Į namus beldžiasi parašų rinkėjai

Į ukmergiškių namus šiomis dienomis beldžiasi parašų prašantys kandidatai į savivaldybės tarybos narius ir jų palaikymo komandos. Partijoms ir visuomeniniam rinkimų komitetui reikės surinkti 270 gyventojų parašų, liudijančių pritarimą politikų dalyvavimui rinkimuose.

 

Ukmergiškiai turės galimybę kandidatus į savivaldybės tarybą rinkti iš dešimties sąrašų, o merą – iš 9 kandidatų.

Ukmergės rajono rinkimų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Odeta Mackevičienė pasakojo, kad devynioms kandidatuojančioms partijoms ir vienam rinkimų komitetui išdalinta po vienodą skaičių lapų parašams rinkti – po 22. Visus juos, iki galo ar ne užpildytus, bus privalu grąžinti rinkimų apygardos rinkimų komisijos nariams.

Būtinas parašų skaičius – 270. Kiekvienoje rinkimų apygardoje jis skirtingas ir nustatomas pagal rinkėjų toje apygardoje skaičių. Parašus reikia surinkti iki sausio 17 dienos.

 

Sumažėjo

 

VRK duomenimis, per šiuos rinkimus  rinkėjo teisę turės 31 352 ukmergiškiai.

Per ketverius metus nuo praėjusių savivaldos rinkimų mūsų rinkėjų skaičius susitraukė daugiau kaip 2000 – 2015 metais buvo 33 429. Tai – didžiulis „nukraujavimas“, nes, pavyzdžiui, Laumėnų, Tolučių, Lėno rinkimų apylinkėse į sąrašus įtraukiama vos po kelis šimtus rinkėjų.

Pati didžiausia – Linų rinkimų apylinkė – per praėjusius rinkimus telkė per 2 900 rinkėjų.

Rinkėjų netektis per praėjusius ketverius metus palyginti su dar ankstesniais rinkimais yra kiek mažesnė. 2011 metais rinkimų teisę turėjo 35 975 ukmergiškiai. Tuomet per ketverius metus jų buvo sumažėję 2 500.

 

Nebūtinai už vieną

 

Pasirašyti už sąrašą ar partiją galima ir internetu, prisijungus VRK svetainėje.

Vėliau, komisijai pridavus lapus, ši tikrins, ar parašai, pateikti internetu ir popieriuje, nesidubliuoja, ar nesidubliuoja jie keliuose tos pačios komandos lapuose, ar įrašai įskaitomi, nėra pataisymų, ar pasirašiusieji tikrai deklaruoti Ukmergėje.

O.Mackevičienė primena, kad gyventojai gali pasirašyti nebūtinai už vieną sąrašą, o už tiek, kiek tik nori. Šis parašas byloja apie pritarimą, kad minėta komanda dalyvautų rinkimuose.

Taip pat gyventojams primenama, kad parašų rinkėjams nereikia pateikti savo asmens kodo. Tačiau privalomas yra asmens tapatybės – paso arba kortelės – numeris.

Pasirašyti gali tik Ukmergėje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys.

Gyventojai, įsileidžiantys į namus parašų rinkėjus šiomis dienomis, turėtų būti budresni – pasitaiko, kad tokiu metu aktyvesni tampa ir įvairaus plauko vagiliai ar sukčiai...

 

10 į vieną vietą

 

Kandidatų į mūsų rajono savivaldybės tarybą, už kuriuos prašoma pasirašyti, sąrašai labai margi ir įvairialypiai.

„Ukmergės žiniose“ jau skelbėme, kad rajone rinkimuose dalyvaus Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, partijos „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos centro partijos, Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) komandos.

Taip pat dalyvaus prieš rinkimus suburtas visuomeninis rinkimų komitetas „Tavo Ukmergė“.

Viena iš dešimties komandų kandidato į merus nekelia, taigi merą rinksime iš devynių kandidatų.

Iš viso į 25 vietas Ukmergės rajono savivaldybės taryboje šiemet grumsis 253 kandidatai – maždaug 10 į vieną vietą.

 

Be užstato

 

Per ankstesnius rinkimus pasitaikydavo kandidatų, kurie, išrinkti į rajono savivaldybės tarybą, dėl savo einamų pareigų negalėdavo joje dirbti. Tokioje situacijoje atsidurdavo seniūnai, savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovai, Seimo nariai.

Seimas šįmet daugiau nei du kartus padidino užstatą tokiems pretendentams. Seimo priimta pataisa numato, kad jeigu partijos ar rinkimų komiteto sąraše yra įrašyti kandidatai, einantys pareigas, nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis, už kiekvieną tokį sumokamas penkių vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio užstatas – 9 200 eurų.

Praėjusiuose rinkimuose užstatas siekė du vidutinius mėnesio algos dydžius. Kandidatams į rajonų merus toks užstatas neprivalomas.

O.Mackevičienė sakė, kad mūsų apygardoje nėra nė vieno kandidato, kuriam užstatas būtų privalomas, vadinasi, nėra kandidatų – „papuošalų“, kurie savivaldybės nario mandato išrinkti atsisakytų.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Staska 2019-01-14 16:29
Žmonės būkit protingi, nesirašykite dabartinei valdžiai. Jie to neverti. Ukmergė turi žinoti savo "didvyrius" Janicką-Jackūną-Petronį-Balčiūnienę (Darbo partija, Socdemonai, Koncervai).
Šviežias pavyzdys: Pagarsinta istorija, kai P.Narbutas pasiūlė Ukmergei sukurti stiprų fotbolo klubą. Ponas Narbutas būtų suteikęs visą paramą. Tačiau vietinių didvyrių dėka, projektas nugesintas. Cituoju (Citata ir facebook Ukmergiškių grupės):
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # Staska II 2019-01-14 16:30
Paulius Malžinskas
Sausio 11 d., 22:51
Vilniuje atsirado rimtas žaidėjas. Gimė naujas projektas-FK Vilnius. Tai reikia vertinti labai pozityviai, tuo labiau, kad investuotojas gerą vardą ir autoritetą turintis verslininkas, tiksliau tariant verslininkų grupė, kurie aiškiai supranta, kad futbole per metus niekas nepasidaro. Ta proga kelios įžvalgos.
-Projektas mano nuomone aiškiai iliustruoja, kokią reikšmę gali turėti vietos savivaldos sprendimai, tiksliau tariant jų nebuvimas ir nenoras juos padaryti.
Dar šį pavasarį „Narbutas LT“ įmonės vadovas sukvietė Ukmergėje vietos valdžią, dar kelių užsienio kapitalo įmonių vadovus ir pasiūlė-padarykime visi kartu futbolą Ukmergėje. Stadionas yra, treniruočių aikštė yra, tradicijos yra, futbolo mokykla yra, žiūrovas tikrai bus. Bendruomenė stipri. Verslas pats rodo iniciatyvą ir norą prisidėti ir vystyti. Trumpai tariant visos sąlygos sukurti rimtą futbolo klubą.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # Staska II 2019-01-14 16:30
Įvyko kelios diskusijos šia tema, buvo numatyti konkretūs terminai (projektas turi startuoti 2019m) ir buvo identifikuotos pagrindinės kryptys darbų, kuriuos reikia padaryti, kad traukinys pajudėtų.
Darbai: 1.Savivaldybė turi tapti projekto dalininke ir įsteigti bendrą įstaigą (pvz FK Ukmergė, ar FK Vienybė, ar kt) arba kitais būdais patvirtinti savo dalyvavimą projekte. 2.Pertvarkyti/reorganizuoti savivaldybės žinioje esantį sporto centrą (FM), kuris turi tapti naujai kuriamo klubo struktūros dalimi.
3. Numatyti Ukmergės m. strategijoje tolimesnius sporto infrastruktūros plėtros darbus (dengtas futbolo maniežas, dirbtinės dangos aikštė).
Kaip toliau viskas vystėsi, nežinia. Galiu tik pasidalinti gandais, kad vietos valdininkai pradėjo stabdyti procesus. Kalbama, kad tam nemažai įtakos padarė ir vietos futbolo mokyklos vadovai, kuriems sporto centro reorganizacija į privačią struktūrą, reiškia išėjimą iš komforto zonos.3
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # Staska II 2019-01-14 16:31
Narbutas žmogus labai konkretus ir paprastas. Nenorite-nereikia. Ir štai šiandien galime tik pasidžiaugti, kad panašu, jog labai greitai Vilniuje bus rimtas derbis.
O kas Ukmergėje? O gi nieko. Toliau vyks miesto gyvenimas, viskas bus ramu, vyks rinkimai ir biudžeto dalybos, o miesto futbolas ir toliau laikysis ant kelių, fanatiškai šį žaidimą mylinčių futbolo entuziastų iš FKK Spartakas pečių, prieš kuriuos reikia žemai nusilenkti ir pasakyti didelį bei nuoširdų dėkui, kad jie myli tai ką daro, o vienas iš klubo įkūrėjų Benas Terekas kada nors su giliu liūdesiu balse papasakos visą šitą istoriją pavadinimu- “ Buvo toks šansas“
Kaip neatsiminsi ta proga maestro Vytauto Kernagio dainos.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # lt 2019-01-15 10:03
Labai idomi cia istorija papasakota.Jei taip buvo is tikruju , tai labai blogai.Keista, kad nebuvo viesinta , nebuvo diskusijos, nes butu dalyvave ir rajono pinigai, gal but keistusi stadiono statusas.Sia tema reikia daugiau informacijos, juk kazkada Romanovas irgi norejo zalgirio arena perimti.O siaip - ukmergeje sportas- mires, kaimo lygio.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # to lt 2019-01-15 10:12
diskusija užsimezgė FB. užduoti klausimai miesto valdžiai. Kol kas atsakė tik Balčiūnienė, kuri patvirtino, kad iniciatyvos buvo ir anot jos, dėl subordinacijos ji nesikišo, o visą procesą kuravo Janickas. Visi kiti bailiai tyli. Deja, šiai dienai Narbutas savo pinigus investavo Vilniuje.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+3 # lt 2019-01-15 12:08
Vienas Janickas nieko sprest negalejo, yra rajono taryba ir t,t , jei iniciatyva buvo numarinta tai reikia ieskot kaltu.Dabar iseina kad Balciuniene, prisidengdama subordinacija gali nieko nedaryti, bet ji yra politinio pasitikijejimo valdininke, ji taip atsakyti negalejo, o jei taip parase tai , matyt, ne savo vietoj sedi
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų