Kai gy­ve­ni­mą „trum­pi­na“ straz­da­nos

Švie­siap­lau­kių ar rus­vap­lau­kių mė­ly­na­kių žmo­nių odą pa­va­sa­rį nu­be­ria straz­da­nos. Ko­dėl vie­niems žmo­nėms sau­lės bu­či­niais va­di­na­mų dė­mių at­si­ran­da, o ki­tiems - ne? Straz­da­nos - tai pig­men­ti­nės dė­mės, ku­rios yra įgim­tos, pa­vel­di­mos. Jų at­si­ran­da vai­kys­tė­je, maž­daug nuo tre­jų me­tų. Į straz­da­nas pa­na­šios ir ki­tos pig­men­ti­nės dė­mės - šla­kai. Jų at­si­ran­da smar­kiai nu­de­gus sau­lė­je. Straz­da­nos pa­pras­tai nu­sė­ja vei­do, ran­kų odą, o šla­kų at­si­ran­da vie­to­se, ku­rios bu­vo smar­kiai nu­de­gu­sios sau­lė­je, pa­vyz­džiui, ant nu­ga­ros. Straz­da­nos ir šla­kai iš­lie­ka vi­są gy­ve­ni­mą ir sa­vai­me ne­iš­nyks­ta - tik straz­da­nos žie­mą ga­li tap­ti ne to­kios pa­ste­bi­mos, o va­sa­rą, kai žmo­gus daž­niau bū­na sau­lė­je, jos pa­si­da­ro ryš­kes­nės ir ma­to­mes­nės. Tai pri­klau­so nuo odos ti­po.

Žmo­nės, ku­rių oda yra pir­mo ar an­tro ti­po, jaut­res­ni sau­lės spin­du­liams, nes jų odo­je ga­mi­na­si ma­žiau pig­men­to me­la­ni­no. Bū­tent švie­siap­lau­kių ir rus­vap­lau­kių mė­ly­na­kių odą daž­niau­siai nu­be­ria straz­da­nos. Jų ryš­ku­mas taip pat pri­klau­so nuo to, kiek il­gai žmo­gus bū­na sau­lė­je, ar nau­do­ja ap­sau­gi­nius kre­mus, ar kai­ti­na­si vi­dur­die­nį, kai sau­lės spin­du­liai pa­tys kenks­min­giau­si. Ul­tra­vio­le­ti­niai sau­lės spin­du­liai ska­ti­na straz­da­nų iš­ryš­kė­ji­mą. Ta­čiau jos ga­li iš­ryš­kė­ti net ir ne­bū­nant sau­lė­je, o ap­si­lan­kius so­lia­riu­me. Pig­men­ti­nių dė­mių ga­li at­si­ras­ti nuo kos­me­ti­kos prie­mo­nių, vais­tų, pa­vyz­džiui, te­pa­lų spuo­gams gy­dy­ti. Odos jaut­ru­mas sau­lei pa­di­dė­ja ir ge­riant an­ti­bio­ti­kus. Lau­kian­tis odos pig­men­ta­ci­ja taip pat pa­ryš­kė­ja - tai le­mia hor­mo­ni­niai or­ga­niz­mo po­ky­čiai. To­dėl straz­da­nos taip pat ga­li iš­ryš­kė­ti. Odos pig­men­ta­ci­ją ga­li iš­ryš­kin­ti ir kon­tra­cep­ti­nės tab­le­tės.

Šla­kų ga­li at­si­ras­ti ser­gant žar­ny­no ir ke­pe­nų li­go­mis. Šias li­gas ga­li­ma įtar­ti at­si­ra­dus šla­kų ant lū­pų.

Straz­da­nų ir šla­kų ga­li­ma iš­veng­ti kruopš­čiai te­pan­tis ap­sau­gi­niu kre­mu nuo sau­lės. Šio kre­mo ap­sau­gi­nis fil­tras tu­rė­tų bū­ti ne ma­žes­nis nei 15. Jei ke­ti­na­ma ei­ti į pa­plū­di­mį, kre­mas tu­rė­tų bū­ti at­spa­rus van­de­niui. Straz­da­nų ir šla­kų ne­bū­ti­na nai­kin­ti. Ta­čiau jei tai ne­lei­džia ra­miai gy­ven­ti, rus­vas odos dė­mes ga­li­ma nai­kin­ti au­ga­li­nė­mis ba­li­na­mo­sio­mis me­džia­go­mis - kre­mais, ku­rių su­dė­ty­je yra daug vi­ta­mi­no C, įvai­rių vai­sių rūgš­čių, vy­nuo­gių eks­trak­tų.

Straz­da­nų ša­li­ni­mas - ne­leng­vas pro­ce­sas, tam rei­kia kan­try­bės. Kre­mais odą rei­kia tep­ti net iki tri­jų mė­ne­sių. Taip pat ne­rei­kia pa­mirš­ti ap­sau­gi­nių kre­mų nuo sau­lės. Jei­gu jų ne­nau­do­si­te, ba­li­na­mo­sios prie­mo­nės ne­tu­rės jo­kio po­vei­kio.

Straz­da­nos nai­ki­na­mos ir spe­cia­liu la­ze­riu, ku­ris nuo odos pa­vir­šiaus ša­li­na pig­men­tą.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų