Spausdinti šį puslapį

Ukmergėje – socialinė evoliucija

Direktorė Sigita Bakanauskienė. Direktorė Sigita Bakanauskienė.

Lina SUKACKIENĖ

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro administratorė

Socialinės erdvės naujienomis dalytis ir diskutuoti ypač populiaru prieš biudžeto svarstymą Seime.

Ši sritis kuriame nors gyvenimo etape vienaip ar kitaip paliečia kiekvieną šeimą. Todėl diskutuoti šia tema būtina.

Reikia pasakoti savo bendruomenės nariams apie teikiamas socialines paslaugas. Tai sritis, kuri tiesiogine prasme visiškai išlaikoma valstybės ir rajonų biudžetų lėšomis, tai sritis, kuri vienareikšmiškai skirta žmogaus poreikių tenkinimui sutrikus normalaus jo gyvenimo ritmui.

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centras – įstaiga, žinoma ne tik jos nuolatiniams klientams, bet vis naujai atrandama ukmergiškių ir rajono gyventojų per naujas socialinės evoliucijos formas.

Asmeninis asistentas

Viena naujausių paslaugų centre – asmeninio asistento  paslauga. Ji ypač reikalinga judėjimo negalią turintiems asmenims, kurie dirba, sportuoja, yra aktyvūs bendruomenės nariai.

Asmeninis asistentas – tai socialinio darbuotojo padėjėjas, kuris padeda neįgaliajam asmens higienos, mitybos, judėjimo, mobilumo bei socialinių santykių erdvėse.

Tai darbas komandoje su neįgaliuoju, kuris iš socialinio darbuotojo padėjėjo reikalauja aukštos kvalifikacijos, nes paslaugos teikiamos pagal pageidavimą ir būtinybę suteikti daugiau galių žmogui, kurio galimybes riboja kiekvieno konkreti situacija.

Šiame mūsų centro vykdomame projekte įdarbinti du socialinio darbuotojo padėjėjai. Norintieji šios paslaugos ukmergiškiai labai greitai įvertino jos pranašumus.

Klausiu Mariaus Kuprionio, šios paslaugos gavėjo, apie asmeninio asistento paslaugą.

„Ši jūsų centro teikiama paslauga visiškai tenkina mano lūkesčius, – pasakoja Marius. – Ji užtikrina savarankiškumą nuvykstant į darbą ar į mokslus.

Svarbiausia, kad tuo metu, kai bendrauju su savo asistente, mano artimieji turi galimybę skirti laiką savo reikmėms. Ir dar jie yra ramūs dėl to, kad man gerai sekasi parduotuvėje ar kitoje aplinkoje, kur tuo metu esu su asistente. Ji man padeda pasiekti reikiamas prekes, padeda atidaryti tas duris, kurios be  pagalbos niekada neatsidarytų. Tai tiesiog puiki nauja paslauga šeimai, kurios vienas iš narių turi judėjimo negalią.“

Socialinė šeimų globa

Permainų vėjai vėl suka Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro Socialinio darbo su šeimomis skyrių. Čia dirba ypač didelę patirtį sukaupę socialiniai darbuotojai. Tarp jų – du, turintys magistro laipsnius, 6 – vyr. socialinio darbuotojo kvalifikacijas.

Permainos ateina iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, nes tobulinamos metodikos ir keičiasi darbo organizavimo kai kurie epizodai.

Mūsų centro skyrius, kuriam vadovauja Jurgita Krukauskienė, dirba kvalifikuotai, pagarbos vertos atvejo vadybininkės Laima Motiejūnienė, Lina Godliauskienė, Neringa Januškevičienė, Sandra Timofejevienė, Sigita Mulevičiūtė ir Lina Razumienė.

Sudėtingų šeimų santykių ir problemas keliančių paauglių yra kiekvienoje bendruomenėje. Surasti bendrą kalbą su jais – ne vieno susitikimo reikalas. Žinant socialinių darbuotojų galimybes, klausimas išsprendžiamas ne visada. Būna ir karčių ašarų, ir bejėgiškai svyrančių rankų, kai atiduota visa širdies šiluma ir patirtis atsimuša į šaltą kaip ledas paauglio ar jo šeimos „pastatytą“ sieną. Bet mūsų centro socialinė tarnyba priima tokius iššūkius ir vėl eina į mūšį dėl jauno, bręstančio žmogaus.

Vadovės pozityvumas

„Aš visą laiką galvojau, kad pozityvumas padeda formuoti teigiamas emocijas ir ieško geresnio sprendimo konflikte, – sako Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė. – Tokia linkme orientuoju darbuotojus visuose skyriuose. Ir tą darau gerą dešimtmetį. Ką gaunu grąžos? Ar visada – pozityvumą ir ar jis įmanomas apskritai? Tiek iš darbuotojų, tiek iš centro klientų aplinkos.

 Mūsų centre dirba 95 darbuotojai. Tai labai skirtingų savo išsilavinimu, patirtimi ir gyvenimo suvokimu žmonių kolektyvas. Jie visi pasirinkę labai sunkią misiją – padėti tiems, kurie serga, pasiklydę gyvenimo vingiuose, turi neįgalumą, neturi namų ar pakankamai maisto, slaugo sunkiai sergančius artimuosius ar patys reikalauja pagalbos tvarkantis namų aplinkoje ar visai nesusikalba su savo vaikais.

Šio kolektyvo žmonės į darbą turi ateiti pamiršę savo asmeninius rūpesčius ir galvoti apie tuos, kam jie pasiryžo padėti. Ar apskritai yra įmanoma tokia misija?“

Gal tai ir atsakymas centro direktorei. 

Socialinės evoliucijos naujienos

Mūsų centrui pavesta rašyti išvadas dėl gebėjimo pasirūpinti savimi ir  priimti kasdienius sprendimus. Tai darbas su proto ir psichinę negalią turinčiais asmenimis ir jų šeimomis.

Šiuos dokumentus rengia vyr. socialinė darbuotoja Vaiva Tatarūnė. Nuo šių metų vidurio socialiniams centrams pavesta dalyvauti ir asmenų neįgalumo vertinimo procese. Socialinis darbuotojas turi įvertinti asmens veiklą ir gebėjimą dalyvauti užpildydamas tam tikrą parengtą dokumentą.

Šiame veiklos bare darbuojasi socialinė darbuotoja Inga Ostrauskienė. Kiekvieno susitikimo su asmeniu metu vertinamas jo gebėjimas. Būtini pokalbiai su artimaisiais ar kartu su tokiu asmeniu gyvenančiais asmenimis.

Paslaugos klientų namuose

Socialines paslaugas namuose teikia socialinių darbuotojų padėjėjai ir Integralios pagalbos skyriuje dirbantys slaugytoja, slaugytojų padėjėjai bei socialinių darbuotojų padėjėjai.

Ukmergės ir rajono gyventojai žino Miglės Kačinskienės pavardę, nes ji vadovauja šiems dviem skyriams. Atvykę į centrą tartis dėl šios srities paslaugų, ieško Miglės. Ja pasitiki ir centro darbuotojai, ir klientai.

Daug metų dirbanti vyr. socialinė darbuotoja, skyriaus vedėja Miglė yra tikra profesionalė savo darbe. Gyventojai labai patenkinti integralios pagalbos kolektyvu. Nuo 2016 m. dalyvaujame jau antrame Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo projekto „Integrali pagalba Ukmergės rajone“ Nr. 08.4.1-ESFA-V-418-01-0007 etape.

Teikiamomis integralios pagalbos paslaugomis jau pasinaudojo 57 šeimų asmenys.

Slauga namuose reikalauja žinių, atsidavimo darbui, geros asmeninės fizinės sveikatos. Šis kolektyvas su slaugytoja Rima Lariniene visada pasirengę profesionaliai padėti.

Ramentai ir vežimėliai

Visai nenuostabu, kad lankytojai atėję į mūsų įstaigą ieško konkrečių darbuotojų ir vadina juos vardais. Viena tokių – socialinė darbuotoja Marytė Raugalienė, kuri dirba su neįgaliųjų technika. Ji viską žino apie vežimėlius, funkcines lovas, ramentus ir kitą neįgaliesiems skirtą įrangą.

Marytė šiame darbe jau gerą dešimtmetį. Ir net atostogų metu, nors ją vaduoja kiti darbuotojai, ištikimi klientai laukia grįžtančios.

Dienos socialinė globa

Išsikėlus šiam dienos centrui į Vilniaus g. 87, ten prasidėjo visai kitoks gyvenimas. Jaukiai įkurtos patalpos, gaivus oras ir kūrybiškam darbui nusiteikęs Reginos Rafanavičienės vadovaujamas kolektyvas. Palaikomas glaudus ryšys su lankytojų tėvais, išklausomos jų nuomonės, pageidavimai. Dirbančiųjų tikslas vienas – teikti kvalifikuotas paslaugas.

Centro administracija turėjo pertvarkyti transporto paslaugų teikimą, sudėlioti atitinkamai darbuotojų darbo grafikus. Viskas vyksta normaliu gyvenimo ritmu. Lankytojai noriai lanko mūsų centrą ir džiaugiasi nauja erdve.

Nakvynės namai

Kai žmogus gyvenime praranda viską, jis apsigyvena nakvynės namuose. Ukmergės nakvynės namai labai simboliškoje vietoje – buvusioje areštinėje.

Buvusi areštinė tarsi žmogui sako: „Eik savo keliu, ieškok išeities, nes čia būti visą gyvenimą – ne išeitis...“ Gyventojų čia daug, kiekvieno kitokia istorija. Darbuotojai dirba savo darbą, bando turėti įtakos pokyčiams gyventojų kasdienybėje, bet...

 

Mes ne vieni

„Aš labai noriu dirbti jūsų centre“, – pasakė viena pas mus atėjusi ukmergiškė. Ir ji sėkmingai dirba, nes baigė mokymus, į kuriuos siuntė Užimtumo tarnyba. Ji turi reikalingą kvalifikaciją ir didelį norą dirbti. 

Mes esame stiprūs, nes esame ne vieni. Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas, savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas, sveikatos ir socialinės paramos  komiteto vadovas Romas Pivoras ir kiti politikai supranta socialinės erdvės problemas. Mes kreipiamės į juos, kai tikrai labai svarbu. Jie mums skambina telefonu, kai patys gauna ukmergiškių pagalbos šauksmą. Yra kartais visiškai beviltiškų dalykų, labai sunkių asmeninių problemų ar absoliučiai nevaldomų vaikų. Kaip ir visame pasaulyje, kaip ir visoje Lietuvoje.

Mes problemas įvardijame ir stengiamės jas spręsti.

 Užs. Nr. 760

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)