Neįgaliesiems padės asmeninis asistentas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Neįgalieji turės galimybę pasinaudoti asmeninio asistento pagalba. Gedimino Nemunaičio nuotr. Neįgalieji turės galimybę pasinaudoti asmeninio asistento pagalba.

Keliolika fizinę negalią turinčių ukmergiškių pastaruosius dvejus metus galės gauti visiškai naują nemokamą ir labai reikalingą paslaugą. Kelionėse ir buityje jie sulauks asmeninio asistento pagalbos.

Asmeninio asistento pagalba išplėstas rajono savivaldybės parengtas projekto „Kompleksinių paslaugų šeimai plėtra Ukmergės rajone“ paslaugų sąrašas.

Projektas finansuojamas ES lėšomis. Nauja paslauga turėtų startuoti nuo rugsėjo pabaigos.

Asmeninio asistento paslaugas mūsų rajone teiks projekto laikotarpiui įdarbinti Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro darbuotojai.

Šios įstaigos direktorė Sigita Bakanauskienė pasakojo, kad panašių paslaugų poreikis rajone, deja, didėja, tad žmonėms bus didelė reali pagalba.

Atsižvelgiant į poreikius, asmeninis asistentas suteiks pagalbą namuose ir viešojoje aplinkoje, individualią pagalbą, susijusią su asmens higiena, lydės asmenį į sveikatos priežiūros, užimtumo ar kitas įstaigas, darbą, laisvalaikio praleidimo vietą, padės pavalgyti, bendrauti, leisti laisvalaikį.

Teisę į asmeninio asistento paslaugas turi asmenys nuo 16 metų, kuriems nustatytas neįgalumo lygis dėl fizinės (judėjimo, regos, klausos, vidaus organų sutrikimai) ir kompleksinės negalios, kuri apriboja jų veiklą, neleidžia orientuotis, judėti, dirbti, ir kuriems reikalinga kitų asmenų pagalba.

Paslauga neteikiama senatvės pensininkams, dienos socialinę globą gaunantiems asmenims, asmenims su proto ir psichikos negalia.

S.Bakanauskienė pasakojo, kad vienas žmogus per dieną asmeninio asistento pagalba galės naudotis iki 4 valandų. Gal kitam užteks ir trumpesnio laiko, tad manoma, kad vienas asmeninis asistentas vienu metu galės rūpintis dviem arba trimis žmonėmis.

Kadangi projekto terminui įdarbinami du darbuotojai, skaičiuojama, kad vienu metu paslaugas gaus iki 6 ukmergiškių, o per dvejus metus tokia parama pasinaudos iki 16 žmonių.

Dėl paslaugos galima kreiptis į Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių.

Išsivysčiusiose pasaulio šalyse asmeniniai asistentai – seniai žinoma paslauga, o Lietuvoje tai naujovė, kuri nuo šio rudens bus teikiama ir kitose šalies savivaldybėse.

S.Bakanauskienė mano, kad ši naujovė, kaip ir visos, gal iš pradžių ir nesulauks didžiulio susidomėjimo, bet ateityje norinčiųjų tikrai atsiras daugiau nei galimybių suteikti tokias paslaugas.

Prioritetas gauti asmeninio asistento paslaugas bus suteikiamas asmenims, kurie lanko švietimo įstaigą, dirba arba ieško darbo, nebegyvena stacionarios socialinės globos įstaigoje ir gaudami paslaugas bendruomenėje gyvena savarankiškai, laukia eilėje gauti socialines paslaugas įstaigoje.

Pažymima, kad neįgaliajam paslauga nieko nekainuos. Savivaldybei nereikės prisidėti ir prie darbuotojų išlaikymo – jis finansuojamas projekto lėšomis.

Dėl paslaugos teirautis telefonu (8 340) 60332, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. – Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrius, arba telefonu (8 340) 63561, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. – Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centras.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų