Spausdinti šį puslapį

Kuriamos sistemos akiračio centre – šeima

Autorės nuotr. Konferencijos dalyviai. Autorės nuotr. Konferencijos dalyviai.

Šalyje kuriama kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimoms sistema – žingsnis užkertant kelią tragedijoms socialinės rizikos šeimose. Taip teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, rengiantys šios sistemos veiksmų planą.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre vyko konferencija, skirta aptarti šios sistemos kūrimui.

Joje dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Laisvūnas Bartkevičius, Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, administracijos direktorius Stasys Jackūnas, mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, ministerijos, savivaldybės specialistai, kai kurių įstaigų darbuotojai.

Konferencijos iniciatorė – Ukmergės rajono savivaldybė į ją pakvietė ir Anykščių, Jonavos, Kėdainių, Molėtų, Panevėžio, Širvintų rajonų atstovus, kurių pareigos ar veikla susiję su socialinių klausimų sprendimu, paslaugomis.

Šiuo metu ministerijoje rengiamas Kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai 2016–2020 m. veiksmų plano projektas. Jam įgyvendinti iš ES bei valstybės lėšų skirta 21 mln. 159 tūkst. eurų.

Lėšos  savivaldybėms bus skirstomos pagal gyventojų skaičių. Ukmergei teks apie 260 tūkst. eurų.

Buvo paaiškinta, kad  sistema kuriama, orientuojantis į darbą su būtent su tomis šeimomis, kurios nepatenka į socialinės rizikos kategoriją. Darbas su šeimomis iki šiol buvo siejamas su socialinės rizikos šeimų integracija į visuomenę, vaikų apgyvendinimu globos namuose.

Pasak R. Janicko, visų valstybinių institucijų pareiga – kuo efektyviau įsisavinti šias lėšas ir sukurti socialinių paslaugų šeimai sistemą.

Anot jo, savivaldybė turi išnaudoti visas galimybes, kaimynų, užsienio patirtį. Neturėtų likti ir konkurencijos tarp biudžetinių įstaigų, nevyriausybinių organizacijų. Kadangi savivaldybei skiriamos palyginti nedidelės lėšos, kurias padalinus kas mėnesį programos vykdymo laikotarpiui, susidarytų apie 2000 eurų, už jas pavyktų nupirkti tik vieną kitą paslaugą.

Atskiros savivaldybės įmonės, organizacijos veiklą, susijusią su pagalba šeimoms, vykdo ir dabar. „Galbūt tikslinga būtų skirti kuratorių – savivaldybės įsteigtą  NVO, kuri ir koordinuotų atskirų įstaigų veiksmus, juos jungtų į bendrą sistemą?“ – svarsto meras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos politikos skyriaus vedėjo pavaduotojas Tomas Milevičius aiškino, kad numatoma kurti bendruomeninius šeimų namus, kurie galėtų būti tam tikra erdvė savivaldybėje, nevyriausybinėje organizacijoje, bendruomenių centruose.

Jų vykdoma veikla apims įvairius mokymus tėvams, psichologinę pagalbą, vaikų priežiūros paslaugas, pavėžėjimą, krizių įveikimo pagalbą, medicinos paslaugas.

Per bendruomeninius šeimų namus bus skleidžiama informacija, kokias kompleksines paslaugas šeimos gali gauti savivaldybėje. Vienas iš pagrindinių kuriamos sistemos tikslų – paslaugų teikimas kuo arčiau žmonių, t. y. savivaldybėje, seniūnijoje, miestelyje ar kaime.

Manoma, kad programos įgyvendinimo sėkmė priklausys ir nuo savivaldos bei NVO bendradarbiavimo, bendrų sąlyčio taškų suradimo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)