Ukmergėje šiemet įvaikintas tik vienas vaikas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, šiemet įvaikinti 27 Lietuvoje be tėvų globos likę vaikai. Tarp jų – vienas vaikas iš Ukmergės.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus atstovas Arūnas Malinovskis informavo, kad tarnybos duomenimis, į norinčių įvaikinti lietuvių apskaitą, Ukmergėje įrašytos dvi šeimos, pasirengusios įvaikinti vaikus, likusius be tėvų globos.

Šiuo metu 12 ukmergiškių, likusių be tėvų globos, yra siūloma įvaikinti Lietuvos ar užsienio valstybių piliečiams.

Respublikos statistika skelbia, kad net 12 iš 27 šiemet įvaikintų vaikų įsivaikino užsienyje gyvenančių lietuvių mišrios arba užsieniečių šeimos.

19 iš įvaikintų vaikų – mažamečiai, iš jų 14 – iki 3-ejų metų, 5 – iki 6-erių metų amžiaus.

Šiuo metu įvaikinimo laukia 369 galimi įvaikinti vaikai, didžioji jų dalis – nuo 10 iki 17 metų amžiaus.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Įvaikinimo ir globos skyriaus vedėjos Agnės Marčiukaitienės, vyresnio amžiaus vaikams įtėvius rasti yra sunkiausia, ši tendencija nesikeičia.

Vaiko globa (rūpyba) nuo įvaikinimo skiriasi tuo, kad globojamas (rūpinamas) vaikas neįgyja giminystės ryšių ir iš to ryšio išplaukiančių teisių bei pareigų, be to, globos (rūpybos) atveju vaiko tėvams išlieka galimybė vaiką susigrąžinti.

Įvaikinimo atveju, įvaikintam vaikui ne tik suteikiama šeimos aplinka, bet ir giminystės ryšiai su naująja šeima. Įvaikintas vaikas tampa pilnaverčiu šios šeimos nariu ir jo teisės prilyginamos biologinio vaiko teisėms, šeima įvaikintą vaiką augina kaip savo biologinį vaiką.

Tarnybos duomenimis, tarp šiemet įsivaikinti apsisprendusių lietuvių – 12 sutuoktinių porų ir 3 nesusituokę asmenys. Jie įvaikino 15 vaikų: 6 mergaites ir 9 berniukus. 10 iš jų – iki 3-ejų metų amžiaus, 3 – nuo 4-erių iki 6-erių, 1 – 8-erių ir 1 – 17-os metų amžiaus.

Birželio pradžios duomenimis, 10 užsienio valstybių piliečių ar nuolat užsienyje gyvenančių lietuvių šeimų įvaikino 12 be tėvų globos likusių vaikų – 8 berniukus ir 4 mergaites.

5 įvaikinti vaikai gyvens Italijoje, 4 – Kanadoje, 3 – Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pažymėtina, jog visi jie atitinka specialiuosius kriterijus, t. y. vyresnio nei 7 m. amžiaus vaikai, vaikai turintys rimtų sveikatos sutrikimų arba didesnės nei 3 brolių ar seserų grupės, įvaikinamos į vieną šeimą.

Deja, bet šiems vaikams rasti šeimas Lietuvoje vis dar ypatingai sunku. 

Pernai buvo įvaikinti 108 Lietuvoje be tėvų globos likę vaikai. Iš jų trečdalį įvaikino užsieniečių šeimos arba užsienyje gyvenančios lietuvių šeimos.

Šiuo metu Tarnybos tvarkomame Galimų įvaikinti vaikų sąraše yra 1 064 vaikai. Bet ne visi jie nori būti įvaikinti.

62 proc. vaikų, daugiausia vyresnio mokyklinio amžiaus, nesutinka būti įvaikinti, nes palaiko artimus ryšius su biologinėmis šeimomis, giminaičiais ar kitais jiems svarbiais asmenimis.

„Vaiko nuomonė yra vienas iš svarbiausių aspektų įvaikinimo procese, net jeigu ir nėra teisinių kliūčių vaiką įvaikinti, tačiau įvaikinimo procedūra nebus pradedama, jeigu pats vaikas nesutinka būti įvaikintas“, – sako A. Marčiukaitienė.

Norinčių įsivaikinti Lietuvos Respublikos piliečių, nuolat gyvenančių Lietuvos Respublikoje, sąraše šiuo metu – 161 sutuoktinių pora ir 14 nesusituokusių asmenų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų