Laikinų būstų poreikis ukrainiečiams nemažėja

Patalpų savininkai ar verslo atstovai, kurie apgyvendino žmones, bėgančius iš Rusijos siaubiamos Ukrainos, nuo balandžio gali teikti prašymus kompensacijoms gauti.

Šias kompensacijas šiuo metu gauna 64 ukmergiškiai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad šalies gyventojams bus išmokėta apie 1,4 mln. eurų kompensacijų už liepos mėnesį. Iš viso apgyvendinusiesiems ukrainiečius jau bus sumokėta daugiau kaip 4 mln. eurų kompensacijų.

Skelbiama, kad laikinų būstų poreikis ukrainiečiams nemažėja, o, artėjant rudeniui ir žiemai, gali net išaugti.

Remiantis duomenimis, kuriuos savivaldybės pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, daugiausia kompensacijų gavėjų už liepos mėnesį yra Vilniaus mieste – 1 322, Kauno mieste – 695, Klaipėdos mieste – 400.

Ukmergės rajono savivaldybėje yra 64 kompensacijų gavėjai. Už liepos mėnesį jiems skirta 17 294 Eur suma, o iš viso nuo šios tvarkos įsigaliojimo pradžios – 50 432 Eur.

Ministerija skelbia, kad vos 8-iems žmonėms šios kompensacijos mokamos Birštono, 6-iems – Pagėgių, 4-iems – Neringos ir 2-iem – Rietavo savivaldybėse. Nuo balandžio mėnesio nė vienas gyventojas dėl jos nesikreipė į Kazlų Rūdos savivaldybę.

Rugpjūčio mėnesį šioms kompensacijoms reikės apie 1,4 mln. eurų. Daugiausia – didžiausiuose šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

Kompensacijos dydis už būsto suteikimą panaudos pagrindais ukrainiečiams priklauso nuo to, kiek žmonių apgyvendinta. Už vieną asmenį mokama 150 eurų, už kiekvieną paskesnį, apgyvendintą tame pačiame būste, – po 50 eurų per mėnesį. Išmokos dydis nepriklauso nuo to, kurioje Lietuvos vietoje yra būstas.

Pirmą mėnesį nuo karo pabėgusius ukrainiečius gyventojai ir verslas turėtų priimti neatlygintinai, o kompensacijos mokamos nuo antro mėnesio, bet ne daugiau kaip už 6 mėnesius ir neviršijant būsto panaudos sutarties galiojimo laikotarpio.

Kompensacijas gali gauti neatlygintinai laikinai priėmę apsigyventi ukrainiečius ne tik būstuose, viešbučių, poilsio, gydymo arba sodų paskirties patalpose, bet ir gyvenimui pritaikytose negyvenamosios paskirties patalpose.

Kompensacijomis gali pasinaudoti ne tik būsto savininkai, bet ir būstą panaudos pagrindais valdantys asmenys, nuomininkai, neatlygintinai priėmę ukrainiečius, jeigu gautas būsto savininko sutikimas.

Kompensacijos skiriamos fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie sudarė su ukrainiečiais būsto panaudos sutartį.

Norintieji gauti kompensacijas, turi kreiptis į savivaldybės administraciją ir pateikti prašymus dėl kompensacijų skyrimo.

Ukmergės rajono savivaldybėje atvykstančių ukrainiečių apgyvendinimu rūpinasi vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas ir Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus.

Jų duomenimis, šiuo metu Ukmergėje gyvena per 400 nuo karo pabėgusių ukrainiečių. Bemaž pusė jų apsistoję ukmergiškių privačiuose būstuose, o kiti – savivaldybės patalpose bei Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos bendrabutyje.

Maždaug toks pats karo pabėgėlių skaičius Ukmergėje yra nuo pat karo pradžios, kai žmonės pradėjo trauktis iš bombarduojamų Ukrainos miestų. Apie 120 žmonių iš Ukmergės per tą laiką išvyko, tačiau atvyko naujų. 

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų