Spausdinti šį puslapį

Daugiabučių renovacijoje – daugybė problemų

Išvadas pateikė savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkas Arvydas Pėšina.  Daivos Zimblienės nuotr. Išvadas pateikė savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkas Arvydas Pėšina. Daivos Zimblienės nuotr.

Ukmergės rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkas Arvydas Pėšina tikina, kad išsiaiškinta daug prob-lemų, susijusių su Ukmergės daugiabučių namų renovacija. Jos paaiškėjo komisijai atlikus išsamų tyrimą.

„Teigiama, kad Ukmergė pagal renovuotų namų kiekį šalyje tarp savivaldybių užima ketvirtą vietą. Tai – puikus rezultatas. Atrodo būtų galima tik džiaugtis. Bet, pradėjus nagrinėti padėtį ir renovacijos eigą, paaiškėjo, kad ne viskas taip gerai, kaip atrodo“, – taip praėjusią savaitę vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje kalbėjo Antikorupcijos komisijos pirmininkas A. Pėšina. 

Priminė, kad renovacijos eigos tyrimas pradėtas gavus Deltuvos g. 10A namo gyventojų skundą. Jo esmė – vėluojanti renovacija ir už ją atsakingo asmens bendravimo su namo gyventojais problemos.

Situaciją pradėjo aiškintis Antikorupcinė komisija, tirti skundą – mero sudaryta darbo grupė, už renovaciją atsakingo buvusio tarybos nario A. Kalesniko elgesį – rajono tarybos Etikos komisija.

„Nagrinėjant daugiabučių namų renovacijos eigą Ukmergėje paaiškėjo, kad iš 24 namų, renovuotų nuo 2018 metų sausio iki šių metų vidurio, tik 11 visiškai renovuoti. Kituose darbai vėluoja. Teigta, kad likusiuose 13-oje namų renovacija bus baigta 2020 metų rugpjūčio 1 dieną. Buvo aišku, kad tai nerealu ir ji iki šiol nebaigta. Galima pastebėti, kad konkursą laimėjusios įmonės, kurios renovuoja vieną ar du namus, dirba greitai ir gyventojams nepatogumų ilgai kentėti nereikia. Tačiau, kai įmonė renovuoja keletą namų, darbai neretai tęsiasi metus, dvejus ar dar ilgiau. Pavyzdžiui, viena įmonė Ukmergėje iš aštuoniuose namuose atliekamų darbų juos baigė tik viename. Septyni pabaigos dar laukia“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

Išvadose teigiama, kad su renovacijomis daugiabučiuose daugiausiai dirbo vienas žmogus. Daugiabučių gyventojai skundėsi silpna komunikacija su Ukmergės butų ūkiu, kad su jais nepagarbiai bendraujama ar nebendraujama, kad neteikiama informacija apie renovacijos eigą. Buvęs tarybos narys, Ukmergės butų ūkio darbuotojas, besirūpinantis renovacija, buvo apkaltintas ryšiais su privačia įmone, kuri turi sąsajų su renovacija. Pagal pateiktus dokumentus, ši privati įmonė būdavo renovuojamų namų darbų užsakovu, o Ukmergės butų ūkis – rangovu. Tačiau sutartys tarp šių dviejų įmonių kėlė abejonių. Darbų nutraukimo sutartys – be parašų, vienoje nėra datos. Daug klausimų komisijai kėlė už renovaciją atsakingo asmens ryšiai su privačia bendrove.

Įvertinus visas aplinkybes, Antikorupcijos komisija konstatavo, kad renovacijos atlikimo darbai vykdomi nepatenkinamai – jų užbaigimas ir pateikimas vėluoja, darbai neatliekami kokybiškiausiomis medžiagomis, nevyksta sklandus bendravimas su gyventojais, pastatų priežiūros, administravimo ir atnaujinimo darbus organizuoja tik vienas paskirtas įmonės darbuotojas. Nustatyta, kad rangos darbų sutartys su UAB „Aestas“ parengtos netinkamai.

Ukmergės butų ūkiui rekomenduojama nustatyti naują informacijos apie privačius interesus deklaravimo tvarką, pavesti bendrovės juristui vizuoti sudaromas sutartis. Sukurti viešai prieinamas daugiabučių namų renovacijos taisykles, paskirstyti daugiabučių modernizavimo darbus visiems Pastatų administravimo skyriaus darbuotojams, kontroliuoti darbuotojų etikos kodekso principų laikymąsi, sugriežtinti sutarčių vykdymo kontrolę.

Iki spalio 15 d. Butų ūkiui pavesta informuoti komisiją apie rekomendacijų vykdymą.

Šią informaciją savivaldybės tarybos posėdyje pateikęs Antikorupcijos komisijos pirmininkas A. Pėšina savo pasisakymo pabaigoje taip pat atkreipė dėmesį į kitą temą Ukmergėje – aukų rinkimą gėlynui Vienuonyno gatvėje, pasinaudojant savivaldybės sąskaita. Teiravosi, kiek pinigų surinkta, kas bus už juos daroma ir kaip sekasi rengti žadėtas tvarkas ar taisykles, susijusias su panašiais atvejais, kuomet imamasi iniciatyvos, o jai įgyvendinti pasitelkiama savivaldybės sąskaita.

Šią akciją pavasarį inicijavo  savivaldybės tarybos narys Kęstutis Zinkevičius.

Rajono vicemerė Agnė Balčiūnienė sakė, kad problemų šiemet buvo daugiau ir didesnių, tad taisyklės nerengtos, bet pažadėjo prie šio klausimo sugrįžti. Įvardyta, kad į saskaitą įplaukė 500 eurų, kuriuos ukmergiškiai paaukojo Vienuolyno gatvės puošimui gėlėmis.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas informavo: pasitarus su specialistais paaiškėjo, kad norint gatvėje įrengti naujus gėlynus, iškiltų sudėtingų techninių problemų, tad vienintelė galimybė – statyti vazonus ir juose pasodinti gėles.

„K. Zinkevičiaus idėja buvo graži, tad pirmiausia lauksiu tvarkų parengimo. Dabar tą pinigų rinkimą pristabdžiau, norėčiau sulaukti tvarkų“, – sakė direktorius.

Meras Rolandas Janickas paantrino, kad idėjas pirmiausiai reiktų išgvildenti, o tik tada skelbti iniciatyvas. Kad būtų aišku ir skaidru prieš tuos žmones, kurie aukoja.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)