Ligita JUODVALKIENĖ

Ilgokai į mūsų šalį keliavusi žiema parodė savo tikrąjį veidą – gerokai pastarosiomis dienomis smuktelėjęs termometro stulpelis į viršų kopia sunkiai.

Savaitės pabaigoje – nuo seno minima Perkūno diena arba Grabnyčios. Sakoma, kad per Grabnyčias jau pakvimpa pavasariu – nubąla beržų tošis, o gaidys gaudo nuo stogo varveklių lašus.

Tačiau sinoptikai prognozuoja, kad įveikę šalčio išbandymus dar turėsime paklampoti ir sniego pusnimis. Vairuotojai į automobilių bagažines dėl viso pikto įsimeta sniego kastuvus. Kol kas nesulaukusieji žiemiškų pramogų viliasi galėsiantys iš sandėliukų išsitraukti slides.

 

Žiema be rogučių ir smagių pasiskraidymų nuo kalniuko – liūdnas metas tokių pramogų laukiantiems vaikams.

Šią savaitę lemtingi Vyriausybės sprendimai tiesiogiai palietė kiaules ir laukinius jų giminaičius šernus. Lietuvoje nustačius afrikinio kiaulių maro atvejų, ant kojų sukilo žemės ūkio, aplinkosaugos specialistai, politikai.

Jau imtasi atsargumo priemonių – Varėnos, Alytaus, Trakų ir Švenčionių rajonuose paskelbta ekstremali situacija. Masiškai naikinti rengiamasi šernus. Specialistai neguodžia ir kiaulių augintojų. Užsidarius pagrindinėms eksporto šalims – Rusijai, Baltarusijai, Ukrainai, matyt, ne ką lengviau bus „iškišti“ lietuviškų kiaulaičių mėsą ir vietinėje rinkoje.

Nepanikuoti ragina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Ramina, kad žmonėms ši liga nepavojinga – neužsikrečiama net suvalgius sergančio gyvulio mėsos.

Civilizuotą pasaulį kraupina Ukrainoje du mėnesius besitęsiantys neramumai. Žudynės šalies sostinėje Kijeve, susidorojimo su protestuotojais būdai, smurtas prieš žiniasklaidos atstovus. Ir visa tai – dvidešimt pirmajame amžiuje, Europos šalyje. Ukrainoje šią savaitę viešėjęs Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius kreipėsi viešai į mitingo dalyvius: „Lietuva su jumis“.

Prisiminus, koks svarbus buvo mūsų Nepriklausomybės pripažinimas, atrodo, kad šie palaikymo žodžiai už demokratiją kovojantiems ukrainiečiams turėjo būti geros lauktuvės.

Ukmergiškius su Ukraina sieja išskirtiniai ryšiai. Ypač šilta bičiulystė – su Podolės Kamenecu. Į mūsų miesto renginius atvyksta šio miesto vadovai, politikai. Mūsiškiai skuba su atsakomaisiais vizitais. Paupyje įrengtas pėsčiųjų-dviračių takas pavadintas Podolės Kameneco vardu. Tačiau mūsų rajono vadovai į įvykius Ukrainoje dar nesureagavo – palaikymo siekiant demokratijos, užuojautos dėl žuvusiųjų ir sužeistųjų žodžiai iš Ukmergės dar nenukeliavo. Diplomatiškai aiškinamasi, kokioje barikadų pusėje yra mūsų draugai...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų