Spausdinti šį puslapį

Reklamuotis privaloma pagal taisykles

„Ukmergės žiniose“ neseniai rašėme apie ukmergiškiams kylančius neaiškumus dėl platinamos politinės reklamos. Teirautasi, ar galima įvairius bukletus ir laikraščius palikti, pavyzdžiui, valstybinėse įstaigose. Mat skaitytoją papiktino Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje rasti rajono politikų, einančių į rinkimus, leidiniai.

Į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) su skaitytojo klausimu kreipėmės dar prieš keletą savaičių. Teiravomės apie reikalavimus platinant politinius leidinius įstaigose. Tačiau jokio konkretaus atsakymo nepavyko gauti.

Jo neseniai sulaukėme iš Ukmergės rajono savivaldybės Nr. 53 rinkimų komisijos. Jos pirmininkės Odetos Mackevičienės teigimu, apie minėtus laikraščius bibliotekoje komisija buvo informuota. Komisijos sudarytos politinės reklamos stebėsenos grupės narys Darius Danielius buvo nuvykęs į viešąją biblioteką. Tačiau laikraščių nerado.

„Pasikalbėjus su skaityklos darbuotoja išsiaiškinta, kad leidinius su politine reklama galėjo palikti kuris nors iš skaityklos lankytojų. Pakartotinio apsilankymo metu politinės reklamos skleidimo pažeidimų taip pat nebuvo nustatyta“, – nurodė O. Mackevičienė.

VRK yra parengusi ir patvirtinusi Išorinės politinės reklamos skleidimo taisykles. Jose nurodoma, kad „leidus įrengti ir skleisti išorinę politinę reklamą viduje statinių, kuriuose veikia valdžios, teisėsaugos, kitos valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos (jei ten yra įrengtos tradicinės vietos įvairiems skelbimams), turi būti sudarytos vienodos sąlygos visiems politinės kampanijos dalyviams“.

VRK kontroliuoja, kaip laikomasi šių taisyklių reikalavimų. Savivaldybių ir apylinkių rinkimų komisijos prižiūri, kaip jų laikomasi savivaldybės ar apylinkės teritorijoje. Už išorinės politinės reklamos skleidimo reikalavimų pažeidimą gali būti surašomas administracinio nusižengimo protokolas. Jį gali surašyti VRK pirmininkas ir šios komisijos nariai ar VRK pirmininko įgalioti valstybės tarnautojai, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos pareigūnai, valstybinių rezervatų, valstybinių parkų ir biosferos rezervatų direkcijų ir saugomų teritorijų valstybinio valdymo ir kontrolės įstaigų pareigūnai.

O.Mackevičienės teigimu, atsižvelgiant į VRK praktiką, pasitvirtinus minėtam atvejui, susijusiam su viešąja biblioteka, galėtų būti taikomas įspėjimas.

Išorinės politinės reklamos skleidimo taisyklėse kalbama apie draudimus įrengti ir skleisti tokią reklamą. Draudžiama: ant statinių, kuriuose veikia valstybės valdžios, teisėsaugos, kitos valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos; valstybės ar savivaldybių įmonėms priklausančiose viešojo transporto priemonėse ir ant jų.

Respublikos prezidento rinkimų išorinė politinė reklama gali būti skleidžiama tais atvejais, kai reklamos plotai ar vaizdo transliavimo įrenginiai priklauso ar yra perduoti naudotis tretiesiems asmenims, kuriems valstybės ar savivaldybių įmonės negali daryti tiesioginio ar netiesioginio lemiamo poveikio.

Taip pat draudžiama įrengti ir skleisti automobilių keliuose ir jų sanitarinės apsaugos zonose, gatvėse ir prie jų, jeigu reklama gali užstoti technines eismo reguliavimo priemones, kelio ženklus, pabloginti matomumą, akinti eismo dalyvius, atitraukti jų dėmesį ir taip kelti pavojų eismo dalyviams. Draudžiama naudoti reklamą, imituojančią kelio ženklus.

Galioja ir reikalavimai, susiję su skulptūromis, paminklais.

Išorinę politinę reklamą įrengti ir skleisti draudžiama 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa, bei neturint žemės, statinių ar kitų objektų, ant kurių ar kuriuose ji įrengiama, savininko sutikimo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)