Viena ranka davė, kita atėmė

Į redakciją paskambinusi garbaus amžiaus ukmergiškė norėjo pasiguosti dėl pensijos priemokos. Sausio mėnesį senjorei prie pensijos buvo išmokėta 20 eurų priemoka, o vasario mėnesį šios priemokos nebeliko. Moteris į „Sodrą“ neprisiskambina, todėl neturi ko paklausti, kaip skaičiuojamos priemokos, kad viena ranka duodama, o kita jau atimama. 

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis atkreipė dėmesį, kad socialinio draudimo pensijos kasmet didinamos. Šiemet jos didėjo 9,58 proc. O asmenims, gaunantiems pačias mažiausias pensijas, mokamos jų priemokos.

„Turinčiųjų būtinąjį stažą visų gaunamų pensijų sumos negali būti mažesnės nei minimalių vartojimo poreikių dydis. Pernai jis siekė 257 eurus, o šiemet – 260 eurų. Jei būtinojo stažo žmogus nesukaupė, primokama mažiau. Tada  priemokos dydis priklauso nuo turimo ir būtinojo stažo santykio“, – paaiškino S. Jarmalis. 

Jo pastebėjimu, po pensijų indeksavimo kai kurie gyventojai gali gauti mažesnes priemokas. Bendra suma galėjo sumažėti todėl, kad pensijos mokamos už einamąjį mėnesį, o priemokos – už praėjusį. Tad sausį žmogus galėjo gauti padidintą pensiją ir priemoką už gruodį, kada pensija dar buvo mažesnė, o vasarį – tokio paties dydžio vasario mėnesio pensiją, bet mažesnę priemoką už sausį, nes pensija jau buvo padidėjusi.

„Pavyzdžiui, gyventojo, turinčio būtinąjį stažą, senatvės pensija pernai siekė 230 eurų ir jis gaudavo 27 eurų priemoką mažų pensijų gavėjams. Po indeksavimo jo pensija sausį pasiekė 250 eurų. Pensijos mokamos už einamąjį mėnesį, tad jau sausį gyventojas gavo 250 eurų pensiją. Priemokos mokamos už praėjusį mėnesį – taigi sausį gyventojas gavo priemoką už gruodį, kuri apskaičiuota pagal gruodžio mėnesio gaunamą pensiją ir siekė 27 eurus. Todėl sausį žmogus iš viso gavo 277 eurus.

Vasario mėnesį gyventojas gavo padidėjusią pensiją – 250 eurų ir priemoką už sausio mėnesį, kuri siekia 10 eurų, kad visa pensijų ir išmokų suma nebūtų mažesnė nei 260 eurų. Taigi, palyginus su sausiu, gyventojas gavo mažesnę sumą, tačiau, lyginant su 2020 metų gruodžiu, ši suma padidėjo“, – aiškino Komunikacijos skyriaus vedėjas.

Tačiau pridūrė, kad priemokos sumažėjimą gali lemti ir kitos pensijų išmokos. „Pavyzdžiui, jeigu gyventojui paskiriama našlių pensija, priemoka sumažėja arba gali būti išvis nebemokama, jeigu žmogaus pajamos, gavus našlių pensiją, perkopia 260 eurų. Šiemet našlių pensijos bazinis dydis padidėjo iki 28,63 euro.“

S.Jarmalis informavo, kad kai kurių gyventojų pensijos ne tik bus indeksuotos nuo sausio, bet ir atnaujinamos. „Šių pokyčių sulauks tie pensininkai ir neįgalieji, kurie praeitais metais dirbo ir mokėjo pensijų socialinio draudimo įmokas“. Daugumai tokių gavėjų pensijos didės dėl papildomai įgyto stažo ir apskaitos vienetų. Kiek padidės dirbusio pensininko ar neįgaliojo pensija, priklausys nuo darbo pajamų ir sumokėtų pensijų socialinio draudimo įmokų.

Mažų pensijų gavėjams, kurių pensijos ar kelių gaunamų pensijų sumos po atnaujinimo neviršys 260 eurų, toliau bus mokamos pensijų priemokos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų