Spausdinti šį puslapį

Mokytojų vasaros kursai

Nuotraukos  1.	Mokytojų ruošimo kursai Ukmergėje, 1920 m., UkKM F 2286 Nuotraukos 1. Mokytojų ruošimo kursai Ukmergėje, 1920 m., UkKM F 2286

Tarpukariu Ukmergėje buvo rengiami mokytojai.

„Ukmergė. Švietimo Ministerijai leidus, Liet. Katal. Mokyt. S-gos vietos skyriaus iniciatyva, šį rudenį Ukmergėj steigiami 2 metų (prad. mokyt.) kursai jaunesnio mokyt. teisėms įgyti.“ („Lietuva“, 1924 m.)

Vyko ir vasaros kursai, kuriuose jau esami mokytojai galėjo pagilinti metodines žinias.

1924 m. „Vasaros Mokytojų kursai Ukmergėj./ Prad. mokyklų mokytojams kursai Ukmergėj prasidės š. m. birželio mėn. 23 d. 9 val. rytą ir baigsis rugpjūčio 9 d./ Kursuose mokslas bus einamas 2 grupėm. Pamokas dėstyti pasižadėjo:/ 1) Kun. Jurkus – tikybą/ 2) Žilinskas Antanas – lietuvių kalbą ir jos metodiką/ 3) Lazauskas J. – algebrą, fiziką ir aritm. Metodiką/ 4) Petrikas – geometriją, pedagog. ir psicholog./ 5) Butkus Rapolas – istoriją  ir geografiją/ 6) Kovalskienė – gamtą ir higieną/ 7) Bertulis – dainavimą/ 8) Žilinskas Kazys – paišybą./ Prie kursų veiks paveikslinė mokykla. Be to, manoma padaryti eilę paskaitų įvairiais mokyklų klausimais./ Smulkių žinių teikia kursų vedėjas, Ukmergės ap. prad. mokyklų Inspektorius./ Nuo š. m. rugsėjo 1 d. steigiami Ukmergės dvimetriniai kursai, kuriuose mokytojaus dauguma Vasaros kursų lektorių.“ („Rytas“, 1924 m.)

Pradinių klasių mokytojais dirbti galėjo ir mokiniai, pabaigę mokytojų kursus.

1924 m. „Ukmergė. Liet. Kat. Mokytojų S-gos Ukmergės skyr. iniciatyva nuo š. m. birž. 23 d. veikia vasaros mokytojų kursai. Kursus lanko virš 150 klausytojų, kurių tarpe becenziai mokytojai ir moksleiviai, norintieji gauti mokytojų vietas. Strioga.“ („Lietuva“, 1924 m.)

Profesorių paskaitos plėtė kultūrinį akiratį.

1924 m. rugpjūtis. „Ukmergė. Mūsų paskaitos. Šių vasaros atostogų metu čia dirba L. Kat. mokyt. Sąjungos įkurti vasariniai kursai, teikdami pagalbos mūsų liaudies mokytojams įgyjant cenzą. Kas pagirtina, kad vietinė kat. mokytojų sąjunga rūpinasi ne vien moksliniu savo narių lavinimu, bet plečia ir jų pasaulėžiūrą. Tam tikslui kviečiami įvairūs prelegentai su mokslo paskaitomis./ Taip mūsų mokytojai jau turėjo laimės išklausyti labai įdomių prof. Vaitkevičiaus, dr. Usariaus paskaitų, gvildenusių pasaulėžiūros klausimus. Paskutiniuoju laiku buvo atsilankęs pats L. K. M. Sąjungos pirmininkas, prof. Dovydaitis, skaitęs labai įdomią  ir mokslingą paskaitą: „Gyvulijos ir žmonijos evoliucijos problema“, kurioje nušvietė įvairių mokslinčių pažiūras į šį klausimą ir patiekė išvadą, kad dauguma mokslinčių laikosi evoliucijos, tik ne darvinistinės (vienkamienės), bet daugkamienės./ Šios paskaitos mūsų kampeliui ir tiems,  kurie jomis rūpinosi, suteikė tikrosios garbės. Jos yra tais skaisčiais spindulėliais, sušvitusiais apytamsėje padangėje. Būtų gera, kad jomis galėtų pasinaudoti platesnė visuomenė. Tai turėtų pastebėti vietinė „Kultūros“ bendrovė (savo laikrašty „Ukmergės Garse“ pasisakiusi nieko bendra neturinti su šiauliške „kultūra“), kad ji mūsų apsnūdusią visuomenę,  kultūrintų tikromis, mokslingomis paskaitomis, bet ne nevertomis minėti, tendencingomis, nelogingai „moksliškomis“ a la prof. Herbačiausko. Mums reikia tikrojo mokslo, o ne pasakiškų svaičiojimų./ Jei mūsų „Kultūra“ tuo nesirūpins, to lauksime iš garbingos mūsų kat. mokyt. s-gos iniciatyvos. Gal neapsivilsime./ St. Tautietis.“ („Rytas‘, 1924 m.)

Dabar mokytojai turi galimybes tiek dalyvauti įvairiuose profesinio tobulėjimo kursuose Lietuvyje, tiek semtis idėjų tarptautinių mainų projektuose. Mokytojais dirbti gali tik pedagoginį išsilavinimą turintys asmenys.

Ukmergėje jau ketvirtus metus prieš prasidedant mokslo metams rengiama iškyla, kurios metu netrūksta nuotykių gamtoje, aktyvių ir įdomių veiklų su įvairių sričių specialistais. Šiųmetė tema „Aukščiausia klasė“. Mokytojai pasirinktinai galės dalyvauti įtraukiančiuose teatro, spalvų, gidų, etnologijos, modernaus meno, giesmininkų ar garsų užsiėmimuose.

Nuotraukos

  1. Mokytojų ruošimo kursai Ukmergėje, 1920 m., UkKM F 2286
  2. Mokytojų kursų dalyviai, mėgėjiško teatro aktoriai, Ukmergėje, 1928 m., UkKM F 2421
  3. Ukmergės apskr. sporto draugijos Sporūta kursai pradinių klasių mokytojams, 1933 m., UkKM F 2423
  4. Ukmergės mokytojų seminarijos merginų grupė, 1938 m., UkKM F 2945
  5. Ukmergės mokytojų seminarijos vaikinų grupė, 1938 m., UkKM F 2946
  6. Ukmergės mokytojų seminarijos III kurso merginų grupė, 1939 m., UkKM F 2944
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)