Spausdinti šį puslapį

Prezidentė siūlo kaip trumpinti eiles gydymo įstaigose

Prezidentė siūlo kaip trumpinti eiles gydymo įstaigose Prezidentė siūlo kaip trumpinti eiles gydymo įstaigose

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė teikia Seimui Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, kurios padės sumažinti eiles gydymo įstaigose ir padidins jų veiklos skaidrumą.

Įstatymo projekte siūlomi maksimalūs terminai, per kuriuos žmogui turi būti suteikta gydymo paslauga, ir numatoma aiški atsakomybė, jeigu terminų bus nesilaikoma. Taip pat įvedama gydymo įstaigų veiklos vertinimo sistema ir reitingavimas.

„Nepateisinama, kad žmonės mėnesių mėnesius laukia vizitų pas specialistus ir gyvybiškai svarbių modernių tyrimų. Tokia praktika turi baigtis. Kiekvienas žmogus pagalbos turi sulaukti laiku ir nebūti verčiamas už ją mokėti iš savo kišenės", – sakė Prezidentė.

Dėl ilgų eilių pas gydytojus Prezidentūrai skundžiasi gyventojai, esamą tvarką kritikuoja pacientų organizacijos. Šią problemą įvardija ir Ekonominės bendradarbiavimo ir plėtros organizacija, kurios narystės siekia Lietuva.

Prezidentės siūlomos pataisos numato, kad šeimos gydytojo konsultacija turi būti suteikta ne vėliau kaip per 7 dienas, gydytojo specialisto – per 30 dienų, brangūs tyrimai turi būti atlikti taip pat ne vėliau kaip per mėnesį, o planinė operacija – per 60 dienų. Gydymo įstaigos, pažeidusios šiuos maksimalius terminus, už laiku nesuteiktas paslaugas negaus apmokėjimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Ši tvarka būtų taikoma ir valstybinėms, ir privačioms gydymo įstaigoms, gaunančioms apmokėjimą iš PSDF.

Prezidentė taip pat siūlo didinti valstybinių gydymo įstaigų motyvaciją ir įvesti jų veiklos vertinimo sistemą pagal 15 svarbiausių kriterijų. Už nuolatinę stebėseną būtų atsakinga Sveikatos apsaugos ministerija. Geriau už šalies vidurkį veikiančios įstaigos gautų papildomą apmokėjimą, o vidurkio nesiekiančios įstaigos būtų priverstos gerinti savo veiklą, to nepadarius būtų taikomos sankcijos – nuo vadovų atsakomybės iki įstaigos reorganizavimo.

Valstybinių gydymo įstaigų veiklos rodikliai turėtų būti vieši. Pagal juos vyktų šių įstaigų reitingavimas, kuris taikomas taip pat ne vienoje Europos šalyje. Dėl to jos būtų suinteresuotos teikti paslaugas greitai ir kokybiškai, nes reitinguojant būtų atsižvelgiama ir į pacientų nuomonę.

Sveikatos apsauga išlieka viena labiausiai korumpuotų sričių. Valstybė už gydymo paslaugas kasmet sumoka apie 1 mlrd. eurų, todėl šios lėšos turi būti naudojamos kuo efektyviau ir skaidriau.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)