Autorės nuotr. Susitikimas su kaimo bendruomene dėl sveikatos punkto uždarymo. Autorės nuotr. Susitikimas su kaimo bendruomene dėl sveikatos punkto uždarymo.

Praeitą trečiadienį rajono savivaldybės taryba pritarė Petronių (Siesikų sen.), Lėno (Taujėnų sen.) ir Krikštėnų (Pivonijos sen.) sveikatos punktų uždarymui. Neneigiama, jog ateityje bus naikinami ir likusieji kaimo bendruomenių sveikatos punktai.

Praeitą savaitę Petronių kaimo bendruomenės namai turėjo svečių. Atvyko Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Dalė Steponavičienė, savivaldybės gydytoja Dainora Šlinkšienė, Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė, rajono savivaldybės tarybos sveikatos ir socialinės paramos komiteto pirmininkas Romas Pivoras, Siesikų seniūnas Žilvinas Dirsė.

Turėjo vykti susitikimas su kaimo bendruomene dėl sveikatos punkto uždarymo.

Tačiau Petronyse jis jau seniai uždarytas. Ant pastato, kur buvo, nėra nė iškabos.

„Petronių sveikatos punkto patalpos neatitiko higienos normų reikalavimų“, – kodėl nuspręsta jį uždaryti, „Ukmergės žinioms“ paaiškino Ukmergės PSPC vadovė G. Čepienė.

Pasak jos, pastatą išplėšė vagys, remontuoti jo PSPC steigėja – savivaldybė –  lėšų neturėjo, o tokiomis sąlygomis slaugytoja nei pati gali dirbti, nei pacientų slaugyti.

Teiks naują paslaugą

Gyventojų į susirinkimą susirinko mažai. Ne daugiau nei svečių iš miesto. „Žmonių kaime sumažėjo, jie paseno, ne kiekvienas gali ateiti“, – pastebėjo svečiai.

G.Čepienės tikinimu, be sveikatos priežiūros paslaugų kaimo žmonės neliks. Bus teikiamos mobilios paslaugos – bendrosios praktikos slaugytoja lankys juos namuose.

Tam Ukmergės PSPC paruošė specialų automobilį. Jame pagal Europos Sąjungos projektą sumontuota visa pirminei sveikatos priežiūrai reikiama įranga. Taigi, slaugytoja paciento namuose galės pamatuoti ne tik kraujospūdį, suskaičiuoti širdies pulsą, bet ir užrašyti elektrokardiogramą.

Vadovės tikinimu, pacientai namuose sulauks daugiau sveikatos priežiūros paslaugų, nei jų galėjo gauti sveikatos punkte.

„Štai Lėne slaugytoja žmones namuose paskiepijo nuo gripo, ir tuo jie labai džiaugiasi“, – pateikė pavyzdį ji. Ateityje slaugytoja galės pacientams namuose paimti ir kraują laboratoriniams tyrimams.

„Reikia džiaugtis, kad turite tokią paslaugą. Kitur jau seniai niekas pas ligonius į namus nevažiuoja“, – šiais pokyčiais kaimo gyventojus ragino džiaugtis rajono tarybos sveikatos ir socialinės paramos komiteto pirmininkas R. Pivoras.

Žmonės tylėjo. Tik vienas Kęstutis Eglinskas ištarė: „Kartą per mėnesį gal ir atvažiuos.“

Žmonėms nebereikia

Paklausta, kas kiek laiko mobilioji slaugytoja lankys kaimo žmones namuose, PSPC vyr. gydytoja atsakė, jog žiūrint, kokių paslaugų jiems reikės. Kokias procedūras jiems skirs jų šeimos gydytojas, tokias slaugytoja ir atliks. „O jeigu žmogus ūmiai susirgs, atvažiuos greitoji medicininė pagalba – ši paslauga juk nepanaikinta“, – pridūrė.

Be to, pasak jos, žmonės kaimo punktų paslaugomis mažai naudojasi. Antai Krikštėnų sveikatos punkte per pusę metų apsilankė tik 49 pacientai, kuriems atlikta 14 procedūrų.

Prilygo ambulatorijoms

„Tas punktas pas mus buvo, kaip antai ambulatorija Siesikuose“, – savo kaimo sveikatos priežiūros įstaigą apibūdino Petronių senbuvė Gražina Kazlauskienė.

Anot jos, galėjai čia, vietoje, nusipirkti visko, ko reikia namų vaistinei – pleistrų, bintų ir nereceptinių vaistų. O receptinius senyviems žmonėms nupirkdavo punkto slaugytoja Jolanta Kašauskaitė.  „Ji buvo mums kaip motina“, – taip gražiai ją apibūdina Gražina.

O svarbiausia, pasak jos, kad į centrą kas savaitę iš seniūnijos centro – Siesikų – atvažiuodavo gydytojas Pranas Matulevičius.

Tiesa, pastaraisiais metais ir daktaras, ir felčerė atvažiuodavo nustatytomis dienomis ir valandomis, bet žmonės žinojo, kada jie atvažiuos, ir jų laukdavo. Eidavo ne tik ūmiai susirgę, bet užsukdavo pasikonsultuoti ir dėl įsisenėjusių sveikatos problemų.

Vėliau, nelikus daktaro kaime, žmonės turėjo važiuoti arba į Siesikų ambulatoriją, arba į Ukmergę, kur yra poliklinika. Iki Siesikų – 5 kilometrai, iki Ukmergės – 15. Autobusas po kaimus, galima sakyti, nevažinėja. Rytą juo išvažiavęs, grįžti galėsi tik apie pietus. Kas turi savo automobilius, tiems bepigu. Bet dauguma kaimo gyventojų senyvo amžiaus, ne visi automobilius turi ir juos vairuoja.

Kol dar buvo punktas ir jame dirbo slaugytoja, pasitikrinti sveikatą žmonės galėjo dažniau. Dabar slaugytoją žmonės į namus kviečia tik tada, kai pasijaučia blogai.

O kaip namuose ji gali jiems padėti? Tabletę paduoti ir galvą močiutei paglostyti? „Na, jei matau, kad labai blogai, kviečiu „greitąją“, – sakė slaugytoja J. Kašauskaitė.

Visus kartus, kaip sakė ji, pas pacientus vyko savo arba Siesikų ambulatorijos automobiliu. Iš PSPC, su visa įranga, kuri leidžia užrašyti elektrokardiogramą, nevažiavo nė karto. Bet jei ir važiuotų, užrašytų, kas iš to?

„Aš moku rašyti elektrokardiogramą, bet ją galėčiau palikti nebent pačiam pacientui“, – sakė J. Kašauskaitė. O šis su ja ir vėl turėtų ieškoti daktaro. Bet jei jis iki Ukmergės poliklinikos atvažiuos, ten jam ir kardiogramą padarys.

Sutvarkė formalumus

Rajono savivaldybės taryba pritarė trijų sveikatos punktų – Petronyse, Lėne ir Krikštėnuose – uždarymui.

Tačiau Lėne, kaip ir Petronyse, sveikatos punktas neveikia jau daugiau nei metai.

PSPC duomenimis, per devynis šių metų mėnesius Petronyse slaugytoja į pacientų namus buvo išvykusi 104 kartus, Lėne – 270 kartų. Petronyse, Siesikų seniūnijos duomenimis, gyvena daugiau nei 200 gyventojų, panašiai tiek pat ir Lėne.

PSPC vadovė G. Čepienė neneigia, jog ateityje bus uždaryti ir kiti bendruomenių sveikatos punktai. Rajone jų buvo 17. Ambulatorijų yra 7.

„Kalba eina tik apie sveikatos punktus, ne apie ambulatorijas“, – pabrėžė PSPC vadovė.

Ministerijai nerūpi

Ar kaimo bendruomenių sveikatos punktai  naikinami tik Ukmergės rajone, ar visoje šalyje? Kokios priemonės numatomos ar jau įgyvendinamos tam, kad, panaikinus kaimo bendruomenių sveikatos punktus, jų gyventojams toliau būtų teikiamos tokio paties lygio arba geresnės sveikatos priežiūros paslaugos?

To pakomentuoti paprašėme sveikatos priežiūros politiką formuojančios Sveikatos apsaugos ministerijos. Tačiau ministerijai tai nerūpi.

„Pagal galiojančius įstatymus už pirminės sveikatos priežiūros organizavimą arba, paprastai tariant, už poliklinikų ir jų padalinių steigimą, reorganizavimą, likvidavimą, išlaikymą – atsakingos savivaldybės.

Būtent jos priima sprendimus, kaip jų teritorijoje turėtų būti organizuojama pirminė sveikatos priežiūra.

Kalbant apie bendruomenių sveikatos punktus, jie yra ne atskiros savarankiškos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, bet pirminės sveikatos priežiūros centro padaliniai. Kadangi Ukmergės PSPC steigėja yra rajono savivaldybė, ji ir sprendžia įstaigos steigimo, reorganizavimo, likvidavimo, išlaikymo, paslaugų teikimo bei panašius klausimus“, – „Ukmergės žinioms“ atsakė ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Artūras Šimkus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų