Kaip sirg­ti tai­syk­lin­gai?

Jei jums iš­ties bran­gi svei­ka­ta – su­ne­ga­la­vus bū­ti­na ne ati­dė­lio­ti, o gy­dy­tis. Tie­sa, tai da­ry­ti rei­kia ne bet kaip.

 
Baik sa­vi­veik­lą

Gy­dy­tis sa­va­ran­kiš­kai re­ko­men­duo­ti­na tik tiems, kas tu­ri stal­čiu­je me­di­ci­nos aka­de­mi­jos di­plo­mą. Prie­šin­gu at­ve­ju ge­riau kreip­kis į gy­dy­to­jus. Juk oku­lis­tui tik­riau­siai ne­pa­lik­tum re­mon­tuo­ti sa­vo ma­ši­nos – tai ko­dėl lei­di bu­hal­te­re dir­ban­čiai ko­le­gei pa­ta­ri­nė­ti, ko­kius vais­tus tu­rė­tum ger­ti? Be­je, li­gų se­zo­nui pra­si­dė­jus gau­siai re­kla­muo­ja­mi vais­tai ir nuo ko­su­lio, ir nuo slo­gos, ir nuo per­ša­li­mo. Ta­čiau jie gy­do tik li­gos simp­to­mus, o ne pa­čią li­gą.

Ne­ati­dė­liok gy­dy­mo

Kuo grei­čiau pra­dė­si gy­dy­tis – tuo grei­čiau pa­sveik­si. Ga­lio­ja be­veik vi­sais at­ve­jais. Tai­gi jei jau pa­ju­tai, kad kas nors ne­ge­rai – ne­ati­dė­liok vi­zi­to pas gy­dy­to­ją. Be to, ne­pa­miršk, jog at­si­sa­kiu­si im­ti biu­le­te­nį ke­le­tui die­nų vė­liau ga­li sirg­da­ma pra­leis­ti lo­vo­je ke­le­tą sa­vai­čių. Pa­pras­čiau­sias per­ša­li­mas ga­li virs­ti bron­chi­tu ar plau­čių už­de­gi­mu, o tab­le­tė­mis nu­mal­šin­tas skaus­mas – skran­džio opa.

Liau­dies me­di­ci­na

Pa­ju­tus pir­muo­sius per­ša­li­mo simp­to­mus šil­tas pie­nas, me­dus, cit­ri­na ar avie­čių ar­ba­ta ga­li pa­da­ry­ti ste­buk­lus. Ta­čiau liau­diš­kos prie­mo­nės pa­de­da tik­rai ne vi­sa­da. Pa­vyz­džiui, an­gi­nos ar plau­čių už­de­gi­mo be vais­tų ne­iš­si­gy­dy­si. Ne­tin­ka­mai var­to­ja­mos net ir vais­ta­žo­lių ar­ba­tos ga­li ne tik ne­pa­dė­ti, bet ir pri­da­ry­ti ža­los. O kom­bi­nuo­da­ma vais­tus ir liau­diš­kas prie­mo­nes bū­ti­nai ap­tark tai su gy­dy­to­ju – ar toks kok­tei­lis iš­ties ne­pa­kenks.

Su­si­pa­žink su gy­dy­to­ju dar prieš su­sirg­da­ma

Tik­riau­siai už­ra­šų kny­ge­lė­je tu­ri sa­vo kir­pė­jos, sa­vo siu­vė­jos, sa­vo ma­ni­kiū­ri­nin­kės te­le­fo­nus. Nes tu ne­pa­ti­ki nei sa­vo plau­kų, nei na­gų bet kam – o jos tik­rai ge­ros spe­cia­lis­tės. Tai­gi ko­dėl ne­tu­ri sa­vo pa­žįs­ta­mo ben­dro­sios prak­ti­kos gy­dy­to­jo, o su juo su­si­pa­žįs­ti tik li­gos pri­spir­ta? Pro­fi­lak­ti­nis pa­si­tik­ri­ni­mas pas šei­mos gy­dy­to­ją – pui­ki dings­tis su­si­pa­žin­ti su spe­cia­lis­tu, pas ku­rį esi už­si­ra­šiu­si, įsi­ti­kin­ti, ar jis tau tik­rai tin­ka.

Tau­pyk gy­dy­mui, bet ne gy­dy­da­ma­si

Net ir ne­su­dė­tin­gos li­gos gy­dy­mui daž­nai ten­ka pa­klo­ti ne­men­ką su­mą pi­ni­gų. To­dėl kai pri­rei­kia pa­pil­do­mų vais­tų, pa­pil­do­mų ty­ri­mų, ne­re­tai su­si­mąs­to­ma: o gal pa­tau­py­ti? Gal ap­sie­iti ir be jų? Be abe­jo, tai – la­bai ne­iš­min­tin­ga, bet ką da­ry­ti, jei ki­še­nė­je ima švil­pau­ti vė­jai? Pui­kus spren­di­mas – nuo­lat tau­py­ti „juo­dai die­nai“. Tai ne­reiš­kia, kad tu­rė­tum į ko­ji­nę kiš­ti di­džiu­les su­mas pi­ni­gų. Ta­čiau su­kau­pu­si bent ke­le­tą šim­tų li­tų net ir su­sir­gu­si jau­sie­si daug drą­siau, o pri­rei­kus pa­pil­do­mų iš­lai­dų ne­pul­si į pa­ni­ką, kad ne­tu­ri iš ko su­si­mo­kė­ti.

Svei­kam žmo­gui sirg­ti leng­viau

Ir tai – vi­sai ne ka­lam­bū­ras. Svei­kas gy­ve­ni­mo bū­das, su­ba­lan­suo­ta mi­ty­ba, kū­no mankš­ti­ni­mas ir grū­di­ni­mas – pui­kios dau­ge­lio li­gų pro­fi­lak­ti­kos prie­mo­nės. Jos pa­de­da ne tik ne­sirg­ti, bet ir su­sir­gus daug grei­čiau pa­sveik­ti.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų