Spausdinti šį puslapį

Priimtos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos

Priimtos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos Priimtos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos

Seimas priėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas pataisas, kuriomis siekiama užkirsti kelią balsų migracijai per savivaldos rinkimus.

Priimant tokius svarbius Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pakeitimus, balsavime iš 141 Seimo nario dalyvavo 81. 78 politikai buvo už pataisas, trys susilaikė.

Minėto įstatymo pataisomis nustatyta, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą deklaravo tos savivaldybės teritorijoje likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos.

Nuolatiniu savivaldybės gyventoju bus laikomas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris savo gyvenamąją vietą tos savivaldybės teritorijoje yra deklaravęs likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos.

Minėtame įstatyme atsisakyta nuostatos, kad nuolatiniu savivaldybės gyventoju laikomas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris savo nuolatinę gyvenamąją vietą viešu pareiškimu nurodė tos savivaldybės teritorijoje arba kurio paskutinis žinomas gyvenamosios vietos adresas yra tos savivaldybės teritorijoje.

Iki šiol įstatymas nustatė, kad balsuoti savivaldos rinkimuose gali nuolatiniai tos savivaldybės gyventojai, o jokių terminų deklaruoti gyvenamąją vietą nebuvo.

Prezidentė pataisas inicijavo po to, kai per 2015 m. kovo 1 d. savivaldybių tarybų rinkimus Šalčininkų, Vilniaus ir Alytaus rajonuose buvo pastebėtas masinis piliečių gyvenamosios vietos perdeklaravimas iš vienos savivaldybės į kitą.

Prezidentė piktinosi, kad įstatymas sudaro sąlygas rinkėjui balsuoti toje savivaldybėje, kurioje jis nuolat negyvena. Tai ne tik prieštarauja Konstitucijai, bet ir sudaro sąlygas manipuliuoti rinkėjų balsais ir iškreipti tikrąją jų valią.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)