Išankstinis balsavimas prasidėjo

Išankstiniai rinkimai Ukmergės savivaldybėje trečiadienį prasidėjo lygiai 8 val. ryto.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Išankstiniai rinkimai Ukmergės savivaldybėje trečiadienį prasidėjo lygiai 8 val. ryto. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šį trečiadienį prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų rinkimuose. Rinkėjų laukia kai kurie pasikeitimai.

Išankstinis balsavimas rajono savivaldybėje šį trečiadienį ir ketvirtadienį organizuotas nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Dalyvauti kviesti visi, kurie rinkimų dieną negalėjo atvykti į savo rinkimų apylinkes.

Nuo trečiadienio prasidėjo balsavimas ir specialiuose punktuose – globos, socialinės rūpybos įstaigose, ligoninėse, kalėjimuose.

Ukmergėje specialieji punktai įsteigti Jasiuliškių socialinės globos namuose ir Ukmergės ligoninėje. Jasiuliškiuose balsavimas vyko nustatytomis valandomis trečiadienį, ligoninėje – ir trečiadienį, ir ketvirtadienį.

Penktadienį prasideda balsavimas namuose. Jis tęsis iki šeštadienio. Balsuoti namuose gali visi vyresni nei 70 m. rinkėjai, neįgalieji arba sergantieji.

Tuo metu, kai rinkėjams buvo dalijamos rinkėjų kortelės, asmenys galėjo komisijos narius informuoti apie pageidavimą balsuoti namuose.

Ukmergės rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Odeta Mackevičienė sako, kad Ukmergėje tokią teisę dėl amžiaus ir neįgalumo šiemet turi beveik 7 000 rinkėjų, tačiau pageidavimą išreiškė tik 20 proc.

Apylinkių sumažėjo

Sekmadienį rinkimai Lietuvoje prasidės visose savivaldybėse – 1 970 rinkimų apylinkių. Ukmergėje per šiuos rinkimus apylinkių skaičius sumažėjo nuo 39 iki 27.

2015-aisiais rinkėjai galėjo balsuoti toje savivaldybėje, kur yra deklaruota jų gyvenamoji vieta, tačiau ta deklaracija galėjo būti pateikiama prieš pat rinkimus.

Dabar įstatymiškai nustatyta, jog asmenys savivaldybių tarybų rinkimuose balsuoja toje savivaldybėje, kurioje 90 d. prieš rinkimus yra deklaravę savo gyvenamąją vietą.

Be užuolaidų

Per šiuos rinkimus rinkimų apylinkės bus kiek pasikeitusios. Siekiant kuo didesnio skaidrumo balsavimo kabinose nebelieka užuolaidų.

Be to, balsadėžės bus ne permatomos, bet matinės spalvos.

Taip esą siekiama užtikrinti, kad žmogui įmetus biuletenį nebūtų atskleista balsavimo paslaptis.

Rinkimų dieną rinkėjai gaus du biuletenius. Vienas skirtas renkamam merui. Šie rinkimai – antrieji, kai merą rinksime tiesiogiai.

Antrasis biuletenis – apygardoje renkamiems tarybų nariams. Reikės išsirinkti sąrašą, už kurį balsuosime. Norintieji galės reitinguoti pasirinkti penkis kandidatus. Nepasirinkus nė vieno  –  palaikote partijos keliamų kandidatų sąrašo eiliškumą.

Dirbs stebėtojai

Ukmergės rajono rinkimų apygardos pirmininkė pasakojo, kad šiuos rinkimus stebės nemažai stebėtojų – kiekvienoje apylinkėje bent po kelis. Jie dirbs neatlygintinai – stebės, ar nenustatomi pažeidimai.

Pagal įstatymą rinkimų stebėtojais gali būti Lietuvos Respublikos rinkėjai ir užsienio valstybėms ar tarptautinėms organizacijoms atstovaujančių subjektų pasiūlyti asmenys.

Rinkimų stebėtoju rinkimų apygardoje negali būti tos savivaldybės, kurios teritorija patenka į rinkimų apygardą, kurioje stebėtojas turi teisę stebėti rinkimus, meras, administracijos direktorius, jų pavaduotojai, seniūnai ir jų pavaduotojai, taip pat rinkimų komisijų nariai, kandidatai.

Gresia baudos

Pasiteirauti apie rinkimų apylinkės adresą ar pranešti apie pažeidimus galima ir trumpuoju VRK informaciniu numeriu 1855.

Grubiausi iš pažeidimų – rinkėjų papirkimas, agitacija rinkimų dieną.

Asmenims, kurie organizuoja rinkėjų balsų pirkimą, yra taikoma baudžiamoji atsakomybė – iki keturių metų laisvės atėmimo. Asmenims, kurie parduoda savo balsą, gali būti taikoma administracinė atsakomybė.

Agitacijos draudimo laikotarpis prasidės penktadienį nuo 1 val. nakties ir tęsis iki sekmadienio 20 val. Tuo metu negali būti jokios rinkimų agitacijos balsavimo patalpoje, 50 m aplink ją.

Pritaikytos neįgaliesiems

Parenkant rinkimų apylinkes šiemet pagrindinis kriterijus buvo jų prieinamumas. „Apvažiavome visas apylinkes, pažiūrėjome, ar jos yra pritaikytos. Ten, kur nebuvo galima pritaikyti, perkėlėme kitur“, – pasakojo rinkimų apygardos pirmininkė O. Mackevičienė. Ji sako, kad neįgaliesiems mūsų savivaldybėje nepritaikyta tik viena rinkimų apylinkė Vepriuose. Ten bus balsuojama seniūnijoje, į kurią vežimėliu patekti nėra galimybės.

Visos kitos II aukšte buvusios rinkimų apylinkės perkeltos į pirmą aukštą ar kitą patalpą.

Bus pavėžėjami

Rinkimų dieną, kovo 3-iąją, ukmergiškiai, kurie gyvena toli nuo rinkimų apylinkės balsavimo patalpų ar dėl kitų priežasčių, galinčių sutrukdyti ten atvykti, bus nemokamai nuvežti balsuoti ir pargabenti atgal.

Rinkėjai balsuoti taip pat bus vežami ir galimo pakartotinio balsavimo dieną, kovo 17-ąją.

Ukmergės rajono savivaldybė skelbė, kad pavėžėjimas organizuojamas vadovaujantis Vyriausiosios rinkimų komisijos patvirtintu Rinkėjų pavėžėjimo į rinkimų apylinkes balsuoti rinkimų dieną organizavimo tvarkos aprašu.

Rinkėjų pavėžėjimo į rinkimų apylinkes balsuoti maršrutus sudarė kaimo seniūnijų seniūnai ir ugdymo įstaigų vadovai kartu su savivaldybės apylinkių rinkimų komisijų pirmininkais. Grafikas skelbtas „Ukmergės žinių“ praėjusio penktadienio numeryje. Taip pat jį galima rasti savivaldybės svetainėje.

Skelbiama, kad pavėžėjimui bus naudojamas ugdymo įstaigų ir seniūnijų transportas. Kiekviena transporto priemonė turės informacinį lapą, kuriame nurodyta, kad vykdomas rinkėjų pavėžėjimas, maršrutas ir jo numeris, važiavimo grafikas, transporto priemonės valstybinis numeris, lapas, antspauduotas savivaldybės rinkimų komisijos antspaudu.

Sudaryti grafikai ir rinkėjams pavėžėti numatomų naudoti transporto priemonių valstybiniai numeriai perduodami policijos komisariatui.

Vertėtų atminti, kad transporto priemonėse, kurios rinkimų dieną pavėžės rinkėjus, negalima rinkimų agitacija, negali būti diskutuojama, už ką žada balsuoti rinkėjai, draudžiama dalyti ar skelbti agitacinę medžiagą ir papirkinėti rinkėjus.

Sumažėjo

VRK duomenimis, per šiuos rinkimus rinkėjo teisę turės 31 352 ukmergiškiai.

Per ketverius metus nuo praėjusių savivaldos rinkimų 2015-aisiais mūsų rinkėjų skaičius sumažėjo daugiau kaip 2 000.

2015 metais rinkėjų skaičius buvo 33 429, o 2011 metais rinkimų teisę turėjo 35 975 ukmergiškiai. Tuomet per ketverius metus iki kitų rinkimų jų sumažėjo 2 500.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų