Siaurukas, nuotrauka Birutės Mackevičienės Siaurukas, nuotrauka Birutės Mackevičienės

Praėjusį savaitgalį visoje Lietuvoje spaudė šaltis, kai kur perkopęs ir -25°. Šiltėjant klimatui tai jau kiek neįprastas.

O štai 1940 m. sausio pradžioje Ukmergėje buvo sumuštas šalies šalčio rekordas. Dėl itin žemos temperatūros net uždarytos mokyklos.

1940 m. sausis. „Ukmergėje šalčio buvo 30°, tuo tarpu Norvegijos pakraščiuose 2-4 laipsniai šilimos.“ („Darbininkas“, 1940 m.)

1940 m. sausis. „Kaip jau pranešė radijas, Ukmergė yra bene šalčiausia Lietuvoje vieta. Žmonės sako, kad tokių šalčių Ukmergė yra seniai mačiusi, nes termometras rodo nuo 20 iki 31 laipsnio. Ryšium su tuo, nuo sausio 8 d. visos Ukmergės miesto ir apskrities pradžios mokyklos neveikia.“ („Lietuvos aidas“, 1940 m.)

Dabar oro temperatūrą (ne tik esamą, bet ir jutiminę) bene kiekvienas gali pasitikrinti išmaniajame įrenginyje.  O tarpukariu mokiniai apie dėl šalčio nevedamas pamokas būdavo informuojami sirenomis ir vėliavomis ugniagesių bokšte.

1940 m. vasaris. „Mokiniams įspėti, kada dėl šalčio nėra pamokų, burmistras viešai paskelbė, kad esant  -20 laipsnių C bus duodamas 1 minutės sirenos signalas, o esant -25 laipsn. C. ir daugiau – po 1 minutę su pusės minutės pertrauka./ Be to, pirmu atveju gaisrinės bokšte bus iškelta žalios spalvos viena vėliava, antru – dvi, viena aukščiau kitos.“ (Lietuvos aidas. – 1940.)

Žiemą, kaip ir mūsų dienomis, taip ir tarpukariu oro sąlygos pridarydavo rūpesčių keliuose. Pasitaikydavo, kad dėl užpustytų kelių, susisiekimas su kitais miestais kuriam laikui būdavo nutraukiamas. Tačiau Ukmergėje tais laikais veikė geležinkelis.

1928 m. sausis. „Susisiekimas automobiliais ir autobusais plentu tarp Jonavos, Ukmergės, Utenos ir Zarasų dėl sniego pusnių nuo sausio 24 d. yra visai nutrauktas./ Siaurasis geležinkelis Jonava-Ukmergė veikia tvarkingai nes sniegas yra valomas.“ („Lietuvis“, 1928 m.)

1940 m. sausis. „Dėl užpustytų kelių keliose Kauno-Zarasų ruožo atšakose nutrauktas autobusų susisiekimas. Iš Ukmergės autobusai nekursuoja į Kavarską, Anykščius, Panevėžį ir Giedraičius. Ukmergės – Vilniaus ruožas, pro Širvintas ir Maišiagala, kaipo svarbus susisiekimo atžvilgiu veikia, dažnai yra nuvalomas ir autobusų susisiekimas nors ir su pavėlavimais, bet palaikomas.“ („Lietuvos aidas“, 1940 m.)

Nuotraukos iš feisbuko puslapio „Ukmergė senose fotografijose“; forumo „miestai.net“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # Ha 2021-01-22 12:48
mūsų ateitis! Gerovės valstybė. Vergovė grįžo.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų