Mig­re­na jau pri­lygs­ta epi­de­mi­jai

Li­gi­ta MURAUSKAITĖ

Pas­ta­ruo­ju me­tu in­ten­sy­vė­jant gy­ve­ni­mo tem­pui, di­dė­jant kon­ku­ren­ci­jai, ka­muo­jant stre­sams dau­gė­ja žmo­nių, ku­riuos vis daž­niau kan­ki­na ne­pa­ke­lia­mi gal­vos skaus­mai bei mig­re­nos prie­puo­liai.

Nors tiks­lų mig­re­na ser­gan­čių­jų skai­čių nu­sta­ty­ti la­bai sun­ku, ma­no­ma, kad ja ser­ga iki 15 proc. Lie­tu­vos gy­ven­to­jų, daž­niau­siai dar­bin­go am­žiaus as­me­nys. Ne­ma­žai žmo­nių šį skaus­mą sle­pia, ken­čia. Gy­dy­to­jai tei­gia, kad šian­dien mig­re­ną ga­li­ma įveik­ti, net­gi už­bėg­ti jai už akių.

Mig­re­ną diag­no­zuo­ti ir gy­dy­ti bū­ti­na.

„Li­go­nių, ku­riuos kan­ki­na il­giau kaip tris pa­ras trun­kan­tis mig­re­nos prie­puo­lis (mig­re­ni­nė būk­lė) ir ku­rie bū­tų pri­vers­ti gy­dy­tis nuo mig­re­nos li­go­ni­nė­se, pa­si­tai­ko re­tai. Ta­čiau ser­gan­čių­jų šia li­ga, ku­rios pa­grin­di­nis simp­to­mas - sun­kiai iš­tve­ria­mas gal­vos skaus­mas, yra la­bai daug. Nors vi­suo­me­nė­je pa­pli­tu­si nuo­mo­nė, kad tai – mo­te­rų ar in­te­li­gen­tų li­ga, ja vis daž­niau ser­ga vy­rai ir net vai­kai“, - pa­ti­ki­no po­il­sio na­mų „Bal­ti­ja“ re­a­bi­li­ta­ci­jos fi­zi­nės me­di­ci­nos ir re­a­bi­li­ta­ci­jos (FMR) gy­dy­to­jas me­di­ci­nos moks­lų dak­ta­ras Vin­cas Pau­li­kas.

Prie­žas­tys – ne­aiš­kios

Nė­ra tiks­liai ži­no­ma, ko­dėl su­ser­ga­ma mig­re­na. Vie­ni moks­li­nin­kai ma­no, kad dėl gal­vos sme­ge­nų krau­ja­gys­lių su­si­trau­ki­mo, o vė­liau iš­si­plė­ti­mo su­trin­ka krau­jo­ta­ka. Ki­ta te­ori­ja – kad sme­ge­ny­se su­trin­ka ner­vi­niai im­pul­sai, įvyks­ta im­pul­sų iš­kro­vos. Pas­ku­ti­niu me­tu iš­tir­ta, kad prie­puo­lio me­tu su­trin­ka tam tik­rų che­mi­nių me­džia­gų ba­lan­sas sme­ge­ny­se. Ži­no­ma tik tai, kad mig­re­nai at­si­ras­ti įta­kos tu­ri pa­vel­di­mu­mas.

Gy­dy­to­jo V. Pau­li­ko tei­gi­mu, su am­žiu­mi prie­puo­liai il­gė­ja, bet jų in­ten­sy­vu­mas silps­ta. Jau­nys­tė­je mig­re­na ser­ga­ma leng­viau. Mo­te­rims pa­sie­kus bran­dos am­žių, mig­re­nos prie­puo­liai bū­na sun­kiau­si, o nuo 50 me­tų – re­tė­ja ar iš­nyks­ta. Vy­rams mig­re­nos prie­puo­liai vi­są gy­ve­ni­mą bū­na be­veik vie­no­di.

Ma­no­ma, kad hor­mo­nai tu­ri įta­kos mig­re­nos pa­pli­ti­mui. Iki bren­di­mo vie­no­dai šia li­ga ser­ga ber­niu­kai ir mer­gai­tės. Vė­liau mo­te­rys ser­ga tris kar­tus daž­niau nei vy­rai. Be to, mig­re­nos prie­puo­liams tu­ri įta­kos menst­ru­a­ci­jos ir nėš­tu­mas.

Ga­li­ma iš­veng­ti prie­puo­lių

Ser­gan­tiesiems mig­re­na gy­dy­to­jas pa­ta­ria ste­bė­ti, kas pro­vo­kuo­ja prie­puo­lius. Tai ga­li bū­ti al­ko­ho­lis, rau­do­nas vy­nas, sū­ris, šo­ko­la­das, cit­ru­si­niai vai­siai, ba­da­vi­mas, ne­re­gu­lia­rus mai­ti­ni­ma­sis, per­var­gi­mas, stre­sas, ne­ri­mas, ne­mi­ga, orų per­mai­nos, stip­rūs kva­pai. Dėl per­si­mie­go­ji­mo sa­vait­ga­liais daug kam bū­na sa­vait­ga­li­nė mig­re­na. Daž­nai prie­puo­liai iš­pro­vo­kuo­ja­mi, kai su­tam­pa ke­li ne­pa­lan­kūs fak­to­riai.

Po­il­sio na­mų „Bal­ti­ja“ re­a­bi­li­ta­ci­jos FMR gy­dy­to­jas V. Pau­li­kas tei­gia, kad kuo anks­čiau iš­ski­ria­mi prie­puo­lio po­žy­miai ir var­to­ja­mi vais­tai, ga­li­ma su­švel­nin­ti li­gos ei­gą. Šiuo me­tu mig­re­nos prie­puo­liams mal­šin­ti nau­do­ja­mi veiks­min­gi vais­tai – tirps­tan­čios tab­le­tės bei nosies purš­kikliai.

Pa­sak V. Pau­li­ko, jei yra ga­li­my­bė, prie­puo­lio me­tu rei­kia veng­ti švie­sos, at­si­gul­ti, pa­gu­lė­ti, pa­si­steng­ti už­mig­ti. Jei nė­ra to­kios ga­li­my­bės, steng­tis dirb­ti leng­ves­nį, rei­ka­lau­jan­tį ma­žes­nio su­si­kau­pi­mo dar­bą. Pa­dė­ti ga­li pa­val­gy­mas ar puo­de­lis sal­džios ar­ba­tos.

Jei skaus­mai pra­si­de­da spran­do sri­ty­je ar pa­kau­šy­je, pa­dė­ti ga­li karš­ta pūs­lė ant skau­da­mos vie­tos.

Pro­fi­lak­ti­kai – ne tik vais­tai

Prie pro­fi­lak­ti­kos prie­mo­nių ga­li­ma pri­skir­ti mig­re­nos gy­dy­mą vais­tais tarp prie­puo­lių. Jis yra tai­ko­mas, kai mig­re­nos prie­puo­liai kar­to­ja­si nuo dvie­jų kar­tų per mė­ne­sį.

Prie­puo­liams su­švel­nin­ti bei jų pro­fi­lak­ti­kai ga­li­ma gy­dy­tis ne tik me­di­ka­men­tais. Tai ga­li bū­ti fi­zio­te­ra­pi­ja, ma­nu­a­li­nė te­ra­pi­ja, psi­cho­te­ra­pi­ja, re­flek­so­te­ra­pi­ja. Taip pat pui­kiai tin­ka ma­sa­žai ar jo­gos pra­ti­mai.

„No­rint iš­veng­ti mig­re­nos prie­puo­lių, rei­kia veng­ti pro­vo­kuo­jan­čių fak­to­rių. Rei­kia re­gu­lia­riai ir pil­na­ver­tiš­kai mai­tin­tis, ri­bo­ti pro­vo­kuo­jan­čius mais­to pro­duk­tus, steng­tis lai­ky­tis dar­bo ir po­il­sio re­ži­mo, veng­ti stre­sų. Re­ko­men­duo­ja­ma leng­va re­gu­lia­ri mankš­ta. Spran­do rau­me­nų mankš­ta ir jų stip­ri­ni­mas pa­de­da iš­veng­ti ar­ba re­ti­na kai ku­riuos mig­re­nos prie­puo­lius“, - pa­ta­ria gy­dy­to­jas.

Vy­rams – ki­to­kie skaus­mai

Gy­dy­to­jo V. Pau­li­ko tei­gi­mu, mo­te­rys ir vy­rai daž­nai skun­džia­si skir­tin­gais gal­vos skaus­mais.

Mig­re­ni­niai gal­vos skaus­mai pra­si­de­da su au­ra ar be jos, pa­laips­niui stip­rė­ja, skau­da vie­na gal­vos pu­sė ar­ba abi (vi­sa gal­va). Skaus­mas trun­ka nuo ke­lių va­lan­dų iki ke­lių die­nų. Skaus­mą ly­di py­ki­ni­mas ar vė­mi­mas, švie­sos, triukš­mo bai­mė. Prie­puo­liai bū­na re­ti – ke­lis kar­tus per mė­ne­sį, me­tus ar per vi­są gy­ve­ni­mą. Daž­niau­siai ser­ga mo­te­rys.

Vy­rams bū­din­gi klas­te­ri­niai gal­vos skaus­mai, ku­rie pra­si­de­da stai­giais stip­riais prie­puo­liais ir kar­to­ja­si se­ri­jo­mis. Se­ri­jos trun­ka nuo vie­nos iki ke­lių sa­vai­čių. Prie­puo­liai trun­ka nuo ke­lių mi­nu­čių iki va­lan­dos. Ga­li pa­si­reikš­ti kas die­ną, pa­pras­tai to­je pa­čio­je gal­vos pu­sė­je. Skaus­mą ly­di pra­kai­ta­vi­mas, akių pa­rau­di­mas, aša­ro­ji­mas, no­sies už­gu­li­mas.

“Ne­ga­li­ma ne­kreip­ti dė­me­sio į gal­vos skaus­mą. Mig­re­ną diag­no­zuo­ti ir gy­dy­ti bū­ti­na. Be to, diag­no­zė tu­ri bū­ti pa­tvir­tin­ta gy­dy­to­jo ir at­mes­ti vi­si ki­ti su­sir­gi­mai, su­ke­lian­tys pa­na­šų gal­vos skaus­mą, nes kai ku­rie iš jų ga­li tu­rė­ti blo­gų pa­sek­mių“, - pa­ti­ki­no gy­dy­to­jas.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų