Spausdinti šį puslapį

Darbo ginčų komisijoje – 16 tūkstančių prašymų

Darbo ginčų komisijoje – 16 tūkstančių prašymų Darbo ginčų komisijoje – 16 tūkstančių prašymų

Individualius darbo ginčus jau trejus metus nagrinėja darbo ginčų komisijos, įsteigtos prie Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) teritorinių skyrių. Per šį laikotarpį iš asmenų gauta kone 16 tūkst. prašymų.

Pagrindinis komisijų tikslas yra taikinti, skatinti susitarti ginčo šalis, spręsti jautrius, pavyzdžiui, neišmokėto darbo užmokesčio, kitų atsiskaitymų, drausminių nuobaudų klausimus.

Dažniausiai kreipiamasi dėl neišmokėto darbo užmokesčio, uždelsto galutinio atsiskaitymo, neapmokėto viršvalandinio ar darbo naktį, švenčių ir poilsio dienomis. Darbuotojai taip pat kreipiasi ginčydami darbdavio skirtą drausminę nuobaudą.

Daugiau nei pusėje nagrinėtų bylų prašymas visiškai arba iš dalies buvo patenkintas.

Vertinga bylų baigtis, kai ginčo šalys susitaria tarpusavyje – taikos sutartis (12 proc.). Darbo ginčų komisijoms keliama užduotis, kad tokių rezultatų daugėtų – būtent šiais atvejais labiausiai sutaupomas ir laikas, ir finansiniai resursai, ir veiksmingiausiai naikinama šalių tarpusavio įtampa.

Reikšmingi ir tie komisijų sprendimai, kai bylą atsisakoma nagrinėti dėl to, kad ginčo šalys savo nesutarimus išsprendė iki komisijos posėdžio (21 proc.). Tai reiškia, kad konfliktas toliau negilinamas ir šalys susitarė dėl pažeistos teisės atstatymo įmonės lygmeniu.

Darbo ginčų komisijos bylą nagrinėja trišaliu principu – ginčo nagrinėjimo procese dalyvauja VDI atstovas ir socialiniai partneriai (darbdavių ir darbuotojų organizacijų atstovai), kurie priima sprendimą.

 

Valstybinės darbo inspekcijos inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)