Dan­tų pro­te­za­vi­mo lau­kia tūks­tan­čiai žmo­nių

 

Dan­tų pro­te­za­vi­mas, kuo­met pa­cien­tui at­ku­ria­mi trūks­ta­mi dan­tys ir pa­ge­ri­na­ma esa­mų dan­tų būk­lė, ak­tu­a­lus dau­ge­liui. Apie dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas kal­ba­mės su VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­siuo­ju gy­dy­to­ju Al­gi­man­tu Ve­lič­ka.

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

 

 

Apie dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas pa­sa­ko­jo li­go­ni­nės vyr. gy­dy­to­jas A. Ve­lič­ka.

 

 

Ar daug Uk­mer­gės ra­jo­no žmo­nių įra­šy­ta į dan­tų pro­te­za­vi­mo ei­lę? Kiek per me­tus ap­tar­nau­ja­ma žmo­nių? Kiek pi­ni­gų skir­ta šiems me­tams?

Šių me­tų sau­sio 1 die­ną ei­lė­je dan­tų pro­te­za­vi­mui bu­vo įra­šy­ti 2306 žmo­nės. Per­nai šia pa­slau­ga pa­si­nau­do­jo 444 žmo­nės. Pa­slau­gų ver­tė sie­kė 628 987 li­tus. Iš jų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė sky­rė 40 tūks­tan­čių li­tų, o li­ku­sią su­mą – Vil­niaus te­ri­to­ri­nė li­go­nių ka­sa (TLK). Kiek bus skir­ta pi­ni­gų šiems me­tams, kol kas ne­ži­no­me.

Kas tu­ri tei­sę gau­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas, kom­pen­suo­ja­mas iš pri­va­lo­mo­jo svei­ka­tos drau­di­mo fon­do (PSDF) biu­dže­to lė­šų?

To­kias tei­ses tu­ri pen­si­nin­kai, vai­kai iki 18 me­tų ir as­me­nys, ku­riems nu­sta­ty­tas ne­dar­bin­gu­mo ly­gis - ne ma­žes­nis ne­gu 60 proc.

Kur tu­ri kreip­tis pa­cien­tai, no­rin­tys gau­ti kom­pen­suo­ja­mas dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas?

Mū­sų mies­te tai – VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės Odon­to­lo­gi­jos pa­slau­gų sky­rius, įstai­ga, tei­kian­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas ir su­da­riu­si su­tar­tį su Vil­niaus te­ri­to­ri­ne li­go­nių ka­sa.

Ko­kius do­ku­men­tus tu­ri pa­teik­ti as­muo, pil­dan­tis pra­šy­mą įra­šy­ti į dan­tų pro­te­za­vi­mo są­ra­šą?

Žmo­gus pri­va­lo pa­teik­ti as­mens do­ku­men­tą, pen­si­nin­ko ar ne­įga­lio­jo pa­žy­mė­ji­mą.

Ko­kiais kri­te­ri­jais va­do­vau­jan­tis su­da­ro­mi gy­ven­to­jų, ku­riems rei­ka­lin­gas dan­tų pro­te­za­vi­mas, są­ra­šai?

Vie­nin­te­lis kri­te­ri­jus, ku­riuo va­do­vau­ja­ma­si su­da­rant są­ra­šus, yra as­mens pra­šy­mo už­pil­dy­mo da­ta.

Kaip su­ži­no­ti, ar žmo­gus įra­šy­tas į są­ra­šus?

Vil­niaus te­ri­to­ri­nės li­go­nių ka­sos dar­buo­to­jai gy­ven­to­jus in­for­muo­ja as­me­niš­kai apie su­teik­tą ei­lės nu­me­rį, iš­siųs­da­mi pra­ne­ši­mus re­gist­ruo­tu laiš­ku jų nu­ro­dy­tu ad­re­su.

Kur kreip­tis, ga­vus iš TLK pir­mą­jį pra­ne­ši­mą, kad as­muo įra­šy­tas į są­ra­šus?

Rei­kia tie­siog lauk­ti, kol at­eis ei­lė ir būsi­te pa­kvies­tas pro­te­zuo­ti dan­tis.

Ar ga­li­ma pro­te­zuo­ti dan­tis, ne­lau­kiant iš TLK ant­ro­jo pra­ne­ši­mo?

Ga­li­ma, ta­čiau pa­cien­tas už su­teik­tas pa­slau­gas tu­rės su­si­mo­kė­ti pats.

Ko­kius do­ku­men­tus rei­kia pa­teik­ti, kad bū­tų kom­pen­suo­tos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos, jei­gu už pa­slau­gas žmo­gus su­mo­kė­jo sa­vo lė­šo­mis?

Bū­ti­na pa­teik­ti pa­tvir­tin­tos for­mos pra­šy­mą kom­pen­suo­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­das, taip pat są­skai­tą-fak­tū­rą iš Uk­mer­gės li­go­ni­nės bu­hal­te­ri­jos, ka­sos če­kį apie įmo­kė­tus pi­ni­gus į li­go­ni­nės ka­są, pra­šy­mo „šak­ne­lę“, gau­tą iš TLK.

Ar vi­sos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos kom­pen­suo­ja­mos iš PSDF biu­dže­to?

Taip, vi­sos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos kom­pen­suo­ja­mos.

Ka­da kom­pen­suo­ja­mos dan­tų pro­te­za­vi­mo iš­lai­dos, jei­gu pats as­muo su­si­mo­ka už šias pa­slau­gas?

Iš­lai­dos kom­pen­suo­ja­mos su­lau­kus dan­tų pro­te­za­vi­mo ei­lės.

Per kiek lai­ko, ga­vus iš TLK pra­ne­ši­mą apie ga­li­my­bę gau­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas, pri­va­lu kreip­tis į as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gą dėl dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gų?

Bū­ti­na kreip­tis per vie­ną mė­ne­sį nuo die­nos, kai gau­tas TLK pra­ne­ši­mas apie ga­li­my­bę gau­ti dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas.

Ar ga­li­ma dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gas ati­dė­ti vė­les­niam lai­kui, jei tuo me­tu žmo­gus ser­ga?

Taip, pa­slau­gas ga­li­ma ati­dė­ti vė­les­niam lai­kui dėl svar­bių prie­žas­čių. Tuo­met as­muo pri­va­lo pa­teik­ti pra­šy­mą TLK.

Ka­da žmo­gus iš­brau­kia­mas iš ei­lės?

As­me­niui per 3 mė­ne­sius ne­si­krei­pus dėl dan­tų pro­te­za­vi­mo pa­slau­gų su­tei­ki­mo, pa­kar­to­ti­nai siun­čia­mas TLK pra­ne­ši­mas, o gy­ven­to­jui ne­si­krei­piant vėl, jis TLK ko­mi­si­jos spren­di­mu iš­brau­kia­mas iš TLK są­ra­šo.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Marian 2023-02-16 23:08
russian translation of divorce certificate in the uk: https://www.bitspower.com/support/user/swanchalk5 vocabulary nowadays takes some
influence from Greek, Latin, Polish, Italian, French, Dutch and English
and also, Uralic, Arabic, Hebrew, Turkic and Persian.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Darwin 2023-05-18 14:30
You require to look at these web-sites and pages, read what
they say and see where you can match in.

Feel free to surf to my web page :: International
Seo: http://taqsi.binebis.ge/user/FloydLeroy3294/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Bernardo 2023-08-22 04:56
En nuestra agencia de posicionamiento mejorar seo: http://epiforum.ru/forum/index.php?action=profile;u=1533379 nos encargamos de qual esto suceda.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų