Gry­bų stik­lai­ny­je ga­li tū­no­ti klas­tin­gas nuo­das

 

Gry­bų se­zo­nas jau ei­na į pa­bai­gą, ta­čiau mėgs­tan­tys šiuos gar­du­my­nus dar trau­kia į miš­kus ieš­ko­ti ža­liuo­kių. Sa­vo va­lan­dos lau­kia ir pa­ruoš­tos gry­bų at­sar­gos žie­mai. Nors me­di­kai įspė­ja, ko­kių gry­bų ne­rink­ti, žmo­nės ap­si­nuo­di­ji­mų ne­iš­ven­gia.

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

„Sta­tis­ti­niais duo­me­ni­mis per me­tus gry­bais ap­si­nuo­di­ja per du šim­tai žmo­nių. Me­di­kai žmo­nėms pa­gal­bą su­tei­kia ne tik anks­ty­vą pa­va­sa­rį, ru­de­nį, bet ir prieš Ka­lė­das, kai val­go­mi žie­mai pa­ruoš­ti gry­bai“, – sa­kė Vil­niaus ap­si­nuo­di­ji­mų kon­tro­lės ir in­for­ma­ci­jos biu­ro ve­dė­ja Ra­mu­nė Rut­kaus­kai­tė.

 

Daž­nai ap­si­nuo­di­ja­ma pa­čiais pa­vo­jin­giau­siais gry­bais – žals­vą­ja bei blyš­ki­ą­ja mus­mi­re. Net vie­na­me gry­be esan­tis nu­odo ama­tok­si­no kie­kis ga­li bū­ti mir­ti­nas. Šio nu­odo sa­vy­bės ne­žūs­ta ver­dant, ke­pant, sū­dant, kon­ser­vuo­jant, džio­vi­nant. Ap­si­nuo­di­ję žals­vą­ja ar blyš­ki­ą­ja mus­mi­rė­mis, pir­mą die­ną žmo­nės nie­kuo ne­si­skun­džia, an­trą ima kan­kin­ti sil­pnu­mas, mie­guis­tu­mas, pra­si­de­da vė­mi­mas, pil­vo skaus­mai, vi­du­ria­vi­mas.

„Kuo sun­kes­nis ap­si­nuo­di­ji­mas, tuo vė­liau pa­si­reiš­kia jo po­žy­miai. Jei simp­to­mai pa­si­reiš­kia po 12-18 va­lan­dų, tai jau la­bai sun­kus ap­si­nuo­di­ji­mas. Ap­si­nuo­di­ji­mų ga­li­ma iš­veng­ti, jei pa­cien­tas lai­ku krei­pia­si į me­di­kus. Tik at­li­kus krau­jo ty­ri­mus, ga­li­ma nu­sta­ty­ti ke­pe­nų pa­žei­di­mo po­žy­mius“, – pa­brė­žė Vil­niaus ap­si­nuo­di­ji­mų kon­tro­lės ir in­for­ma­ci­jos biu­ro ve­dė­ja.

Jei pa­cien­tas lai­ku ne­si­krei­pia į me­di­kus, ket­vir­tą die­ną pa­žei­džia­mi vi­daus or­ga­nai, vė­liau dėl su­tri­ku­sios me­džia­gų apy­kai­tos pa­žei­džia­mos gal­vos sme­ge­nys, su­trin­ka są­mo­nė, ga­li iš­tik­ti ko­ma ir mir­tis. Ap­si­nuo­di­ji­mo ki­tais nuo­din­gais gry­bais po­žy­miai – pa­na­šūs, ski­ria­si tik lai­kas nuo gry­bų su­val­gy­mo iki pir­mų­jų po­žy­mių pa­si­reiš­ki­mo. Pri­me­na­ma, jog ga­li­ma ap­si­nuo­dy­ti ir ne­tin­ka­mai pa­ruoš­tais kon­ser­vuo­tais gry­bais, ku­rie su­ke­lia bo­tu­liz­mą. Kon­ser­vuo­tų gry­bų kąs­nis ga­li bū­ti mir­ti­nas.

Gry­bai – sun­kiai virš­ki­na­mas mais­tas, to­dėl vai­kams, pa­gy­ve­nu­siems žmo­nėms ir tiems, ku­rie tu­ri virš­ki­na­mo­jo trak­to li­gų, gry­bų pa­ta­ria­ma ne­val­gy­ti. Svei­kiems žmo­nėms ne­re­ko­men­duo­ja­ma val­gy­ti gry­bų di­de­liais kie­kiais, ne­pa­ta­ria­ma jų val­gy­ti ir vė­lai va­ka­re.

No­rin­tie­ji gau­ti in­for­ma­ci­ją apie ap­si­nuo­di­ji­mus ar ne­ži­nan­tie­ji, kaip su­teik­ti ar­ti­ma­jam pir­mą­ją pa­gal­bą, ga­li pa­skam­bin­ti į Ap­si­nuo­di­ji­mų kon­tro­lės ir in­for­ma­ci­jos biu­rą. In­for­ma­ci­ja tei­kia­ma te­le­fo­nu: (8-5) 2362052.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų