Tapti seniūnaičiais nesiveržia

Pastarosios dienos rajono seniūnijose – rinkimų metas: renkami seniūnaitijų vadovai. Kai kuriose jų rasti neapmokamo darbo imtis norinčių seniūnaičių ne taip ir paprasta.

Savivaldybės Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Zina Kurmelienė pasakojo, kad seniūnaičių rinkimai rajone organizuojami keletą pastarųjų savaičių. „Vyksta beveik visose seniūnaitijose, nes baigėsi seniūnaičių kadencijos – 2014-aisiais jie buvo išrinkti trejiems metams“, – sakė ji.

„Seniūnaičiai perrinkti arba išrinkti nauji, išskyrus kai kurias seniūnijas, pavyzdžiui, Pabaisko: ten pernai buvo seniūnaičių kaita. Šiuo metu gal tik viena kita seniūnaitija dar be vadovo“, – pasakojo vedėja.

Ne visur pavyksta išsirinkti eiti tokias pareigas galinčius apsiimti asmenis. Kai kurie kandidatai jų atsisako ir nerandama, kas juos galėtų pakeisti. Tokių seniūnaitijų yra Pivonijos, Siesikų, kitose seniūnijose.

Rajono savivaldybės taryba šiemet patvirtino naują seniūnaičių rinkimų organizavimo tvarkos aprašą. „Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymas anksčiau sakė, kad jį tvirtina savivaldybės administracijos direktorius. Pasikeitus įstatymo nuostatoms, šį aprašą tvirtina savivaldybės taryba“, – sakė Z. Kurmelienė.

Seniūnaičių rinkimus organizuoja seniūnijų seniūnai, jie renkami gyventojų susirinkime arba atėję gyventojai pildo apklausos lapus, kuriuose pasirašo už kandidatus. Tai priklauso nuo seniūnaitijos gyventojų skaičiaus. Jei nesusirenka pagal atitinkamą vietovę nustatytas reikalingas rinkėjų skaičius, organizuojami pakartotiniai rinkimai. Balsuoti gali tie gyventojai, kurie deklaravę savo gyvenamąją vietą toje seniūnaitijoje.

Vietos savivaldos įstatymas apibrėžia ir seniūnaičio statusą, teises, pareigas. Jame taip pat nurodyta seniūnaitijų sudarymo tvarka.

„Kiek tenka bendrauti su seniūnais ir girdėti atsiliepimus, rasti seniūnaičių kai kuriose seniūnaitijose – problema, – pasakojo pašnekovė. – O kai kur žmonės labai aktyvūs, plačiau žiūri į seniūnijos veiklą, yra norinčių pagelbėti seniūnams ir įsitraukti į bendruomeninį gyvenimą. Labai priklauso, kaip gyventojų santykiai bendruomenėje susiklostę.“ Kaip vieną iš aktyvesnių šiuo požiūriu seniūnijų ji minėjo Veprius.

Iš viso rajone turime per 60 seniūnaitijų. Daugiausia jų priklauso miesto, kuris suskirstytas į teritorijas, seniūnijai – 13. Šešuolių seniūnija turi 3, Žemaitkiemio, kitos seniūnijos – po 4–5 seniūnaitijas, kiek daugiau jų yra Deltuvos, Želvos seniūnijose.

Seniūnaičius galima vadinti savanoriais, mat už jų darbą nemokama. „Įstatymas numato, kad tarybos sprendimu gali būti kompensuojamos, pavyzdžiui, telefono išlaidos. Bet mes tokio mechanizmo, nors taryboje buvo užsiminta apie šiuos klausimus, nesam pasitvirtinę“, – teigė Z. Kurmelienė.

Seniūnaičių rinkimai neseniai baigėsi Taujėnų seniūnijoje. „Kandidatus siūlė bendruomenės – jos veikia kiekviename mūsų seniūnijos kaime, – pasakojo vyr. specialistė Loreta Varnienė. – Iš 5-ių seniūnaitijų seniūnaičiai išrinkti keturiose: Pamūšio, Lėno, Balelių ir Taujėnų. Visose yra po dešimt ar daugiau kaimų. Kai kurios seniūnaitės liko tos pačios, keli yra ir nauji.“

Anot jos, be vadovo kol kas liko Užupušių seniūnaitija: „Kandidatė iš pradžių sutiko, bet vėliau persigalvojo ir atsisakė. Kitų rinkimų data dar nenustatyta.“

Specialistės teigimu, ne tiek ir daug kandidatų buvo pasiūlyta dalyvauti šiuose rinkimuose. „Seniūnaičiai turi atstovauti gyventojų interesams, bendradarbiauja su seniūnais, išsako jiems žmonių problemas, kartu su seniūnais ruošia veiklos ataskaitas. Tačiau juk dirba visuomeniniais pagrindais – be jokio atlygio“, – sakė ji.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų