Spausdinti šį puslapį

Ukmergėje vis dar trūksta budinčių globotojų, globėjų

Globoti (rūpinti), laikinai ar nuolatinai prižiūrėti biologinių tėvų globos  netekusius vaikus yra daug fizinių ir emocinių resursų reikalaujantis darbas.

Todėl tam ryžtasi nedaugelis.

Nuo 2019 m. Ukmergės globos centre vykdomi mokymai pagal Globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių, bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų mokymo ir konsultavimo programą (GIMK), patvirtintą Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos.

Mokymai skirti asmenims, ketinantiems globoti (rūpinti), prižiūrėti, įvaikinti vaiką, teikti vaikų priežiūros paslaugas, įtėviams, globėjams (rūpintojams), budintiems globotojams ir asmenims, dirbantiems bendruomeniniuose vaikų globos namuose.

GIMK paslaugas teikia trys Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atestuoti asmenys – Ramunė Lisauskienė, Orinta Pliusnienė ir Jolita Morozienė. Specialistės įsitikinusios, kad kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę augti šeimoje, todėl globėjų, įtėvių paieška ir ruošimas yra prasmingas, abipusio bendradarbiavimo reikalaujantis darbas.

Šiuo metu Ukmergėje budinčio globotojo veiklą vykdo 5 budintys globotojai. Savo šeimose jie prižiūri 9 laikinai tėvų globos netekusius vaikus.

Budintys globotojai su Ukmergės globos centru yra sudarę Vaiko priežiūros ir paslaugų teikimo sutartis ir veiklą vykdo pagal individualios veiklos pažymas. Jiems mokamas atlygis, patvirtintas rajono savivaldybės tarybos  sprendimu, ir kitos išmokos.

Ukmergės globos centrui priklauso 4 bendruomeniniai vaikų globos namai. Pirmieji duris atvėrė dar 2017 m. Bugenių gatvėje, po metų – antrieji Vaižganto gatvėje, tretieji – pernai Lazdynų gatvėje, o ketvirtieji – šiemet Vėjų gatvėje.

Šiuo metu bendruomeniniuose vaikų globos namuose gyvena 29 vaikai. Nors sąlygos čia puikios, visgi svarbiausia sąlyga – šeiminė aplinka – sunkiai įgyvendinama. Darbuotojai dirba pagal slenkantį darbo grafiką, todėl vaikams nėra lengva atrasti asmenį, su kuriuo jie galėtų užmegzti saugius ryšius. O budintys globotojai vaikus prižiūri savo šeimose, turi galimybę skirti individualų dėmesį.

Šiuo metu budintys globotojai, teikiantys paslaugas Ukmergės globos centrui, savo šeimų namuose gali prižiūrėti vaikus nuo pat gimimo iki 12-os metų amžiaus. Vyresniesiems vis dar trūksta asmenų, galinčių juos globoti.

Visuomenėje gajus stereotipas, kad globoti paauglius sudėtinga, nes jie yra neklusnūs ir maištaujantys. Visgi specialistės įsitikinusios, kad ir paauglys geba prisitaikyti ir saugiai augti mylinčioje šeiminėje aplinkoje.

Rajono gyventojai, norintys tapti budinčiais globotojais, globėjais (rūpintojais), įtėviais, prašymus bei kitus dokumentus turi pateikti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Ukmergės rajone specialistams.

Vėliau jie kviečiami į GIMK mokymus, kuriuos rengia Ukmergės globos centro GIMK specialistai. Mokymai organizuojami atsižvelgiant į grupės poreikius, derinamas laikas, data.

Norintieji tapti be tėvų globos likusių vaikų globėjais (rūpintojais), įtėviais gali kreiptis į Ukmergės globos centro specialistes Ramunę Lisauskienę (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 610 68037), Orintą Pliusnienę (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. 8 608 34270) arba atvykti konsultacijai į Ukmergės globos centrą (Vilniaus g. 87).

Informavo GIMK specialistė Orinta Pliusnienė ir socialinė darbuotoja (globos koordinatorė) Indrė Vagonienė.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)