Spausdinti šį puslapį

Teisme – reformos ir viltis išsikraustyti

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ketinama statyti naują teismo pastatą. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ketinama statyti naują teismo pastatą.

Ukmergės rajono apylinkės teisme laukiama naujo teisėjo. Ši kėdė liko laisva, teismą palikus čia dirbusiam Evaldui Pašiliui. Teismo darbuotojai taip pat laukia naujojo pastato statybų, kurios nusikėlė, prireikus keisti techninį projektą.

Teismui laikinai pirmininkaujanti Edita Zarembienė šias pareigas eina nuo 2012 m. liepos, kai pakeitė kolegą E. Pašilį, pasibaigus jo penkerių metų kadencijai. Nuo tada nuolatinio teismo vadovo neturime. Patvirtinti naujojo neskubama, ir tai, anot laikinosios pirmininkės, greičiausiai susiję su šalies teismų reforma, kuriai rengiamasi.

Dabar šalyje – 49 apylinkių teismai. Po reformos, planuojama, respublikoje jų liks 12. Visi Vilniaus apskrities teismai būtų sujungti į vieną. Teismai toliau veiks tose pačiose vietovėse ir patalpose, tačiau jų administravimas bus vykdomas iš pagrindinių centrų.

 „Seimas patvirtino, kad reforma prasidės nuo 2018 m. sausio 1 dienos. O kol kas viskas stovi vietoje – neturim jokios informacijos apie tai, kada galėtų būti paskirtas nuolatinis pirmininkas“, – sako E. Zarembienė. Svarsto, kad tai, jog delsiama, galbūt susiję su finansiniais dalykais, pirmininkui jo kadencijos metu mokamu atlyginimu ir pan.

„Mes – ne vieninteliai: tokių „laikinų“ yra daug. Mažesniuose teismuose, kuriuos ketinama sujungti į didesnius, dirba nemažai laikinų pirmininkų“, – pašnekovė vardijo Širvintų, Trakų, kitų rajonų apylinkių teismus. 

Sako, jog nesklandumų teismo darbe dėl užsitęsusios tokios situacijos nekyla: „Laikinai einantis šias pareigas asmuo turi visas tokias pačias teises ir pareigas, įgaliojimų trūkumo nėra. Tačiau, aišku, geriau, kad būtų nuolatinis.“

Į teisėjo vietą – atranka 

Apylinkių teismų pirmininkus, kaip ir teisėjus, skiria Lietuvos Respublikos prezidentė. Seimo pritarimu 5-erių metų kadencijai ji neseniai paskyrė ir generalinį prokurorą – ukmergiškį teisėją E. Pašilį.

Šiam išvykus dirbti į sostinę, liko laisvas mūsų rajono apylinkės teismo teisėjo etatas. Vyks atranka į šias pareigas. Prašymų sulaukta, asmenų, ketinančių dalyvauti atrankoje, sąrašas jau sudarytas.

„Pradėtas atrankos procesas – ji turėtų būti kovo 7 dieną. Atrinktas kandidatas bus siūlomas tvirtinti prezidentei, ir tikimės kuo greičiau gauti naują teisėją“, – viliasi pašnekovė.  

Ukmergės teisme šiuo metu dirba penki teisėjai. 

Statybos kainuos pigiau 

Laukiama ir naujojo teismo pastato, iškilsiančio šalia Deltuvos ir A. Smetonos gatvių sankryžos. „Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad tam bus skirta mažiau lėšų, nei iš pradžių planuota.

„Dabar vyksta derinimo darbai, pasirašėm atnaujintą įgaliojimą Nacionalinei teismų administracijai ir pigesnį projektą“, – pasakojo E. Zarembienė. 

Teisėjų tarybos posėdyje pernai buvo pritarta Ukmergės rajono apylinkės teismo pastato projekto keitimui, numatant mažinti būsimo pastato plotą bei statybos sąnaudas. Tokį siūlymą pateikė Nacionalinė teismų administracija, atsižvelgusi į teismų sistemai skiriamų asignavimų apimtis, teismo poreikius ir projekto įgyvendinimo kainą. Administracijos nuomone, 2 mln. 482 tūkst. eurų – tiek planuota išleisti statybų ir įrengimo darbams – yra nepagrįstai daug.

Pagal pirminį projektą buvo suprojektuotas 1287 kv. m ploto pastatas. Naujajame projekte planuojama statyti beveik penktadaliu mažesnį. Atsisakyta brangių apdailos medžiagų, buvo supaprastintos pastato konstrukcijos, optimizuotos inžinerinės sistemos. Pakeitus projektinius sprendinius, planuojama sutaupyti apie 20 proc. sumos, įskaitant pasiruošimo procedūras ir pastato statybas. Tai būtų apie 450,9 tūkst. eurų.

Pernai turėjusių prasidėti statybų data kol kas dar neaiški. „Pirmiausia turi būti paskelbtas konkursas rangovui. Darbų pradžia priklausys nuo to, kokį jį gausim, ar be skundų bus galima viską pradėti“, – sakė E. Zarembienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)