Spausdinti šį puslapį

Krizę išgyvenantiesiems padės atvejo vadybininkas

Pagal Ukmergės rajono savivaldybėje sudarytą savižudybių prevencijos problemą nuo kovo 1 d. asmenims, ketinantiems ar bandžiusiems nusižudyti, bei jų artimiesiems pagalbą teikia atvejo vadybininkas.

Higienos instituto duomenimis, 2016 metais savižudybių skaičius Ukmergės rajone buvo 49,26 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Tai – 1,6 karto didesnis už Lietuvos ir daugiau kaip 2 kartus didesnis už Vilniaus apskrities rodiklius.

2016 m. Ukmergės rajone nusižudė 18 žmonių – 15 vyrų ir 3 moterys. Didžioji dalis savižudybių įvyksta kaimo vietovėse. Pastebima, kad dažniau iš gyvenimo pasitraukia darbingo bei vyresnio amžiaus asmenys.

„Informacija apie bandymus žudytis paprastai suplaukia į ligoninės priėmimo skyrių, policiją. Tokiems žmonėms suteikiama pirmoji medicininė pagalba, galbūt vežami į psichiatrijos ligonines, tačiau vėliau, jeigu patys niekur nesikreipdavo, jie būdavo paliekami likimo valiai“, – sako Ukmergės rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė.

Biuras vykdo Priklausomybių nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų mažinimo, smurto artimoje aplinkoje ir savižudybių prevencijos programą. Iš pastarosios programos lėšų ir apmokama atvejo vadybininko paslauga. Ją teikia Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras. Atvejo vadybininkės funkcijas atlieka psichikos sveikatos slaugytoja Jolanta Miškinienė.

„Informacija apie bandžiusį žudytis žmogų perduodama atvejo vadybininkui, tada jis susisiekia su žmogumi, pasiūlo  eiti į savitarpio pagalbos grupę, kreiptis į specialistą dėl konsultacijos. Atvejo vadybininkas turi užtikrinti, kad žmogus nuolat gautų paramą ir pagalbą – psichologinę, psichiatrinę ar socialinę“, – sako V. Puodžiūnienė.

Asmenis, kuriuos kamuoja mintys apie gyvybės nutraukimą, kurių artimoje aplinkoje yra tokių žmonių, raginami kreiptis į atvejo vadybininkę Jolantą Miškinienę tel. 8 671 53440.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)