Spausdinti šį puslapį

Ukmergė buvo pirmasis miestas, įsteigęs literatūros premiją

Nuotraukos Ukmergės kraštotyros muziejaus, Visuotinės lietuvių enciklopedijos 1.	Užrašų knygelė su pieštuku, XIX a. – XX a. I pr., UkKM D 860 Nuotraukos Ukmergės kraštotyros muziejaus, Visuotinės lietuvių enciklopedijos 1. Užrašų knygelė su pieštuku, XIX a. – XX a. I pr., UkKM D 860

Tarpukario spaudoje minimas įdomus faktas – Ukmergė buvo pirmasis miestas Lietuvoje, įsteigęs literatūros premiją. Ji buvo skiriama už romantiškiausią metų literatūrinį kūrinį.

Pirmuoju Ukmergės literatūros fondo premijos laureatu 1937 m. tapo profesorius Vincas Mykolaitis-Putinas už romaną „Krizė“. 1938 m. ši premija buvo paskirta rašytojui Kaziui Borutai už knygą „Mediniai stebuklai“. Premijos įteikimo šventė buvo apžvelgta skirtinguose leidiniuose.

„A. Smetonos gimnazijos salėje vyko literatūros šventė, kurios metu K. Borutai už „Medinius stebuklus“ buvo įteikta Ukmergės miesto ir apskrities visuomenės premija. Šventę atidarė pradžios mokyklų inspektorius Cibulskas. Apie K. Borūtos kūrybą kalbėjo L. Gira, jis dėkojo ukmergiškiams už dėmesį literatūrai – Ukmergė yra pirmasis miestas Lietuvoje, įsteigęs literatūros premiją. Premija K. Borūtai įteikė miesto burmistras V. Rėklaitis. Po premijos įteikimo ir K. Borūtos pasisakymo, savo kūrybą skaitė iš Kauno atvykę rašytojai: valstybinės premijos laureatė S. Neris, P. Cvirka, Jonas Marcinkevičius, P. Orintaitė, Danas Pumputis, K. Jakubėnas, Montvila, Kruminas. Po šventės vyko pobūvis.“ („Lietuvos aidas“, 1939-03-28, Nr. 128. - P. 10.).

„Literatūros šventė Ukmergėje įvyko kovo 20 d. Jos metu buvo Kaziui Borutai už „Medinius stebuklus“ įteikta Ukmergės miesto ir apskrities visuomenės premija. Žodį tarė premininkas Kazys Boruta, pareikšdamas ukmergiškiams padėką už dėmesį jo kūrybai./ Eilinių provincijos skaitytojų vardu primininką pasveikino Biliūnienė.“ („Trimitas“, 1939 m.)

Literatūros šventėmis Ukmergė nenusileido laikinajai sostinei.

1939 m. kovas. „Šeštadienį [kovo 18 d.] Ukmergė rašytojui K. Borutai įteikė 500 litų premiją už romaną „Mediniai stebuklai“. Ta proga naujojoj gimnazijos salėj įvyko literatūros vakaras, kuriame savo kūrinius skaitė L. Gira, Salomėja Neris, K. Jakubėnas, K. Boruta, P. Cvirka, J. Marcinkevičius, Pumputis, Montvila ir kt. Visas vakaras praėjo nepaprastai pakeltoj nuotaikoj, daug geresnėj, kaip Kaune per premijų įteikimą Valst. Teatre. Net rašytojų kūrinių Ukmergė kelis kartus daugiau išpirko, kaip tuomet Kaune.“ („XX amžius“, 1939 m.)

Tarpukariu Ukmergės kraštas turėjo ir savų rašytojų bei poetų.

1936 m. lapkritis. „Netrukus iš spaudos išeina ukmergiškio Stasio Zajančkausko naujas eilėraščių rinkinėlis „Sparnuotos mintys“. Bus keturių spaudos lankų, jame tilps keliolika eilėraščių. Kaip žinoma, S. Zajančkauskas yra išleidęs „Šventosios rauda“ ir „Į naujo gyvenimo rytą“. Taip pat spausdinamas Pilkos eilėraščių rinkinys „Penki fragmentai“ (eilėraščiai apie žmogaus ir gamtos nuotaiką). Be to, vietos „Knygos“ spaustuvėje spausdinami keli nauji verstiniai romanai.“ („Lietuvos aidas“, 1936 m.)

Ir šiandieninėje Ukmergėje vyksta literatūros šventės, kuriose dalyvauja Ukmergės krašto poetai, literatai bei svečiai. Ukmergės viešajai bibliotekai 2005 metais rajono savivaldybės tarybos sprendimu buvo suteiktas kraštiečio poeto Vlado Šlaito vardas. Biblioteka kasmet pakviečia į poezijos šventę „Žydinčios vyšnios šakelė“ bei kitus literatūrinius renginius.

Nuo 1999 m. Ukmergės rajono Tarybos sprendimu įsteigta kasmetinė literatūrinė premija, pavadinta Ukmergės krašto poeto Vlado Šlaito vardu. Iki 2008 metų ji buvo skiriama už reikšmingus poezijos, prozos, publicistikos, literatūros kritikos ir kitus kūrinius rajono literatui arba kūrinio apie Ukmergę ir jos žmones autoriui.

Siekiant garsinti kraštiečio poeto Vlado Šlaito kūrybą ir asmenybę, populiarinti ir akcentuoti jo kūryboje išreikštą ilgesingą meilę gimtajam kraštui, atstatant tarpukario Lietuvoje buvusios miesto literatūrinės premijos tradicijas Ukmergės rajono savivaldybės taryba  2008 m. patvirtino naują Literatūrinės Vlado Šlaito premijos nuostatų redakciją, pagal kurią konkursas skelbiamas visoje šalyje bei užsienyje ir premija teikiama už literatūrinius kūrinius, labiausiai išreiškiančius meilę gimtajam kraštui.

Jau paskelbti 22 šios premijos laureatai.

Nuotraukos Ukmergės kraštotyros muziejaus, Visuotinės lietuvių enciklopedijos

  1. Užrašų knygelė su pieštuku, XIX a. – XX a. I pr., UkKM D 860
  2. Poetas Vladas Šlaitas, 1920 – 1995 m.
  3. Fotografija, buvęs Ukmergės inteligentų klubas, UkKM F 791
  4. Lietuviškų dainų rinkiny „Vieverselis“, 1909 m., UkKM R 1332
  5. Eilėraščių albumėlis, 1910 m., UkKM R 7910
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)