Spausdinti šį puslapį

Sumanymo įkurti gamtos mokyklą atsisakyta

„Vėjo šalies vaikai“ feisbuko nuotr. Visas mokymosi procesas – su gamta ir tikra vaikiška prigimtimi. „Vėjo šalies vaikai“ feisbuko nuotr. Visas mokymosi procesas – su gamta ir tikra vaikiška prigimtimi.

Ukmergės rajone įkurtas gamtos darželis „Vėjo šalies vaikai“ pernai turėjo didelių siekių plėstis iki mokyklos. Tačiau idėjos teko atsisakyti – vaikų per mažai, kad gautų valstybės paramą savo veiklai.

Gamtos darželio „Vėjo šalies vaikai“, įsikūrusio Sukinių kaime, iniciatoriai – Ukmergės šeimų bendruomenė „Sąmoninga tėvystė“.

„Turime svajonę, kad čia savo pirmus ketverius mokyklinius metus leis 7–10 vaikų. Gamtoje... Basoje ir lietumi kvepiančioje laisvėje, pavasarius pasitinkant su gervėmis ir gandrais, žiemą čiuožinėjant ant ledo ir slidinėjant nuo kalniukų, vasarą ir šiltą rudenį leidžiant vandenyje, žygiuose, miškuose. Visas mokymosi procesas – kartu su gamta ir tikra vaikiška prigimtimi, vaikišku buvimu. Jau planuojame papildomas veiklas po pamokų“, – savo feisbuko paskyroje dar rudenį skelbė viena iš idėjos iniciatorių ukmergiškė Sigita Kriaučiūnienė. Tuomet ieškota ir pedagogo, telkti galimi rėmėjai.

„Kaip sekasi statyti mokyklą, ar idėja rutuliojasi?“ – pasiteiravau veiklos iniciatorės, o taip pat Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentės S. Kriaučiūnienės.

Deja, pasak jos, mokyklos sumanymo atsisakyta.

Priežastis – per mažas planuojamas vaikų skaičius.

„Manoma, kad mokyklą lankytų penki vaikai, o norint gauti valstybės paramą reikėtų mažiausiai aštuonių“, – sakė S. Kriaučiūnienė. Pažymi, kad nesulaukus valstybės finansavimo visa našta užgriūtų ant tėvų ir jiems tai būtų nepakeliama.

Pasak Sigitos, tėvai, kurie yra nutarę ugdyti vaikus pagal pasirinktą alternatyvią ugdymo programą, nuo savo idėjų nesitraukia.

Yra priėmę sprendimą vaiko kūrybišką prigimtį, buvimą darnoje su gamta, vegetarišką mitybą puoselėjančių mokyklų ieškoti kituose rajonuose.

Tokį sprendimą priėmė ir Sigita.

Nutarė išvykti iš Ukmergės ir ugdyti „Vėjo šalies vaikų“ darželį lankančią savo dukrą Vilniuje.

Ten mergaitė nuo rudens lankys mokyklą, kurioje vienas iš išskirtinumų – tik vegetariškas maitinimas.

Sveikuolių sąjungos viceprezidentė S. Kriaučiūnienė pasakojo į sostinę išvyksianti su 6-erių dukra. Su sutuoktiniu moters keliai prieš kelerius metus išsiskyrė, o du vyresnieji vaikai jau suaugę.

Moteris, be kita ko, pažymi, kad sustojo tik „Vėjo šalies“ mokyklos idėja. O 2015 metais įkurtas vaikų darželis sėkmingai gyvuoja. Jį šiuo metu lanko 13 vaikų.

Praėjusiais metais šiai įstaigai savivaldybės finansavimas nebuvo skirtas. Tačiau greitu laiku tai pasikeis, nes Seimas yra priėmęs įstatymą, kuriuo tokiems kaip šis gamtos darželiams suteikiami higienos pasai. O turint šį dokumentą darželis jau galės pretenduoti į savivaldybės paramą.

Tiesa, tikina Sigita, tokią paramą ir dabar gauna kai kurių kitų savivaldybių tėvai. Pas mus buvo nutarta, kad kol nėra higienos paso, nebus ir paramos.

Nuo rugsėjo suplanavusi išvykti iš Ukmergės Sigita savo pačios veiklos keisti neketina. Ji užima Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentės pareigas ir  yra visa širdimi panirusi į šį darbą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)