Spausdinti šį puslapį

Šventės parade – nuo motorlaivio iki žvejų laivelių

Nuotraukos Ukmergės kraštotyros muziejaus 1.	Ukmergiškiai plaukia jachtų klubo valtimi „Žvaigždikis“ Šventosios upe, 1937 m., UkKM F 2727 Nuotraukos Ukmergės kraštotyros muziejaus 1. Ukmergiškiai plaukia jachtų klubo valtimi „Žvaigždikis“ Šventosios upe, 1937 m., UkKM F 2727

Ukmergėje, įsikūrusioje ant Šventosios upės kranto, tarpukariu veikė jachtklubas, vykdavo vandens sporto šventės.

1936 m. rugpjūtis. „Visiems irkliniams [Jachtklubo] laivams duoti gražūs lietuviški vardai, ir didžioji motorinė valtis gavo Šventaragio vardą. Šis laivas galutinai sutvarkytas ir jau leidžia dūmus Šventosios upėje. Klubo plaukikai ir irklininkai smarkiai ruošiasi vandens sporto šventei, kuri įvyks šį sekmadienį, rugpjūčio 9 d. Taip pat šiai šventei ruošiasi vietos žvejai, jie lenktyniaus su savo mažais laiveliais. Plaukiojimo lenktynėse dalyvaus ir kiti vietos sporto klubai, privatūs baidarininkai.“ („Lietuvos aidas“,  1936m.)

Šventės sutraukdavo daug dalyvių, ir dar daugiau žiūrovų.

1936 m. rugpjūtis. „Sekmadienį [rugpjūčio 9 d.] ukmergiškiai pergyveno įspūdingą vandens dieną, kurios metu buvo populiarinta ir savos jūros meilės mintis. Beveik „visa Ukmergė“ žiūrėjo Jachtklubo vandens sporto šventę./ Šventė prasidėjo laivų paradu: pro tribūnas praplaukė gražiai išsirikiavę irkliniai laivai, baidarės, žvejų laiveliai,  kurių priekyje plaukė Jaras su savo paties sukonstruotu vandens dviračiu, skautų valtys ir kit. Žinoma, dėmesio centre buvo did. motorlaivis, visą laiką pukšnojęs po užtvanką. Motorlaivis veža apie 40 keleivių. Toliau sekė įvairūs plaukimai: 100 m konkurencijoje laimėjo S. Čepas, 400 m taipgi S. Čepas, 800 m – S. Morkūnas. Irklinių laivų 400 m užplukime pirma vieta atiteko Šarūno įgulai. Įdomios buvo lenktynės mažaisiais žvejų laiveliais, paskiau kova tarp jų. Dar buvo žaidimai, estafetė per upę ir atgal, nardymas ir pabaigoje figūrinis šokimas nuo bokšto. Čia atžymėtini S. Morkūnas, K. Zabulionis ir  kiti./ Įteikiant dovanas laimėtojams klubo komandoras P. Grajauskas pasakė kalbą./ Antroji šventės dalis buvo Dukštynės miške – Jachtklubo gegužinėje,  kur svečiai buvo vežami motorlaiviu ir kt. laivais. Saulei nusileidus, buvo sukurtas didelis laužas, pakrantės ir upės vidurys iliuminuotas. Paskiau buvo pagerbti mirusieji mūsų jūros pionieriai, į upę įleidus apšviestą vainiką. Jį  palydėjo kalbos ir dainos apie jūrą. Šen ir ten plaukiojo deglais iliuminuoti laivai. Žodžiu tikra jūros šventė. Puikiai linksmino svečius klubo kapela iš 10 žmonių.“ („Lietuvos aidas“ 1936 m.)

Upėmis ir ežerais turtingame Ukmergės rajone mūsų dienomis vandens pramogos taip pat labai populiarios – ypač mėgstamas plaukimas baidarėmis. Jas išsinuomoti siūlo ne vienas paslaugų teikėjas. Galima ne tik baidarių nuoma, bet ir maršrutų sudarymas.

2020 m. Siesikų ežere daugybę žmonių sutraukė antrą kartą čia surengtas Drakono valčių festivalis.

Šiemet antrus metus Lėno ežere vyko Lėno regata, anksčiau iki 2016 m. Žirnajų ežere būdavo rengiama Pabaisko regata.  

Aktyviai vandens sportą rajone populiarina Ukmergės jūrų skautai  ir VšĮ „Skautų slėnis“, kur jaunimas ne tik įgyja pirmuosius laivų valdymo įgūdžius, bet ir patys gamina laivus.

Nuotraukos

Ukmergės kraštotyros muziejaus

  1. Ukmergiškiai plaukia jachtų klubo valtimi „Žvaigždikis“ Šventosios upe, 1937 m., UkKM F 2727
  2. Ukmergė. Šventosios upės pakrantė, 1939 m., UkKM F 2505
  3. Ukmergės miesto vaizdas į šiaurės rytus nuo Pilies kalno, 1927 m., UkKM F 3042
  4. Švč. Panelės Užtarėjos sentikių cerkvė ir piliakalnis nuo pietinio Šventosios kranto Ukmergėje, apie 1911 m., UkKM R 493031
  5. Ukmergės jūrų skautai tarptautinėje skautų stovykloje Palangoje, 1933 m., UkKM F 2991
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)