Spausdinti šį puslapį

Onkologiniams ligoniams – pigesnės kelionės ir baseinas?

 

Aldona KVEDARIENĖ

Onkologinėmis ligomis sergantys rajono gyventojai gali tikėtis nuolaidų už viešojo transporto bei miesto baseino paslaugas – tokį sprendimą parengė rajono savivaldybė. Jį rajono taryba ketina svarstyti lapkričio 27 dieną.

Jei rajono taryba pritars, nuo kitų metų sausio 1 dienos onkologinėmis ligomis sergantys miesto ir rajono gyventojai už miesto ir priemiesčių autobusų bilietus mokės tik 20 proc. jų kainos.

Nesvarbu, ar jie pirks nuolatinį ar vienkartinį bilietą.

Mėnesinis vardinis bilietas miesto autobusais jiems kainuotų 4,60 euro, tai yra 80 proc. mažiau, nei jie jį perka dabar.

Be nuolaidos nuolatinis bilietas viešuoju miesto transportu dabar kainuoja 23 eurus.

80 proc. pigiau kainuotų ir vienkartinis bilietas. Taip pat – ir keliaujant priemiesčio viešuoju transportu.

Pigesnis ir baseinas

Jeigu savivaldybės taryba pritars, onkologinėmis ligomis sergantys Ukmergės gyventojai galės pigiau naudotis ir miesto Sporto centro teikiamomis paslaugomis.

Nuolatinis bilietas į jo baseiną jiems kainuotų 25, vienkartinis apsilankymas – 3 eurus.

Dabar abonentinis bilietas į Ukmergės sporto centro baseiną suaugusiajam be nuolaidų kainuoja 45, vienkartinio apsilankymo – 5 eurus.  

Tik su POLA kortele

Numatomomis lengvatomis galėtų pasinaudoti ne visi onkologine liga susirgę arba ja kada nors sirgę rajono gyventojai, o tik turintys POLA – Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos – išduotą kortelę.

POLA kortelė išduodama tiems pacientas, kuriems taikomas aktyvus gydymas – chemoterapija, radioterapija, chirurginis gydymas, imunoterapija. Ji galioja tol, kol tęsiamas gydymas.

Jam pasibaigus pacientai arba visiškai pasveiksta, arba įgyja neįgaliojo statusą. Su juo – ir teisę į neįgaliesiems skirtas lengvatas.

POLA duomenimis, Ukmergės rajone šiandien yra per 200 jos kortelių turėtojų.

Neseniai įkurta Ukmergės onkologinių ligonių asociacija „Uola“ – POLA skėtinė organizacija.

Jos iniciatyva rajono savivaldybės tarybai ir teiktas prašymas dėl nuolaidų suteikimo onkologiniams ligoniams.

Naujosios asociacijos pirmininkė Aldona Piestinienė kartu yra ir POLA  ambasadorė Ukmergėje. Ji sako, kad kortelės ligoniai anksčiau mūsų mieste negalėjo gauti, o dabar tokią galimybę turi. Teirautis kviečia telefonu 8 618 27984.

Kompensuos iš biudžeto

Savivaldybė apskaičiavo, jog jei POLA kortelių turėtojai pasinaudotų planuojamomis lengvatomis – pirktų pigesnius važiavimo bilietus, Ukmergės autobusų parkas per mėnesį negautų apie 4 tūkst., per metus – apie 44 tūkst. eurų.

Kiek ligonių ateis į baseiną ir kiek dėl jiems taikomų nuolaidų Sporto centras negaus pajamų, savivaldybė šiandien nežino. Tai  paaiškėtų atsiradus šioms lengvatoms.

Tačiau šias dėl  nuolaidų atsiradusias išlaidas ir Autobusų parkui, ir Sporto centrui savivaldybė kompensuotų iš savo biudžeto.

Tačiau didelio antplūdžio į baseiną niekas nesitiki – onkologiniai ligoniai keliauja,  į baseinus eina ne pramogavimo, o gydymo tikslais.

Lengvatos onkologinėmis ligomis sergantiems, jei joms pritars rajono taryba, įsigalios nuo kitų metų sausio.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)