Spausdinti šį puslapį

K. Krivicko tyrimas: Butų ūkis „melžia“ iš Jūsų pinigus su vietos politikų pritarimu. Ukmergės meras ir Tarybos nariai veikdami išvien su Butų ūkiu kai kurias paslaugas Jums pabrangino dvigubai!

Po praėjusią savaitę „Ukmergės žiniose“ publikuoto mano straipsnio Ukmergės būtų ūkio problemų pūlinys pagaliau sprogo! Ukmergiškiai nusprendė nebetylėti ir vis daugiau žmonių drąsiai kelia negeroves į viešumą. Per kelias dienas sulaukiau daugybės žmonių skambučių. Visi kaip vienas tvirtina – Butų ūkyje betvarkė, o jie iš ukmergiškių “melžia” vis didesnius mokesčius. Didelė dalis žmonių bijo vietos valdžios ir valdininkų keršto ir prašo neatskleisti jų tapatybės. Žinodami, kad aš jų neišduosiu, žmonės ryžtasi kreiptis į mane tiesiogiai ir atvirai pasakoja, kokias problemas patiria kasdien susidurdami su betvarke Butų ūkyje.

Pradėsiu nuo klausimo ir patarimo visiems ukmergiškiams, kurių butus administruoja „Ukmergės butų ūkis“. Pasiimkite ir pasižiūrėkite Būtų ūkio Jums atsiųstas sąskaitas nuo vasario mėnesio – įsitikinsite, kad ir Jums administravimo mokestis nuo vasario mėnesio padidėjo... dvigubai! Dvigubai! Ne 10, ne 20, ne 30 procentų, o dvigubai! Nuo 5 iki 10 centų už kvadratą. Sprendimą paimti iš Jūsų dvigubai daugiau pinigų Butų ūkio teikimu dar sausio 30 dieną priėmė Ukmergės rajono Taryba, kurios nariais yra net trys šiuo metu į Seimą kandidatuojantys vietos politikai: konservatorė A. Balčiūnienė, socialdemokratas A. Dudėnas, darbietis V. Krikštaponis, o  pasirašė tokį sprendimą – „Darbo partijos“ meras R. Janickas. Būtent vietos politikų sprendimu Jūs pastaruosius keletą mėnesių esate priversti mokėti dvigubai didesnius administravimo mokesčius Butų ūkiui. Kokiu pagrindu vietos politikai priėmė tokį sprendimą? Mano nuomonė kategoriška – vienintelė priežastis, kodėl Jums tenka mokėti dvigubai daugiau, yra betvarkė Butų ūkyje ir politikų nesugebėjimas jos sutvarkyti. Butų ūkis netinkamai naudoja Jūsų pinigus, švaisto, išlaidauja, o kai pinigų ima trūkti paprašo vietos politikų padidinti Jums mokesčius. Ir vietos politikai sutinka. Sutinka nuskriausti gyventojus, o tvarkos Butų ūkyje taip ir neįveda.

O kaip jie įves tą tvarką, kai patys rajono politikai ir Tarybos nariai tuo pačiu yra ir Butų ūkio vadovai! Štai A. Kalesnikas, į Tarybą patekęs su judėjimu „Tavo Ukmergė“, yra Butų ūkio pastatų administravimo skyriaus vadovas, o kitas Tarybos narys, „valstiečių“ partijos atstovas K. Jurkevičius, yra Butų ūkio direktoriaus pavaduotojas. Patys save kontroliuoja, kaip sakoma. Beje, Vyriausioji rinkimų komisija praėjusią savaitę panaikino dviejų Ukmergės tarybos narių „valstiečių“ partijos politiko R. Pivoro ir „Tavo Ukmergės“ judėjimo atstovo V. Mikalajūno mandatus! Iš Tarybos juo pašalino todėl, kad jie vienu metu sėdėjo ant dviejų kėdžių – buvo Tarybos nariais ir tuo pačiu savivaldybės valdomos poliklinikos arba pirminio sveikatos priežiūros centro stebėtojų tarybos nariais. Tai draudžia įstatymas. Šiandien oficialiai raštu kreipiausi į VRK prašydamas iš Ukmergės tarybos pašalinti ir A. Kalesniką su K. Jurkevičiumi, nes jie taip pat sėdi ant dviejų kėdžių – yra savivaldybės įmonės “Ukmergės butų ūkis” vadovybėje ir tuo pačiu yra Tarybos nariai.

Kodėl Tarybos politikai įžūliai pakėlė Jums paslaugų kainas? Tiesiog prastai ir netinkamai tvarkomas Butų ūkis iš Jūsų pasiima tiek pinigų, kiek jiems reikia savo finansinėms skylėms užkamšyti. Jiems trūksta pinigų – jie padidina Jums mokesčius. Savo nesugebėjimą tvarkytis su Jūsų surinktais pinigais Butų ūkis, padedamas vietos politikų, sprendžia vis giliau įkišdamas ranką į Jūsų kišenę. Žinote, tikriausiai dar būtų galima suprasti ir pateisinti, jeigu paslaugos pabrangtų keliais ar net keliolika procentų, tačiau 200 procentų išaugusios kainos už paslaugas jau yra virš įžūlumo. Juo labiau, kad pabranginus paslaugas jų kokybė tikrai nepagerėjo.

Per kelias pastarąsias savaites asmeniškai įsitikinau, kad kiekvienas ukmergiškis, kurio būstą administruoja Butų ūkis – su jais turi vienokių ar kitokių problemų. Nėra nei vieno, kuris pasakytų – viskas ten su jais gerai, šauniai dirba. Kiekvieną dieną vis daugiau Ukmergės gyventojų, dešimtimis, šimtais, ėmė man skambinti po to, kai laikraštyje paskelbiau savo telefono numerį ir paraginau kreiptis visus, kurie turi problemų, o vietos valdžia jų negirdi ir nenori spręsti. Daugelį aplankiau asmeniškai. Galiu drąsiai konstatuoti: po mano straipsnio ir raginimo viešinti bėdas – Ukmergės butų ūkio problemų pūlinys sprogo!

Žmonės verčiami permokėti už atliktus darbus, darbai atliekami nekokybiškai arba iš viso neatliekami, o mokestis paskaičiuojamas, sąmatos išpūstos, sukauptos lėšos išnaudojamos netinkamai, administravimo mokesčio eilutė beveik visiems ukmergiškiams šiemet išaugo daugiau negu dvigubai! O į gyventojų skundus nei savivaldybė, nei Butų ūkio atstovai nereaguoja! Renovacijos ir remonto darbai vėluoja, atliekami nekokybiškai, medžiagų ir darbų kainos  uždidintos. Gyventojai jaučiasi žeminami ir apgaudinėjami ir net neturi kam pasiskųsti: pats Butų ūkis į skundus nereaguoja, savivaldybės atstovai atsirašinėja biurokratiniais laiškais, o žmonės savo problemas priversti spręsti patys. Patys remontuojasi laiptines, patys tvarkosi aplinką, patys atlieka remontus, ieškosi pigesnių medžiagų ir rangovų. Iš savo asmeninių lėšų. O tuo tarpu žmonių kas mėnesį mokamas kaupiamasis mokestis ir sukauptos tūkstantinės lėšos lieka nepanaudotos. Žmonės yra tapę betvarkės Butų ūkyje įkaitais.

Birutė, gyvenanti Jaunimo gatvėje: „Štai jau keletą mėnesių administravimo paslaugos mums pabrango daugiau negu dvigubai - nuo 3 iki 6 eurų per mėnesį. Nesuprantu, kodėl turime tiek mokėti. Gal jie ten Butų ūkyje algas sau pasikėlė ar premijas išsimokėjo už mūsų pinigus?“

Jonas, gyvenantis Veterinarijos gatvėje: „Turiu konkrečius įrodymus, kad Butų ūkis priskaičiavo mums sumokėti už darbus, kurių išvis neatliko“.

Angelė, gyvenanti Kauno gatvėje: „Už tai, kad atėjo ir pažiūrėjo į užrakintas duris, Butų ūkis paskaičiavo 30 eurų mokestį, laiptinę pasiremontuojam patys, administravimo mokestis pastaraisiais mėnesiais padidėjo dvigubai, o kaupiamasis mokestis net trigubai – nuo 7 centų iki 20 centų už kvadratinį metrą, ir dar jie per susirinkimus iš mūsų šaiposi“ – piktinosi ukmergiškė.

Tokių ir panašių gyventojų nusiskundimų daugybė. Vos spėju registruoti ukmergiškių skundus. Kalbuosi su visais. Fiksuoju kiekvieną nusiskundimą. Aplankau kiekvieną, kuris kreipiasi ir pakviečia. Ši mano surinkta medžiaga, skundai ir faktai bus įteikti naujajam Ukmergės butų ūkio vadovui R. Baltaduoniui, o jeigu situacija nesikeis – rugsėjo mėnesį organizuosiu visuotinį ukmergiškių protestą prieš tokią situaciją Ukmergės butų ūkyje.

O dabar apie tai, kaip ir kodėl iš tiesų Butų ūkyje švaistomi Jūsų pinigai, paslaugos brangsta, kokybė prastėja ir kas iš to labiausiai pelnosi. Mano šaltinis Ukmergės butų ūkyje pasakoja, kad situacija įmonės viduje iš tiesų labai bloga. Dar visai neseniai Butų ūkio darbuotojams buvo mokamos premijos už tai, kad jie sudarydavo kuo brangesnę darbų sąmatą. Kuo labiau sąmatą išpučia – tuo didesnę premiją gauna! Va taip ir iškeliauja Jūsų pinigėliai pro šalį du kartus: į darbuotojų premijas ir į išbrangintus darbus ir medžiagas. Savivaldybės bendrovė tvarkoma labai neūkiškai ir dėl to švaistomi gyventojų pinigai. Darbuotojai be jokios kontrolės degina kurą važinėdami pirmyn atgal, reikia nereikia, išleidžia pinigus pirkdami vis naujas prekes remontui, nors įmonės sandėlyje dažnai yra sukauptos jų atsargos, didesnių statybų ir remontų rangovai iki šiol gali samdyti subrangovus savo nuožiūra ir be jokios kontrolės, užsakymus gauna su vietos politikais susijusios įmonės, vieši prekių ir paslaugų pirkimai dažnai atliekami permokant tiekėjams. Visa tai lemia, kad Butų ūkis išleidžia daugiau pinigų negu turėtų, o Jūs apmokate visa šį išlaidavimą ir neūkiškumą. Jums branginamos paslaugos ir priskaičiuojami nebūti darbai, nes jiems reikia „suvesti galus“ Jūsų sąskaita. Maža to, mano turimi įrodymai leidžia konstatuoti, kad didelius renovacijų, statybų ir remontų užsakymus gauna su Tarybos nariais ir Butų ūkio darbuotojais ir jų artimaisiais susijusios įmonės.

Kitoje mano tyrimo dalyje jau kitą penktadienį skaitykite: kurie Ukmergės politikai pelnosi iš Butų ūkio gyventojų sąskaita? Kaip vienas iš Tarybos narių ir Butų ūkio vadovų A. Kalesnikas pats tiesiogiai yra susijęs su statybine bendrove, kurios veiklą turėtų kontroliuoti?

Drąsiai ir ryžtingai kelsiu visas problemas į viešumą. Viešas ir atviras problemų įvardinimas yra pirmas svarbus žingsnis į reikalingus sprendimus ir pokyčius. Praneškite man asmeniškai apie savo problemas su Butų ūkiu, skambinkite man numeriu 8 687 39045. Praneškite, nenutylėkite, tik visi kartu, bendromis pastangomis galime pasiekti reikalingų pokyčių!

Jūsų kandidatas Seimo rinkimuose – K. Krivickas

P.S. Jau parengus šį straipsnį publikavimui paaiškėjo, kad A. Kalesnikas parašė pareiškimą išeiti iš darbo Ukmergės butų ūkyje. Tai puikus įrodymas, kad mano pastangos kelti problemas į viešumą ir Jūsų palaikymas gali priversti politikus sustabdyti neleistiną veiklą ir pasitraukti. Su kuo Jus visus ir sveikinu. Kartu su Jumis mes galim pasiekti reikalingų pokyčių! Tik pirmyn!

Politinė reklama bus apmokėta iš Centro partijos „Gerovės Lietuva“ rinkiminės sąskaitos. Užs. Nr. 477

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)