Spausdinti šį puslapį

Konkurencija tarp kino teatrų didino kokybę ir mažino kainą

	Ukmergė, kino teatras „Pasaka“ XX a. 4 deš. pabaiga – 5 deš. pradžia, UkKM F 86 Ukmergė, kino teatras „Pasaka“ XX a. 4 deš. pabaiga – 5 deš. pradžia, UkKM F 86

Kinas tarpukario Lietuvoje traukte traukė žiūrovus. Ukmergėje ilgą laiką būta dviejų kino teatrų, kurie varžėsi dėl publikos.

1933 m. „Sausio mėn. 22 d. visi kareiviai komandomis buvo nuvesti į kiną „Modern“, kur buvo demonstruojamas filmas „Ben – Hur“. Kareiviams bilietai kainavo tik po 20 ct. Paskutiniu metu, švietimo vadovo pastangomis, už tokį pat atlyginimą kareiviai yra vedami į miesto kinus: „Lyrą“ ir „Modern“.“ („Karys“, 1933 m.)

1933 m. vasaris. „Kino „Lyra“ ir „Modern“ žada sudaryti sindikatą.“ („Lietuvos žinios“, 1933m.)

Kartais kinas kurstydavo nacionalines aistras ar sukeldavo įtampą. 1933 m. žydai nenorėjo žiūrėti vokiečių gamybos kino. „Nuo IV. 6 d. Ukmergėj norėjo demonstruoti vokišką filmą. Žydų delegacija pareiškė, kad filmas bus boikotuojamas. Tad buvo atvežtas amerikoniškas filmas, bet... vokiečių kalba. Dėl to išstatytas didelis plakatas: „Vokiečių kalba, bet amerikoniškos produkcijos.“ („Dienos naujienos“, 1933m.)

Kai kurie filmai sukeldavo ypač didelį susidomėjimą. 1933 m. gruodis. „Kino „Lyroj“ su dideliu pasisekimu buvo demonstruojamas net 8 dienas pagarsėjęs filmas „Indų kapas.“ („ABC“, 1933m.)

Kaip ir mūsų dienomis, taip ir tarpukariu, buvo skelbiami įvairūs konkursai, kurių laimėjimas, žinoma, buvo bilietai į kiną.

„Spalių mėn. „Lyroje“ ėjo paveikslas „Pargabenk juos gyvus“. Paskelbtas konkursas su premija (metinis nemokamas bilietas): aprašyti kodėl patiko šis filmas. Šiomis dienomis pripažintas geriausiu mokyt. A. Berzono atsakymas.“ („Dienos naujienos“, 1933m.)

Sumažėjus konkurencijai tarp kino teatrų, nukentėdavo publika. 1936 m. spalis. „Lyros kinas vis dar nepradėjo veikti. Esą, neatliktas remontas. Tad „Moderno“ kino savininkas neturėdamas konkurentų, nesirūpina statyti padoresnių filmų. Dažniausiai rodomi paveikslai jau yra anksčiau matyti. Taip pat būna labai silpni priedai. Pažymėtina, kad labai neskoningai lipdomi reklaminiai paveikslai vitrinose. Tai yra dėl to, kad paveikslus kabina gatvės vaikėzai, kuriuos paskui įleidžia į kiną...“ („Lietuvos aidas“, 1936m.)

1940 m. sausis. „Šiaip visą laiką Ukmergės mieste veikė du kinai,  kurie konkurencijos sumetimais, stengdavosi parodyti ir geresnių filmų, tačiau dabar  liko tik vienas kinas „Pasaka“. Jau dabar neduodamos nuolaidos moksleiviams, kaip buvo anksčiau, kada veikė abu kinai. Antras kinas  - „Modernas“ nuo šių metų sausio 1 d. uždarytas, nes ne visai atitinka saugumo ir kitiems reikalavimams ir, nors jo savininkas Sabulis rūpinasi leidimu, tačiau, atrodo, kad leidimas vargu ar bus gautas, nes jau ir anksčiau dėl tų pačių priežasčių keletą kartų kino veikimas buvo sustabdytas.“ („Lietuvos aidas“, 1940 m.)

Mūsų dienomis šiuolaikiška 500 vietų kino teatro salė įrengta Ukmergės kultūros centre. Rodant užsienio ir lietuvių kino filmų premjeras, ji būna pilna. Be to Ukmergė yra vienas iš nedaugelio Lietuvos miestų, kur pristatomos Lietuvos kino centro organizuojamų tarptautinių kino festivalių programos, kaip „Kino pavasaris“,  „Nepatogus kinas“ bei kitos. Vyksta susitikimai su filmų kūrėjais, diskusijos.

Nuotraukos: Ukmergės kraštotyros muziejaus, www.epaveldas.lt

  1. Ukmergė, kino teatras „Pasaka“ XX a. 4 deš. pabaiga – 5 deš. pradžia, UkKM F 86
  2. Žilinsko karikatūra, Kuntaplis, 1938, kovo 6 d., p. 3.
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)