Spausdinti šį puslapį

Dauguma pranešimų apie pažeidimus pasitvirtina

Gedimino Nemunaičio nuotr. Žmonės nėra abejingi, jei kaimynystėje girdi triukšmą, mato girtavimą šeimose. Gedimino Nemunaičio nuotr. Žmonės nėra abejingi, jei kaimynystėje girdi triukšmą, mato girtavimą šeimose.

Praėjusiais metais pranešimų apie galimai skriaudžiamus vaikus Ukmergėje sulaukta beveik kasdien. Laimei, liūdnų įvykių, kai vaikas prarado galimybę augti su savo tėvais, – vienetai.

Vaiko teisių apsaugos skyrius Ukmergės rajone pernai gavo 321 pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą.

„91 atveju nustatyta, kad grėsmės vaiko saugumui nėra. 230 atvejų nustatytas vienoks ar kitoks vaiko teisių pažeidimas. Tokiu atveju pirmiausia apsaugomas vaikas ir  pradedama teikti pagalba šeimai“, – sako Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Ukmergės rajone patarėja Audronė Jasionienė.

Pasak jos, didžiausia dalis pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus gaunama iš policijos, rečiau – iš giminaičių, kaimynų. Dalis pranešimų – anoniminiai. Pranešimų iš ugdymo įstaigų pernai negauta.

Pastebima, kad žmonės nėra abejingi, jei kaimynystėje girdi triukšmą, mato girtavimą šeimose, kuriose auga vaikai.

Liūdna, kai nerūpi

Nustačius aukščiausią grėsmę vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei, į saugią aplinką laikinai gyventi perkelti 33 vaikai. Dvylika iš jų apsigyveno pas giminaičius ar artimuosius. Mieste tokių vaikų – 13, kaime – 20.

„Skaudžiausia, kai, išnaudojus visas pagalbos šeimoms, kuriose auga vaikai, priemones, suaugusieji nesistengia atkreipti dėmesio į esamas problemas, nedaro nieko, kad vaikams šeimoje būtų saugu ir gera.

Liūdna, kai pasitaiko atvejų, kai tėvams jų vaikai nerūpi“, – sako A. Jasionienė.

Pažymi, kad tėvų teisės ir pareigos yra prigimtinės. Jie turi pirmumo teisę prieš kitus asmenis auginti ir auklėti savo vaikus. Tėvų ar kitų vaiko atstovų teisės ir pareigos apibrėžtos Konstitucijoje, Civiliniame kodekse, Švietimo įstatyme.

Už pareigų nevykdymą ar netinkamą jų vykdymą, vaiko teisių pažeidimą ar kitokį piktnaudžiavimą savo teisėmis ir pareigomis taikoma įstatymų nustatyta civilinė, administracinė arba baudžiamoji atsakomybė. Kai tėvai vengia atlikti savo pareigas auklėti vaikus, piktnaudžiauja tėvų valdžia, žiauriai elgiasi su vaikais, daro žalingą įtaką vaikams savo amoraliu elgesiu arba nesirūpina vaikais, teismas gali priimti sprendimą dėl laikino ar neterminuoto tėvų (tėvo ar motinos) valdžios apribojimo.

Pernai tėvų valdžios apribojimų buvo ir Ukmergėje.

„Džiugu, kai tėvai tarsi ,,atbunda“ – keičia požiūrį į esamas problemas, į vertybes, keičia savo gyvenimo būdą ir vaikams tampa saugu grįžti į biologinę šeimą.

Pernai iš 33 vaikų, laikinai apgyvendintų artimųjų ar globėjų šeimose, 22 jau grįžo į savo šeimas ir šiuo metu gyvena saugiai, ramiai“, – pasakojo A. Jasionienė.

***

Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriuje Ukmergės rajone dirba 6 darbuotojai: patarėja, 4 gynėjai ir vienas teisininkas.

Vaiko teisių apsauga nuo 2018 m. liepos 1 d. tapo centralizuota: teisinė vaiko teisių apsauga priskirta Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, o socialinė apsauga – švietimo, socialinių paslaugų, sveikatos paslaugų teikimas šeimoms, kurios susiduria su sunkumais, išliko savivaldybių funkcija.

***

Vaiko teisių apsaugos skyriai visoje Lietuvoje dirba pagal vienodus standartus – nedelsiant reaguoja į visus visomis priemonėmis gautus vaiko teisių pažeidimus.

Iki 2019 m. pabaigos specialistų užduotis buvo įvykio vietoje įsitikinti, ar egzistuoja grėsmė vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei: jie bendraudavo su tėvais, vaikais, kitais žmonėmis, kurie galėjo suteikti informacijos apie vaiką. Dėl šios priežasties vertindavo grėsmės vaiko saugumui lygį.

***

Šiemet neliko grėsmės lygių. Vaiko teisių apsaugos specialistai vertina kiekvieno konkretaus vaiko situaciją.

Jeigu matoma, kad vaikui pavojus negresia, specialistai baigia pranešimo nagrinėjimą.

Jeigu paaiškės, kad šeimai arba vaikui reikia tam tikrų paslaugų, šeimai savivaldybė inicijuoja atvejo vadybą ir su tėvais tariamasi, kas padėtų pagerinti vaiko situaciją šeimoje.

Jei fiksuotas realus pavojus vaiko saugumui, sveikatai, gyvybei, nustatomas vaiko apsaugos poreikis. Šiuo atveju vaikas apsaugomas pasitelkus artimųjų pagalbą, arba apgyvendinamas su abiem ar vienu iš tėvų krizių centre.

Tokiu vaiko laikinosios priežiūros laikotarpiu su tėvais dirba mobiliosios komandos specialistai, motyvuojantys keisti elgesį su vaiku, atsisakyti priklausomybių.

Mobiliąją komandą sudaro psichologas, socialinis darbuotojas ir specialistas, dirbantis su priklausomais asmenimis. Šie specialistai atvyksta į namus.

***

Į teismą dėl tėvų teisių apribojimo kreipiamasi tik tuomet, kai būna išnaudotos visos kitos priemonės, bet tėvai nerodo pastangų keisti savo elgesį. Teisme tėvams garantuojama nemokama advokato pagalba.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)