Spausdinti šį puslapį

Triukšmadarių gamtoje laukia baudos

Tylą gamtoje saugo įstatymai. Tylą gamtoje saugo įstatymai.

Dažnai ramybę gamtoje sujaukia nekultūringi poilsiautojai, ne tik šiukšlinantys stovyklavietėje, bet ir sukeliantys nepakenčiamą triukšmą.

Vilnietė Kristina dalijasi savo patirtimi laiške GRYNAS.lt redakcijai: „Savaitgalį su šeima nuvykome prie Balžio ežero. Jis yra netoli Vilniaus. Vyras su sūnumi ketino žvejoti, norėjome išsikepti mėsos ant laužo. Nakvynei likti neketinome, tačiau bet kokiu atveju mūsų viešnagė baigėsi daug anksčiau nei mes planavome. Vos tik atvažiavę pamatėme beveik prie pat vandens 3 automobilius. Viename jų garsiai grojo muzika. Jaunimas tiesiog smaginosi: gėrė alų, rėkavo, keikėsi. Su vyru nusprendėme paieškoti atokesnės vietos, tačiau kitur nebuvo galimybės užsikurti laužo. Dar buvo kilusi mintis patiems juos tildyti, prašyti, kad paliktų vietos ir kitiems, tačiau jie buvo išgėrę, o mes su vaiku, nenorėjome veltis į konfliktą. Tad tiesiog sėdome į savo automobilį ir išvažiavome prie kito vandens telkinio.“

Moteris laiške teiraujasi, ar yra taisyklės, įstatymai, kurie turėtų pažaboti tokius triukšmadarius ir kas turėtų užtikrinti jų kontrolę.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Miškininkystės skyriaus specialistai informuoja, kad 2013 metais tuometis aplinkos ministras patvirtino Lankymosi miške taisykles. Pagal jas, fiziniams asmenims draudžiama triukšmauti ar kitaip trikdyti laukinius gyvūnus. Jeigu taisyklės pažeidžiamos, numatoma atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodeksą: iš pradžių duodamas įspėjimas, o jei jo nepaisoma, taikomos baudos nuo 20 Eur iki 50 Eur; juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 50 Eur iki 110 Eur.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė pažymi, kad ten, kur yra saugomų gyvūnų ir paukščių buveinės, taisyklės gali būti griežtesnės, įvardyti konkretūs laikotarpiai, kada negalima triukšmauti, o kartais ir apskritai lankytis tose teritorijose, pavyzdžiui, kai vedami jaunikliai.

Be kita ko, pašnekovė akcentuoja, kad gamta yra vieša vieta ir joje galioja visos elgesio viešoje vietoje taisyklės (nesvarbu, ar stovyklavietė yra saugomoje teritorijoje ar ne). Be to, Lietuvoje galioja ir Triukšmo įstatymas, pagal kurį vakaro metas yra 19–22 val., nakties metas – 22–7 val. Vakaro metu negalima triukšmauti, o nakties metu turi būti visiškai tylu.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnyje „Viešosios rimties trikdymas“ nurodoma, kad šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešosiose vietose, o vakaro ir nakties metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, jeigu tai trikdo viešąją rimtį, užtraukia įspėjimą arba baudą iki 86 Eur. O jei atvykę pareigūnai ras triukšmadarius vartojančius viešoje vietoje alkoholį, baus juos ir už šį viešosios tvarkos pažeidimą. Triukšmo įstatymas galioja ir privačiose valdose, nes jis turi užtikrinti ramybę nakties metu.

„Esame turėję konfliktinių situacijų. Pavyzdžiui, Dubysos regioniniame parke yra kaimo turizmo sodyba, o šalia žmogus įsigijęs sodybą savo reikmėms, poilsiui. Tai kai susirenka turizmo sodyboje stovyklautojai ar plaukiantys baidarėmis užsuka nakčiai, jie rėkauja, šūkauja. Tai yra tekę matuoti triukšmo lygį, tą darė nuosavos sodybos šeimininkas, nes viešųjų erdvių tvarkos taisyklėse nurodytas poilsio laikas nuo 22 valandos“, – pasakoja direktoriaus pavaduotoja.

Gyventojams, susidūrusiems su triukšmadariais ar kitaip įstatymus gamtoje pažeidžiančiais asmenimis, patariama kreiptis į policiją.

Parengta pagal www.grynas.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)