Gy­dy­mas ju­de­siu sau­go nuo li­gų ir pa­de­da sveik­ti

 

Pa­cien­tai at­ran­da ki­ne­zi­te­ra­pi­ją – gy­dy­mą ju­de­siu. Vis dau­giau žmo­nių įsi­ti­ki­na, kad at­si­ties­ti po sun­kios li­gos pa­de­da ne tik pi­liu­lės ir in­jek­ci­jos. 80 proc. gy­dy­mo sėk­mės pri­klau­so nuo ki­ne­zi­te­ra­pi­jos.

Vy­tau­tas JATKAUSKAS

Ki­ne­zi­te­ra­peu­tai tei­gia, kad ju­dė­ji­mas ga­li pa­keis­ti bet ku­riuos vais­tus, bet jo­kie vais­tai ne­pa­keis ju­dė­ji­mo. Ju­dė­ji­mas kū­nui ne tik su­tei­kia stip­ry­bės, bet ga­li pa­dė­ti pa­lai­ky­ti ir su­stip­rin­ti svei­ka­tą. Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja (graik. ki­ne­sis – ju­de­sys ir the­ra­pia – gy­dy­mas) – gy­dy­mas ju­de­siu ir fi­zi­niais pratimais – vie­na iš pa­grin­di­nių re­a­bi­li­ta­ci­jos ir svei­ka­tos grą­ži­ni­mo prie­mo­nių. Pa­grin­di­nis gy­do­ma­sis veiks­nys – na­tū­ra­li bio­lo­gi­nė or­ga­niz­mo ju­dė­ji­mo funk­ci­ja.

 

 

„Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja ne­tu­ri ša­lu­ti­nio po­vei­kio. Tai - na­tū­ra­lios funk­ci­jos, ku­rios pa­de­da su­grą­žin­ti li­go­niui jo ju­dė­ji­mą ir ap­sau­go­ti nuo kom­pli­ka­ci­jų“, – tvir­ti­no ki­ne­zi­te­ra­peu­tė.

 

„Fi­zi­niai pra­ti­mai tie­sio­giai vei­kia rau­me­nis, raiš­čius, są­na­rius, or­ga­nus ir jų sis­te­mas, tarp jų - ir cen­tri­nę, ve­ge­ta­ci­nę, hu­mo­ra­li­nę ner­vų sis­te­mą. Ju­de­sys pa­de­da ne tik sveik­ti, bet ir iš­veng­ti li­gų“, – ti­ki­no Pa­lan­gos po­il­sio na­mų „Bal­ti­ja“ Re­a­bi­li­ta­ci­jos cen­tro ki­ne­zi­te­ra­peu­tė - mankš­tos spe­cia­lis­tė Re­gi­na Bal­čiū­nie­nė.

Tai­ko­mas dau­ge­liui li­gų gy­dy­ti

Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja yra vie­na svar­biau­sių re­a­bi­li­ta­ci­nio gy­dy­mo da­lių, ji vei­kia vi­sas or­ga­niz­mo funk­ci­jas, to­dėl šį gy­dy­mo bū­dą ga­li­ma tai­ky­ti be­veik vi­sų li­gų at­ve­jais. Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja ski­ria­ma vi­siems pa­cien­tams, ser­gan­tiems ju­dė­ji­mo apa­ra­to, taip pat kar­dio­lo­gi­nė­mis, on­ko­lo­gi­nė­mis, gi­ne­ko­lo­gi­nė­mis bei neu­ro­lo­gi­nė­mis li­go­mis.

Ki­ne­zi­te­ra­pi­ja ski­ria­ma vi­sam gy­dy­mo­si lai­ko­tar­piui. R. Bal­čiū­nie­nės tei­gi­mu, pa­grin­di­niai gy­dy­mo ju­de­siu už­da­vi­niai yra pa­lai­ky­ti nor­ma­lias or­ga­niz­mo fi­zio­lo­gi­nes funk­ci­jas bei at­sta­ty­ti ir nor­ma­li­zuo­ti pa­kenk­tąsias. Gy­dy­mas fi­zi­niais veiks­niais efek­ty­vus įvai­rių kom­pli­ka­ci­jų pro­fi­lak­ti­kai bei re­ge­ne­ra­ci­niam pro­ce­sui or­ga­niz­me ska­tin­ti.

Vai­kams ki­ne­zi­te­ra­pi­ja tai­ko­ma netaisyklingos lai­ky­se­nos ko­rek­ci­jai, kvė­pa­vi­mo li­gų, trau­mų, įgim­tų šir­dies li­gų at­ve­jais.

Gy­do­ma ir pra­ti­mais, ir ma­sa­žais

Pa­grin­di­nė ki­ne­zi­te­ra­pi­jos prie­mo­nė – fi­zi­niai pra­ti­mai. Tai ga­li bū­ti ry­ti­nė hi­gie­ni­nė, gy­do­mo­ji gim­nas­ti­ka, do­zuo­tas ėji­mas ar kt. Gim­nas­ti­kos pra­ti­mai nau­do­ja­mi esant ju­dė­ji­mo apa­ra­to pa­ki­ti­mams bei gy­dant li­go­nius, ser­gan­čius kvė­pa­vi­mo sis­te­mos li­go­mis.

Gy­dy­mu va­di­na­ma ko­re­guo­jan­čioji pa­dė­ti­s, kai žmo­gus tam tik­ram lai­kui pa­gul­do­mas ar­ba pa­sta­to­mas į tam tik­rą pa­dė­tį. Tai - pa­sy­vus ki­ne­zi­te­ra­pi­jos me­to­das, tai­ky­ti­nas sun­kiems li­go­niams.

Ma­sa­žas - ki­ta pla­čiai tai­ko­ma ki­ne­zi­te­ra­pi­jos rū­šis svei­ka­tai stip­rin­ti, dar­bin­gu­mui, psi­chi­nėms ir fi­zi­nėms žmo­gaus jė­goms grą­žin­ti.

Vi­sų ki­ne­zi­te­ra­pi­jos prie­mo­nių tiks­las – po li­gų ar pa­tir­tų trau­mų kuo grei­čiau su­grą­žin­ti žmo­gų į ak­ty­vų gy­ve­ni­mą, su­stip­rin­ti jį, pa­ge­rin­ti sa­vi­jau­tą.

Ne­tu­ri ša­lu­ti­nio po­vei­kio

Gy­dy­to­jai tei­gia, kad ki­ne­zi­te­ra­pi­jos pro­ce­dū­ros la­bai nau­din­gos ir pro­fi­lak­ti­kai, sie­kiant iš­veng­ti svei­ka­tos su­tri­ki­mų, ne­ga­lios, stip­ri­nant fi­zi­nę būk­lę.

Nuo­lat mankš­ti­nan­tis, ga­li­ma pa­veik­ti bei at­sta­ty­ti pa­žeis­tas funk­ci­nes sis­te­mas ir or­ga­nus. Re­gu­lia­ri do­zuo­ta fi­zi­nė veik­la vys­to, ge­ri­na, at­sta­to ir iš­lai­ko kū­no lanks­tu­mą, jud­ru­mą, ko­or­di­na­ci­ją, jė­gą, iš­tver­mę, pa­de­da or­ga­niz­mui adap­tuo­tis prie di­des­nių fi­zi­nių krū­vių.

Re­gi­nos Bal­čiū­nie­nės tei­gi­mu, tai yra ge­ra pro­fi­lak­ti­nė prie­mo­nė sau­gan­tis šir­dies ir krau­ja­gys­lių, taip pat kvė­pa­vi­mo li­gų.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų