At­si­dū­ręs be­dar­bių gre­to­se kiek­vie­nas pa­si­jun­ta pra­stai. Bet ar ga­li at­lei­di­mas iš dar­bo pa­kenk­ti žmo­gaus svei­ka­tai?

Iš­stu­di­ja­vu­si dau­gy­bę at­lei­di­mo at­ve­jų JAV so­cio­lo­gė at­sa­ko: „Taip.“ Apie jos iš­va­das ra­šo žur­na­las „Ti­me“. Niu­jor­ko vals­ty­bi­nio uni­ver­si­te­to moks­li­nin­kė Ka­te Strul­ly žur­na­le „De­mog­rap­hy“ ra­šo, kad at­lei­di­mas iš dar­bo ga­li su­kel­ti tiek psi­cho­lo­gi­nių, tiek fi­zi­nių ne­ga­la­vi­mų. At­me­tu­si at­ve­jus, kai žmo­nės pra­ra­do dar­bą dėl pa­blo­gė­ju­sios svei­ka­tos, ji ana­li­za­vo tik tuos at­ve­jus, kai dar­buo­to­jai bu­vo at­leis­ti dėl prie­žas­čių, ku­rios nuo jų ne­pri­klau­sė (pvz., kom­pa­ni­jos ban­kro­tas). Pa­aiš­kė­jo, kad 80 proc. to­kių at­leis­tų­jų po pus­an­trų me­tų ėmė skųs­tis įvai­riais ne­ga­la­vi­mais, pra­de­dant pa­di­dė­ju­siu krau­jos­pū­džiu ir bai­giant šir­dies li­go­mis bei dia­be­tu.

K. Strul­ly tvir­ti­na, kad at­lei­di­mas nei­gia­mai vei­kia or­ga­niz­mą net­gi tuo at­ve­ju, kai žmo­gus grei­tai su­si­ran­da nau­ją dar­bą. „Tie, kam per pus­an­trų me­tų pa­vy­ko vėl įsi­dar­bin­ti, taip pat skun­dė­si pa­blo­gė­ju­sia svei­ka­ta“, – ra­šo ji. Moks­li­nin­kė taip pat pa­ste­bė­jo, kad at­lei­di­mai la­biau vei­kia dar­bi­nin­kų nei įstai­gų dar­buo­to­jų svei­ka­tą. Šią ten­den­ci­ją au­to­rė pa­aiš­ki­na tuo, kad dar­bi­nin­kai yra ma­žiau fi­nan­siš­kai ap­sau­go­ti, to­dėl pra­ra­dę dar­bą pa­ti­ria di­des­nį stre­są.

Anks­tes­ni ty­ri­mai pa­ro­dė, kad stre­sas pa­di­di­na hor­mo­nų kie­kį or­ga­niz­me ir su­ke­lia už­de­gi­mus, ku­rie ga­li pa­kenk­ti šir­dies dar­bui ir krau­jo apy­ta­kai. Bet taip pat įro­dy­ta, kad re­gu­lia­rūs pra­ti­mai ir svei­ka mi­ty­ba ga­li su­ma­žin­ti stre­so po­vei­kį or­ga­niz­mui.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų