Spausdinti šį puslapį

Ateities registracija – tik internetu?

Sveikatos apsaugos ministerijos siekis, kad beveik visi vizitai gydymo paslaugoms gauti būtų paskelbti išankstinėje pacientų registracijos informacinėje sistemoje.

Ar tai reiškia, kad ateityje net ir garbaus amžiaus senjorai pas medikus turės registruotis internetu? 

Plačiau apie tai komentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vedėja Vilma Telyčėnienė.

Mūsų žiniomis, siekiama, kad 95 proc. pacientų  užsiregistruotų pas gydytojus internetu. Ar yra tokia rekomendacija gydymo įstaigoms?

Patiksliname, kad minimas rodiklis išreiškia siekį, kad  95 proc. vizitų gydymo paslaugoms gauti būtų paskelbti išankstinėje pacientų registracijos informacinėje sistemoje (IPR IS). Už tai atsakingos gydymo įstaigos.

Nuo 2019 m., vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, visos gydymo įstaigos privalo naudotis šia sistema ir visa apimtimi deklaruoti laisvus laikus pas gydytojus.  Nuo 2020 m., patobulinus sistemos galimybes, įstaigos gali naudotis IPR IS per www.esveikata.lt arba per savo naudojamą registracijos sistemą.

Šiuo metu sutartis dėl IPR IS naudojimo yra sudariusios per 600 įstaigų, tačiau pačia sistema naudojasi, t. y. deklaruoja dalį laikų, tik 360 įstaigų. 

Atliepiant įstaigų poreikius sistema yra nuolat tobulinama, kad kuo daugiau gydytojų ir pacientų ja naudotųsi. Tuo tikslu vystomas plėtros projektas „IPR IS vystymas“, kuris tęsis iki 2023 m. rugsėjo. Juo siekiama įdiegti papildomus funkcionalumus, daugiau stebėsenos įrankių.

O jei įstaigos sistema nesinaudoja?

Pirmiausia jos blogina savo pacientų galimybes registruotis pas gydytojus internetu, gauti SMS priminimo žinutes apie būsimą vizitą, atšaukti vizitus, gavus siuntimą rinktis specialistą pagal regioną ar greičiausio vizito laiką ir kt.

Taip pat tai reiškia, kad įstaigos registratūros sulaukia perteklinių skambučių, pacientų nepasitenkinimo.

IPR IS orientuotas į IT naudojančius pacientus, ir tokių daugėja. Gydymo įstaigoms taip pat yra naudinga naudoti IPR IS: ji padeda valdyti eiles, įgalina registruoti pacientą į eilę, o tai pagerina motyvaciją tęsti gydymą. Tokiu būdu prisidedama prie geresnių ligos valdymo ir sveikatos rodiklių rezultatų. Taip pat sumažinami darbo krūviai registratoriams, gerinamas įstaigos įvaizdis. 

Ar vertinant įstaigą atsižvelgiama į tai, ar ji naudojasi sistema?

Nėra taikomos nuobaudos ar kiti sprendimai, jei įstaiga nesinaudoja IPR IS visa apimtimi. Priešingai, siekiama įstaigų vadovus motyvuoti ja naudotis. Šiuo tikslu įstaigų naudojimosi IPR IS rodik-lis yra vienas iš įstaigų vadovų vertinimo rodiklių. Jei iki 2023 m. gydymo įstaigos vis dar vangiai naudos IPR IS, gali būti, jog bus svarstoma  taikyti didesnę atsakomybę už šių prievolių nevykdymą.

Daug žmonių internetu vis dar nesinaudoja. Ar galima kitą asmenį užregistruoti vizitui pas mediką?

IPR IS pacientas gali registruoti save autentifikavęs e. parašu ar e. bankininkystės priemonėmis. Prisijungus prie e. sveikatos sistemos esveikata.lt, galima sukurti atstovavimą ir kitam asmeniui.

Neturint galimybės pacientui prisijungti prie e. sveikatos sistemos, šeimos gydytojas portale esveikata.lt gali sukurti atstovavimą kitam asmeniui, pavyzdžiui, artimam giminaičiui, kuris turės galimybę užregistruoti internetu atstovaujamą asmenį.

Kaip galima gyventojus skatinti registruotis internetu?

Labai dažnai pacientai skundžiasi, kad jiems sunku prisiskambinti į registratūrą, o jei registruojasi IPR IS patys, pas specialistą gali registruotis nepriklausomai nuo registratūros darbo laiko ar užimtumo.

O gal ateityje telefonu ar atvykus į įstaigą registruotis apskritai nebus įmanoma?

Ministerija supranta, kad išlieka ir kiti įprasti registracijos būdai, kaip registracija telefonu ar atvykus į registratūrą, tačiau šios registracijos taip pat turi būti registruojamos IPR IS. Tai turi atlikti registratoriai.

Visgi raginame visus asmenis naudotis e. paslaugomis, užregistruoti savo šeimos narius. Įgyvendinus sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą, bus plėtojamos galimybės padėti pacientui užsiregistruoti pasitelkiant šeimos gydytojo komandą.

Šiandien, susitarus įstaigoms, jos gali atverti viena kitai savo sveikatos paslaugų laikus, tuomet registratūros darbuotojai gali užregistruoti ir į kitą įstaigą. IPR IS įdiegus su šeimos gydytojo komanda susijusius funkcionalumus, registruoti galės ir priskirti komandos nariai.

Kalbino Vilma Nemunaitienė

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)