Spausdinti šį puslapį

Vaikai laukia globėjų

Surengta atvirų durų diena, siekiant pristatyti vaikų globos galimybes.  Ukmergės globos namų nuotr. Surengta atvirų durų diena, siekiant pristatyti vaikų globos galimybes. Ukmergės globos namų nuotr.

Ukmergėje, kaip ir visoje šalyje, neseniai paminėta globėjų diena. Į renginius įsitraukė ne tik globa besirūpinančios rajono institucijos, globėjai bei globojami vaikai, bet ir kiti ukmergiškiai.

Pasak Ukmergės globos namų vyriausiosios socialinės darbuotojos, globos veiklų vadovės Ramunės Lisauskienės, globėjų diena Ukmergėje minėta ir pernai, tačiau šiemet renginiai išsiplėtė – tęsėsi visą savaitę.

Evaldas Karmaza skaitė paskaitą „Vaikų globa (rūpyba) ir įvaikinimas: patirtys bei iššūkiai“, aptarti klausimai, su kuriais susiduria šeimos: kaip neskirti vaikų į globojamus ir savus, kaip išsiskirti, kai po suteiktos globos vaikas keliauja į šeimą, ir kiti.

Prasminga pramoga tapo lietuviško filmo seansas, žiūrint juostą „Čia buvo Saša“. Tai istorija apie porą, kuri nori įsivaikinti mergaitę, tačiau vietoj jos jiems pasiūlomas paauglys Saša. Žiūrovai kviečiami susimąstyti – kas gi yra tikroji šeima.

Pristatyta Vilmos Šidlauskienės knyga „Berniukas smėlyje“, kurioje ji kalba apie globą ir dalijasi savo pačios patirtimi.

Pakartotas šeimų žygis

Minint globėjų dieną, surengtas šeimų žygis nuo psichologijos studijos „Laimės namai“ mieste į Bauraučiznos kaimą. Būrys vaikų, tėvų, globėjų keliavo laukais, brovėsi pro brūzgynus, brido per vandenį, džiaugėsi Šventosios atodangomis, sužydėjusia gamta, garsais ir kvapais. Vaikai dalijosi rastomis žemuogėmis, domėjosi žolynais, apie kuriuos papasakojo suaugusieji.

Žygio dalyviai turėjo galimybę pabuvoti Leonpolio dvare, šeimininkui leidus, pasižvalgyti po jo vidų, pamatyti išlikusias krosnis, atsivėsinti rūsyje.

Finiše žygeiviai buvo pavaišinti rėmėjo UAB „Omita“ ant laužo išvirta koše, skanavo keptą duoną ir žolelių arbatą.

Iš pakeliui surinktų gamtos dovanų dalyviai išdėliojo paveikslą – gėlių apskritime globėjų namą su žmonėmis.

Visuomenei – pažintis su globa

Siekiant didinti žinomumą apie globą, buvo surengta ir atvirų durų diena Ukmergės globos centre. Kieme eksponuoti vaikų piešiniai. Vaikai džiaugėsi nemokamu batutu.

R.Lisauskienė pasidžiaugė, kad buvo šeimų, besidominčių, kaip tapti budinčiais globėjais. Konsultavosi trys šeimos, iš kurių vienos ketinimai galbūt realizuosis artimoje ateityje. Tai gera žinia, nes tiek Lietuvoje, tiek mūsų rajone budinčių globotojų ir globėjų trūksta.

Savaitiniai renginiai užbaigti šventomis Mišiomis už budinčius globotojus, globėjus (rūpintojus), įtėvius ir jų prižiūrimus, globojamus (rūpinamus) ar įvaikintus vaikus.

Globėjai ir globotojai

Kuo skiriasi globėjas ir globotojas? Budintys globotojai teikia vaikų priežiūrą, o įstatyminis atstovas yra Vaikų globos centras. Globėjai globoja ir patys yra vaikų įstatyminiai atstovai, sprendžiantys, kokią ugdymo įstaigą lankyti, į kokį šeimos gydytoją kreiptis ir kitus klausimus.

Ukmergės globos centro pirmojo šių metų pusmečio duomenimis, rajone 5 budintys globotojai prižiūri 7 vaikus.

Rajone 15 globėjų, nesusijusių giminystės ryšiais, globoja  ar rūpinasi 28 vaikais. Iš jų 4 globėjai yra pasirašę sutartis su Globos centru ir globoja 8 vaikus. Pasirašius sutartį, skiriamas atlygis. 39 giminaičių šeimos globoja ar rūpinasi 53 vaikais.

Rajone yra 29 vaikai, kuriems nustatyta laikinoji globa, ir 59 vaikai, kuriems nustatyta nuolatinė globa.

Lietuvoje vaikų globos institucijose vis dar auga 1 777 vaikai, kurie laukia savo globėjų. Šie metai yra paskutiniai, kai vaikų globėjais gali tapti institucijos, tai yra, vaikų globos namai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)