kurioje tebėra laisvas vienas svarbiausių postų.

Tačiau meras laikėsi savo – kandidatūros neteikti, kol nebus gautos reikiamos pažymos. Tikino nesąs nusistatęs prieš D. Varno kandidatūrą, tačiau norėtų palaukti visų reikiamų dokumentų.

 Nors prašyta posėdį tęsti, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, visuomeninio komiteto „Tavo Ukmergė“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai atsistojo ir išėjo, liko tik A. Balčiūnienė. Nesant daugumos darbas sustojo, posėdis buvo nutrauktas ir skirstytis teko visiems.

Liko neišspręsti

Posėdyje liko neišspręstas klausimas ne tik dėl direktoriaus skyrimo, bet dar bent 10 klausimų. Tarp jų – dėl Ukmergės rajono garbės piliečio vardo suteikimo bei rajono savivaldybės tarybos komitetų sudarymo.

Taip pat – dėl delegavimo į Vilniaus regiono plėtros, Vilniaus teritorinės ligonių kasos stebėtojų, UAB ,,VAATC“ stebėtojų tarybas.

Po posėdžio pakalbintas rajono tarybos narys Darius Varnas, kurio kandidatūra siūloma į administracijos direktoriaus postą, apgailestauja, kad Ukmergė liko viena paskutinių savivaldybių, kurios taryba nesugeba pradėti darbų. Panaši situacija susidariusi Telšių savivaldybėje, kur mero komanda, kaip ir pas mus, formaliai likusi mažumoje. Jo žiniomis, VSD pažyma, kurios išvados laukia rajono meras, tėra tik rekomendacinio pobūdžio.

Vietos savivaldos įstatymas merą įpareigoja paskirti vicemerą ir administracijos direktorių per du mėnesius nuo pirmojo tarybos posėdžio. Ukmergėje jis įvyko balandžio 16 d.

D.Varnas tikisi, kad situacija pagaliau išsispręs ir meras nelauks įstatymu numatyto termino pabaigos bei teiks tarybos svarstymui administracijos direktoriaus kandidatūrą.

 

Paveikslėlių galerija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # xxx 2019-05-14 11:58
cirkininkai taryboje,bet ką norėt ,ką išsirinkome ,tą ir turime
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų